Löpning Kom igång 38 inlägg 21546 visningar

kan man jogga varje dag?

Iluna Mancho
1984 • Hässelby
#1
5 maj 2010 - 16:42
Gilla
Hej. Jag började jogga för 6 dagar sedan, ska vara med i vårruset så det var dags att börja träna lite. Var väldigt otränad innan (cyklar ganska ofta) och har aldrig joggat förut. Jag började med 15 min första dagen, 15 andra dagen, 15 på förmiddag och 20min på kvällen 3 dagen, 4 dagen prövade jag att jogga 5km i ett elljusspår med många backar det tog 32 min. sen 5 dagen joggade jag 22 min. Nu dag 6 vilar jag för känner av lite belatning i knäna.
Vissa av mian vänner säger kör på klart du kan ut å jogga varje dag, medan andra säger att kroppen måste vila. några säger aldrig på asfalt för de sliter på knäna, andra säger att de är bättre för att de är jämn mark.
Blir helt förvirrad.

Så vad gäller, ka jag gå ut varje dag å köra mellan 20-35 min? eller måste kroppen få vila mellan? Kan jag springa i skogen lite runt runt?
Eftersom ja känner av lite i knäna bör jag vänta extra länge då innan jag kan köra igen?

Vore så tråkigt om jag inte kan köra på nu när jag äntligen hittade ett träningsätt jag gillar, trode aldrig jag skulle palla¨å jogga, men ack så skönt.

Sen en annan fråga är jogging ett bra sätt om man vill få bort bikfettet, är väldigt smal i hela kropen förutom fett runt magen som jag fortfarande inte fått bort efter mina grav å för mycket godis :/
< < < 1 2 > > >
1965 • Borås
#2
5 maj 2010 kl 17:18
Gilla
Är man nybörjare så är det inte lämpligt att springa varje dag. Det sliter helt enkelt för mycket på kroppen, du skriver ju själv att du har känningar i knäna och det kan mycket väl bero på att du har överbelastat dom.

Det tar tid för kroppen att vänja sig vid t.ex. löpning och därför så skall man ta det väldigt lugnt i början. 2-3 dagar i veckan kan vara lämpligt i början.

Sen så är det ju så att träning bryter ner kroppen medan vilan efteråt bygger upp den. I alla fall så är det något åt det hållet... ;-)

Sen när det gäller underlaget så har jag hört en massa olika saker där också. En del säger att asfalt, betong och gatsten är det farligaste medan andra säger att det som är farligast är om man byter underlag ofta. Vad som är rätt vet jag inte, det finns säkert någon som kan sånt bra.

Men helt klart är väl att ju hårdare underlag desto mer belastning, framför allt då på knäna. Därför är det viktigt att man har ett par bra skor som har bra dämpning.
Tor
1975 • Göteborg
#3
5 maj 2010 kl 17:35
Gilla
Naturligtvis skall du ta det lugnt i början - det gäller alla fysiska aktiviteter som man inte är tränad för.

Underlaget och skorna spelar inte så stor roll - det som spelar roll är hur du springer. Med rätt löpsteg kan du springa barfota på asfalt utan att få ont någonstans. http://www.youtube.com/watch?v=iIT7t2jtdP0
Emil Westin
1991 • Linköping
#4
5 maj 2010 kl 17:37
Gilla
Ja, du kan jogga varje dag om du så vill.

MEN! Ju oftare du joggar, desto större är risken att skada sig. Som nybörjare behöver man mycket återhämtning mellan varje pass eftersom benen inte är van vid den nya belastningen, speciellt om man kör rätt intensivt som man tenderar att göra i början.

Ta hellre en eller två vilodagar mellan varje jogg-pass. När du inte joggar så kan du ju t ex köra styrketräning istället, på så sätt kan du hålla igång varje dag utan att riskera att överträna någon muskelgrupp.

Lycka till. :)
Stefan Norgren
1978 • Huddinge
#5
5 maj 2010 kl 18:16
Gilla
Om löpning är en bra motionsform för att gå ner i vikt kan vi ju svara ja. Men att punktförbränna fett (midjan i detta fall) går inte inom nån form av träning.

