Löpning Kost & Näring 48 inlägg 1186 visningar

Någon som kör lågkolhydratkost?

Lina
1984 • Bromma
#1
2 mars 2010 - 09:13
Gilla
Hej!
Jag har börjat äta stenålderkost och är helt överaskad! Man har ju alltid hört att man ska äta så mkt kolhydrater när man tränar, men jag har de senaste veckorna fått upp flåset ordentligt efter att ha börjat med denna kost!
Någon annan som har ngn erfarenhet av detta?
< < < 1 2 3 > > >
1969 • Sala
#2
2 mars 2010 kl 09:15
Gilla
Ja, det går alldeles utmärkt att dra ber på kolhydraterna, men min erfarenhet är att man inte orkar 3 mil utan kolhydrater, utan max 2.
1956 • PARTILLE
#3
3 mars 2010 kl 07:01
Gilla
Jag kör en LCD variant på I-trim, kallad varierad kost, där jag äter enligt handflatemetoden, 2 mål och ersättning 2 mål. Tränar 5-6 dagar i veckan och det funkar även om det blir segt emellanåt. Mitt dagsintag är ca 1100 kcal.
skall springa 6 timmars i Skövde den 13 mars. Och då kommer jag att äta extra. Både före och efter loppet och komplettera med Gainer från Dahlblads. Under loppet tar jag in som vanligt. Jag gjorde likadant när jag sprang 24 timmars i Espoo och det funkade. På I-t
Roland Söderström
1962 • Onsala
#4
3 mars 2010 kl 12:38
Gilla
Jag har atit coltings variant av stenalderskost i 2 ar.
Det funkar utmarkt, springer langt utan problem.
Faviorituppladning infor langpass och tavling ar en rejal gronsaksomelett.
Den kan jag kaka sen ar det bara att osa pa efter 30min.

Coltings bok "Jag vill bara se bra ut naken" ar en riktigt bra inspirationkalla till vad man skall ata.
Roland Söderström
1962 • Onsala
#5
3 mars 2010 kl 12:38
Gilla
dubbelpost
Astri F
1978 • Trondheim
#6
3 mars 2010 kl 23:06
Gilla
Blir dere ikke veldig slappe og slitne uten karbohydrater? Jeg "må" ha karbo og klarer meg max 3 dager med lavt inntak. Kan dette skyldes at vekten og min BMI er lavere enn normalt?
1961 • Sävedalen
#7
4 mars 2010 kl 01:41
Gilla
Jag har kutat i över ett år på LCHF utan större problem. Fuskar lite ibland men i stort utan kolhydrater. Mitt längsta var Gbg varvet och det gick som en dans. Inte så fort, hade haft ett löparknä veckorna innan så jag tog det lugnt. En rolig sida att kolla på: callerobertsson.blogspot.com/2009/09/varning-for-lchf.html
Roland Söderström
1962 • Onsala
#8
4 mars 2010 kl 02:31
Gilla
Jag antar at lagkolhydratkost menas inga snabba kolhydrater. du namner stenalderskost.
Dom finner man mest i mjol, ris och socker, och allt som tillverkat av detta ex. pasta.
LCHF ar val lite annorlunda? eller?

Stenalderskost innebar val i princip att man bara ater det man kan hitta i naturen.
dvs, nat som vaxer pa trad buskar eller i marken samt djur som man kan ata.
Det finns massor av kolhydrater i detta.
Men man skippar mjol, ris och socker som ar totalt forstorda av allt processande.
Extrem varianten kokar inte ens maten...

Stenalderskost innebar val ocksa att man valjer bort alla kemikalier i maten.
Vilken buske vaxer E220 pa??
csaba
1973 • Malmö
#9
4 mars 2010 kl 06:02
Gilla
Jag själv har gått på frukt diet och såg inte det som några problem med träningen (dock så har jag inte sprungit mycket längre än en ½ mara).
(Men jag har lyckats gå ner 8-9kg sedan nyår).
Triax runner
1976 • Stockholm
#10
4 mars 2010 kl 10:13 Redigerad 4 mars 2010 kl 10:15
Gilla
Med all respekt för er som kanske behöver gå ner något eller några kilo i vikt men detta låter helt galet. Det är mycket möjligt att kroppen "klarar" av en kost som ni beskriver men vad är vitsen? Man tankar inte ett flyplan med 95 oktan eller en ferarri med etanol, detta för att verkningsgraden blir sämre. Utan att gå in på ren näringsfysiologi så torde detsamma gälla kroppen.

