6 april 2010 kl 07:51
Redigerad 6 april 2010 kl 07:58
Conny, pulsklocka fungerar utmärkt på distanspass och tempopass, men tyvärr inte på intervallträning. Det fungerar, men inte särskilt bra. På ett rent intervallpass ska du upp i 95-100% av maxpuls, men på en 400 m-repetition kommer du inte upp så högt förrän den allra sista biten, om ens det. Först efter några repetitioner kan du komma upp i rätt puls, och då först på slutet. Så på intervallpass är det bäst att springa på tid. Man matar in sin tid i en kalkylator på internet eller i en bok, sen får man veta vilken fart som är lämplig. För mig just nu är 4.16 m/km rätt hastighet. Följer jag pulsklockan så säger den hela tiden ifrån att jag har för låg puls.
Och det är inte hjärtmuskeln man tränar i första hand vid intervaller. Hade det varit det hade det gått lika bra att byta ut löpintervallerna mot cykel, skidor eller simning. Du tränar lika mycket benmusklerna och kanske allramest löpekonomin.
Oldboy, nu kanske jag verkar petnoga, men jag håller inte riktigt med dig om de olika sorternas intervaller. Den sorten där vilan är kortare än repetitionen ska inte ha särskilt hög fart, utan snarare hårt med bekvämt, i tröskelfart. Tröskelfarten sker i den fart du orkar hålla i en timme. Det är då inte främst hjärtat du tränar, utan uthålligheten. Därför kallas det även tröskelträning, för man menar att mjölksyratröskeln flyttas, vilket egentligen inte stämmer, men det som stämmer är att du lär dig att orka längre i ganska hög fart. Denna sorts intervaller är väldigt bra för långdistansare, som inte behöver särskilt mycket av den andra sorten.
De intervallerna där vilan är lika lång som repetitionen sker i högre fart (3 km-fart) och det är i dessa du tränar hjärtat, närmare bestämt VO2-max.
För mig är intervallträning roligare än fartlek! :-)