Mao så: springer du regelbundet, äter hälsosamt och lever sunt i allmänhet så blir du nog av med ´övervikten´ på sikt.
1983 • Skärholmen
#6
5 maj 2010 kl 18:45
Gilla
Jag peppade och körde igång unge fär med var 3dje dag i början sedan varannan. Men nu har jag inte tränat på hela vintern så nu tror jag att jag kör var tredje igen då jag försöker köra ganska hårda pass.
Men siktar på kunna köra varannan inom ett tag.
1983 • Skärholmen
#7
5 maj 2010 kl 18:46
Gilla
I mitt fall vilar jag inte för skador, mer för inte bli sjuk och förkyld så inte kroppen tar ut sig sedan hinner inte återhämta sig innan nästa pass. Så jag tror på var tredje dag!
Iluna Mancho
1984 • Hässelby
#8
5 maj 2010 kl 18:53
Gilla
Okej så då ska jag alltså vila lite..men bör jag vänta me att jogga igen tills knäna känns helt bra? man måste ju kunna bygga upp styrkan i knäna på något sätt?

Hmm värkar knepigt de där me att tänka på sin springstil, jag bara går ut å springer än så länge...

E lite tråkigt bara å inse att kroppen inte orkar så mycket som man vill, som sagt äntligen hittat en träningsform jag gillar. gym å sånt blire aldrig av...Gör lite yoga ibland dock så får väl köra de mellan varven...
Susanne Lindström
1963 • Hammarstrand
#9
5 maj 2010 kl 21:05
Gilla
Senaste tidningen av I Form visade en bra stretchövning av Psoas Major, som om den är stel kan bidra till att magen aldrig blir platt. Dessutom behöver den stretchas -mjukas upp även av andra anledningar. :-)
Oldboy
1952 • Danderyd
#10
5 maj 2010 kl 22:37 Redigerad 5 maj 2010 kl 22:38
Gilla
"På den sjunde dagen skall du vila!" Redan i forntiden visste man alltså att kroppen behöver återhämtning ibland. Även elitlöpare har vanligen en vilodag i sitt späckade veckoschema - flera löppass samma dag är däremot vanligt. Som nybörjare ska man inte springa två dar i följd och helst börja med bara två löppass i veckan. Sedan kan man komplettera med ett styrketräningspass eller annan motion en gång i veckan.
Det är OK att ha träningsvärk, det kan vara OK att det känns lite någonstans när man tränar men gör det ont eller blir värre efterhand så måste man sluta tillfälligt med allt som gör det värre. Stretch, ett par dars vila och styrketräning brukar vara de metoder man prövar, går det inte över så lätt får man fråga nån som kan vad som är fel, ev söka professionell hjälp. Men bromsar man i tid och sedan ökar träningen långsamt när besvären försvunnit så brukar det gå bra.
Conny Adolfsson
1954 • Hyltebruk
#11
6 maj 2010 kl 01:42
Gilla
Minska ner kraftigt på löpningen, du blir skadad annars, spring varken långt, eller ofta nu i början, vill du bränna fett är det bättre att gå mycket.
Iluna Mancho
1984 • Hässelby
#12
6 maj 2010 kl 07:02
Gilla
Ni får det att låta som att jag springer skit långt å jätte fort, men det gör jag inte. Utan jag joggar lätt ca 15-20min å de är ju mindre än de flästa som e ute och joggar vad jag förstår. Jag gör det inte för att bränna fett i första taget, utan för att röra på mig, få upp flåset och känna mig piggare i vardagen.