Visst är fetma ett stort problem idag, men när jag var ung (yngre) var i princip ingen i min närhet överviktig. Vad åt vi då? Jo vi var skolade med tallriksmodellen och den har allt sedan dess följt med mig genom livet. Som idrottare har jag dessutom blivit skolad att ytterligare modifiera tallriksmodellen till att utöka kolhydraterna. Visst går utvecklingen framåt men idetta fall tror jag den snarare går bakåt. Kan intyga att folk dessutom var friskare under denna tid jämfört med idag.

Visst kanske vi "klarar" av att träna på enbart tomater eller biff men varför nöja sig med att klara av? Blir nästan upprörd över denna amerikanska hollywodbantarhysteri. Självklart ska inte kolhydraterna bestå av läsk och godis men allt handlar ju om sunt förnuft. Vill man gå ner i vikt äter man mindre än man gör av med, svårare än så är det inte. Dessutom slipper LÖPNINGEN bli lidande. Själv är jag smal som en sticka och vräker i mig kolhydrater i form av pasta, ris, bulgur och potatis...

Vet att detta är en "het potatis" just nu men visst är detta en fluga som snart kommer dö ut? Precis som han Atkinson som väl dog av hjärtinfarkt el hur var det?

Träna på, men fyll på med bästa bränslet :)

P.S Vet att Colting sysslar med någon häxdiet men han verkar ju nästan frälst och jag vet ingen annan elitidrottare inom konditionsidrott som hakat på.
1961 • Sävedalen
#11
4 mars 2010 kl 10:55
Gilla
Björn Ferry kanske inte är elitidrottare men han vann ett os guld och han kör på LCHF. :)
1962 • Torslanda
#12
4 mars 2010 kl 10:56
Gilla
Jag är nog mer oroad av kvaliteten på maten än en viss typ av diet.

Tror att om man inser vad som maten innehåller så skapar man en "diet" som gör att kroppen mår bra och ens näringsupptagande blir på den nivån som kroppen behöver.

Tror att man skall sluta att jämföra att förr åt vi så och då mådde alla bra och "ingen" var sjuk. Det är tyvärr en väldigt stor skillnad om man äter som"förr"

Alla konserveringsmedel, E-nummer genmanipulerade grönsaker. Enligt Jamie Oliver innehåller en morot 30% mer socker idag än för 20 år sedan... Skrämmande tycker jag.

Ät lax så får du i dig Omega 3... Hmmm stämmer detta. Ja, OM man köper viltfångad lax. har Ni försökt få tag på det. Väldigt svårt. För att laxen skall innehålla Omega 3 så behöver den äta krill och plankton. Det innehåller inte det fodret som lax odlingarna matar laxen med...

Ett ägg från en frigående utehöna innehåller 40 % mer vitaminer och näring än från en stressad burhöna.
Hur mycket näring finns det i en tomat som växer på en näringsduk utan naturligt gödsel...
Jag köper bara ekologiskt, men är tveksam till hur bra den maten är i förhållande till det höga priset. I alla fall så "chansar" jag hellre åt det hållet.
Så min koppling till tråden är att vilken typ av kost eller diet som Ni använder så köp närproducerat och ekologiska produkter. Då tror jag att effekten kommer att bli bättre, samt att ju fler som köper ekologiskt ju billigare blir priset.
Jag kan inte med gott samvete ge mina barn oekologiska produkter. Då har jag i alla fall gjort något aktivt och inte blivit ett offer som är så lätt att bli annars...
Skulle även önska en genomlysning av ekologiska produkter branschen så man inte blir blåst av någon som ser möjligheten av att få ut dubbelt av sina produkter tack vare en eko stämpel
Roland Söderström
1962 • Onsala
#13
4 mars 2010 kl 11:17
Gilla
Triax, min kost ar inget som helst hokus pokus, eller marklig egentligen.
An markligare ar det att stoppa i sig alla dessa tomma kolhydrater i form av sonder producerat mjol..
Jag ater massor av frukt gronsaker, kott fisk agg mjolk notter. ar det konstigt?
Bjuder jag pa middag sa ar det ingen som ens fattar att dom ater stenalderskost!

Sen koper jag inte fardiga frysratter utan gor min egen mat, ar det markligt?
Jag kokar egen soppa, saltar in egen julskinka etc, kanske kan tyckas markligt i dagens sonderstressade samhalle.
Jag ater aldrig snabbmat, det ar val markligt?

Jag bantar inte overhuvdtaget, jag ar bara man om vad jag stoppar i mig.
Jag ville testa detta for att bli friskare och sundare, och det blev jag.
Sen rakar denna kost gora att man gar ned i vikt men det ar en bonus.
Stenalderskost var vad man at forr i tiden, det racker att ga tillbaka till 60-talet.
Triax runner
1976 • Stockholm
#14
4 mars 2010 kl 11:36
Gilla
Visste väl att jag skulle få lite mothugg ;)

Christer-Ok, då är dem 2 från samma kyrka ;)

Robert- Det du tar upp håller jag med om till etthundraprocent. Matkvalitén generellt håller klart lägre nivå än för bara 10 år sedan. Tycker dock att märkningen är bättre idag så det går ju att hitta bra mat även om man får anstränga sig och betala mer.

Roland-Jag blandar nog lite orättvist ihop diet ala colting och en kolhydratfattig kost. Tror nog att din mat är kanongod så det är inte som är konstigt, det ÄR dock märkligt att du inte slänger i dig en pizza då och då :). VAd jag inte förstår heller är varför havregryn, ris, potatis och pasta gjord på högkvalitativt durumvete helt plötsligt skulle vara fel eller som colting säkert skulle säga, gift?? Detta är och har i all modern tid varit basen i vår matlagning, u-land som i.land. Vill man vara udda och få uppmärksamhet, som colting, så är det ju en bra idé att ta upp en kost från stenåldern. Bara uttrycket stenålderskost gör ju att man avstår.
Roland Söderström
1962 • Onsala
#15
4 mars 2010 kl 12:02
Gilla
Triax, doper har med om stenalderskost till, NYTTIG MAT :-)
Utan kemikalier givetvis.

Hogkvalitativt Mjol innehaller valdigt lite naringsamnen. dom har man polerat bort.
Det anvands en faslig massa konstiga procedurer for att fa mjolet vitt eller for att fa andra egenskaper sa konsumenten skall kopa det.
Det mest onyttiga i en BigMac ar brodet.

hrmm, jag fuskar kanske 1 gang i manaden med en pizza eller kanske sushi. (valdigt mycket E621 i sushi...)
Thai takeaway lagad pa ratt stalle kan vara riktigt schysst.

Men McDonalds och BurgerKing och liknande haller jag mig ifran.

Coltings diet ar egentligen inte sa markvardig.
Han tar helt enkelt bort all fabricerad mat, mjol ar valdigt fabricerad.
1972 • Helsingborg
#16
4 mars 2010 kl 12:26
Gilla
Tyvärr blir några svar OT, själv tycker jag det fungerar bra med lchf även om jag inte är så strikt längre eftersom jag tappar vikt om det blir för för lite kolhydrater(undviker ändå socker vitt mjöl mm . Det gäller att hitta en balans vad som är bäst för ens kropp,
Triax runner
1976 • Stockholm
#17
4 mars 2010 kl 12:29 Redigerad 4 mars 2010 kl 12:58
Gilla
Roland- Att det är nyttigt att äta mycket fisk, nötter, grönsaker och frukt håller nog de flesta med om inklusive mig. Jag har dock svårare att köpa avstående från pasta, bröd, ris etc. Det är ju dessa godsaker som gör att vi kan lagra våra depåer till att springa på max iaf i typ 90 minuter. Känner att jag är för dåligt påläst för att kunna motbevisa coltings teori. Rent praktiskt har jag dock överbevisat honom och många med mig, för att ta en så får det väl bli Gunde Svan :) Gundes grötfrukost är väl känd nästan down under ;)

Ska läsa på lite mer om Coltings teori som jag tror kan vara bra om den kombineras med lika mycket pasta el likn.
1974 • Göteborg
#18
4 mars 2010 kl 12:46
Gilla
Nämnde någon havregryn? Jag tänkte mig att de skulle vara ganska nyttiga. Hurpass hårdprocessade är de egentligen?
Roland Söderström
1962 • Onsala
#19
4 mars 2010 kl 13:37
Gilla
Okej, jag springer inte i 90 minuter pa min omelett. bara 89:27 pa halvmaran.
Ganska OK for att vara utan snabba kolhydrater.

Hela diskussionen handlar egentligen om man kan trana utan snabba kolhydrater.
Jag har inga problem och springa i +2 timmar utan dom.

Elitidrottare kan ju faktiskt ata hur mycket som helst for att dom tranar sa enormt mycket.
Michael Phelps kakar tex enorma mangder snabba kolhydrater.
Skulle han ata samma energi mangd utan snabba kolhydrater blir det ju en hel del extra mat.
Triax runner
1976 • Stockholm
#20
4 mars 2010 kl 13:57
Gilla
Tror att du slog huvudet på spiken när du nämner mängden en hårt tränande individ behöver. Det går uppenbarligen att få i sig energi enligt coltings kost men det är lättare och behagligare med traditionella kolhydrater.

Sedan har vi lite olika syn på snabba kolhydrater :) För mig är snabba kolhydrater mer eller mindre rent socker typ, saft, choklad osv men allt är ju relativt såklart. En fråga som slår mig gällande din diet är hur optimal återhämtningen blir med enbart långsamma kolhydrater?? Hur resonerar colting kring detta?
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.