MEn vad är det som gör att det är så mycket met skadligt att jogga än att ta en rask promenad?
För jag vet ju att gå 5km eller springa 5 km e ingen skillnad, förutom att man bättrarpå kontidionten när man springer..
Sonny A
1974 • Skellefteå
#13
6 maj 2010 kl 07:24
Gilla
Iluna:
Skillnaden mellan att gå (som är mer skonsamt för knä, leder, ligament m.m) och att springa är att under löpning/jogg så belastar du din a knän o allt det för en högre belastning.
Citat: Detta under klippte jag in från en annan sida:
Löpning är en mycket effektiv motionsform, och därmed påfrestande för för kroppen. Vid löpning belastas dina fötter med ungefär tre gånger din kroppsvikt( jag som väger 70kg belastar därför varje fot med ca 210kg vid varje löpsteg jag tar). Slutcitat:
Därav kan det vara lite mer skadligt att hålla på varje dag.
Ge kroppen lite vila ibland, det behöver den.
Jennie A
1979 • Karlskrona
#14
6 maj 2010 kl 07:52
Gilla
Iluna -kolla gärna min löpardagbok, jag började från noll i februari.. Visserligen ganska nyopererad vilket tvingade mig att ta det extra lugnt, men den långsamma ökningen har passat mig bra, inte känt av knän eller annat. Givetvis kan man öka snabbare än så (framförallt i hastighet) men för mig har det haft fördelen att jag sen i feb har gått ner 4 kilo fettvikt, bara genom att sluta äta godis! Långsam löpning under lång tid=bra om man vill gå ner i fettvikt!
Tor
1975 • Göteborg
#15
6 maj 2010 kl 08:54
Gilla
"Men vad är det som gör att det är så mycket met skadligt att jogga än att ta en rask promenad?"

Det är inte skadligt att jogga - människokroppen är byggd för att springa. Det som kan vara farligt är att:
- öka träningsmängden för hastigt
- övervikt
- dålig löpteknik
1965 • Kungsholmen
#16
6 maj 2010 kl 09:34
Gilla
Jag har löpt från och till i ca 30 år mer kontinuerligt i 13 år och jag löper fortfarande inte två dar i rad. De få gånger jag gjort det har jag ofta dragit på mig skador. Har man anlag för tex benhinnerproblem så är det npg väldigt viktigt att låta benen hämta sig en dag mellan passen. Även knän, vrister och fotvalv behöver nog vänjas sakta vid löpning då man är nybörjare.
1960 • Skåne
#17
6 maj 2010 kl 11:31
Gilla
Det här med belastningen vid löpning/jogg kontra motionsgång. Ytterst handlar det om teknik och hur man landar på foten. Om man vid snabbgång går på hårt med långt steg och landar med hälen först (vilket de flesta verkar göra när de går mkt raskt, min observation) och jämför detta med de som småjoggar/springer och som oftast landar på hela foten (min observation). Så skulle jag sätta en slant på att gångaren i de här fallen är den som utsätter sig för den största belastningen och därmed även största skaderisken.

1983 • Skärholmen
#18
6 maj 2010 kl 18:21
Gilla
Gör som jag, träna runt var tredje dag! Då är du säker. Jag tränade igår eftermiddag och idag morse då jag inte kan träna imorgon pga jag ska på fotbollsmatch. Så jag körde på idag istället. Allt kändes super men fått känningar i min ljumske som jag har lätt få känningar i. Så jag kommer nu istället få ta det lugnare på lördag och måndag gissar jag.
Andreas Nilsson
1985 • Töcksfors
#19
6 maj 2010 kl 23:20
Gilla
När du startar så lugnt som du gör så tror jag inte det ställer till några stora problem. För att vara på den säkra sidan så bör du vara extra noga med att stretcha samt växla friskt mellan olika underlag, distanser och hastigheter. För att du inte ska tröttna så bör du nog lägga in en eller ett par vilodagr i veckan.
Walker67
1947 • Växjö
#20
6 maj 2010 kl 23:45
Gilla
Man kan ju blanda gå- och springdagar samt ev någon annan träning så att det inte blir löpning mer än var tredje dag. Då är nog risken att dra på sig skador mindre än att köra samma varje dag.
Min erfarenhet är att störst skaderisk vid löpning är knän, fötter och senor och vid snabbgång benhinnorna på underbenen. Till detta kommer skavsår, som är ung lika vanligt i båda motionsformerna.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.