Löpning Avancerad träning 13 inlägg 9793 visningar

Problemlösning - Ger hög maxpuls även högre puls annars?

Jimmy Bergqvist
1980 • norrköping
#1
27 februari 2010 - 15:55
Gilla
Hej på er och framförallt på er högpulsare där ute (eller ni som anser er ha kunskap i ämnet)
Jag har aldrig gjort ett ordentligt maxpulstest, men ligger normalt på 170-175bpm på mina långpass och det känns då relativt lugnt. Det känns som ett bra tecken på att jag har en högre maxpuls än förväntat?

Min fråga är nu, är det rimligt att anta att man då har en relativt högre puls även vid mindre ansträngande aktiviteter?
Om exempelvis Kalle har 145bpm vid samma arbete som ger mig 175bpm vid långpass. Är det då rimligt att jag även har högre puls än kalle när jag går uppför trappen, står och diskar, ligger i soffan?
Triax runner
1976 • Stockholm
#2
27 februari 2010 kl 17:51 Redigerad 27 februari 2010 kl 18:35
Gilla
Det låter onekligen som om du har en högre maxpuls än genomsnittet. Som du säkert redan vet är ju det avgörande hur stort själva pulsspannet är, dvs vilopuls-maxpuls. Det vore därför intressant att veta din vilopuls, gissningsvis relativt hög?

För min egen del har jag en relativt låg maxpuls men även låg vilopuls. Då jag var som mest vältränad hade jag vilopuls på 32-34 och maxpuls på 182 ca, således ett pulsspann på ca 150. Tycker dessa samband är väldigt intressanta så det vore kul att höra alla andras pulsspann....
1981 • Göteborg
#3
27 februari 2010 kl 22:48
Gilla
Förstår inte riktigt frågan, jag kanske är lite trög.:-)

Men maxpulsen i sig är "ganska" ointressant utifrån hur bra tränad man är.

Den viktigaste faktorn som visar hur bra tränad man är vilopulsen och återhämtningen i träningen.
http://www.pulsklocka.nu/pulsbegrepp_pulszoner.php
Jimmy Bergqvist
1980 • norrköping
#4
27 februari 2010 kl 22:58
Gilla
Triax - Jag har inte kollat vilopulsen på länge nu (ska dock göra det några morgnar) men tidigare har den legat under 50 (och under 40 när jag var riktigt vältränad).
Dock har jag ofta 70-80bpm när jag legat still i soffan och läst ett tag under dagen och även rätt hög puls av att bara stå upp och inte göra något märkvärdigt. Därav frågeställningen =)

Micke - Som triax skriver är det inte maxpulsen utan pulsspannet som är av vikt. Det är dock inte det jag är ute efter utan om man som högpulsare normalt har högre puls än andra av att göra mindre ansträngande saker med.
Oldboy
1952 • Danderyd
#5
27 februari 2010 kl 23:12
Gilla
Som jag förstått det är spannet inte särskilt relevant och inte heller maxpulsen. Hjärtat är elastiskt och töjs ut ganska fort, dessutom växer det när man tränar mycket med hög puls. Som ett resultat sjunker vilopulsen. Men hur hög puls man har vid olika aktiviteter beror på sådant som exv när man körde ett hårt pass senast (p g a hjärtats uttöjning och senare ihopdragning). Och generna förstås.
Förutom att vilopulsen är en indikation på i hur bra form man är (men den beror på generna också, såklart!) så är det % av maxpulsen (ej % av spannet) som är relevant och då som ett mått på ansträngningsnivå.
Själv tycker jag att det subjektiva måttet "upplevd ansträngningsnivå" är mycket användbart och tillsammans med fart på en känd bana ger den tillräcklig information om i vilken form jag är. Därför har jag i stort sett slutat mäta min puls.

Det där med hjärtats töjning och hopdragning var det någon medicinskt kunnig som förklarade noggrannare för nåt år sedan, jag tror det var här på jogg.
Triax runner
1976 • Stockholm
#6
28 februari 2010 kl 00:10 Redigerad 28 februari 2010 kl 00:53
Gilla
Rent logiskt borde ju spannet ha betydelse även om det garanterat skiljer sig åt mellan individer, detta eftersom maxpulsen inte går att påverka men däremot vilopulsen. Alltså är det egna spannets storlek ett mått på hur vältränad man är för tillfället...så tänker jag iaf.

Då det gäller dig Jimmy så verkar du ju ha en relativt låg vilopuls trots din högre maxpuls. Baserat på att du vid långpass ligger på 170-175 och om vi ponerar att du ligger på runt 65% på långpassen och har en vilopuls på 50 bör du ha ca 240 i maxpuls (0.65*(X - 50)=172.5) vilket låter väldigt högt el tänker jag fel? Beträffande din fråga så bör det självklart vara så att du ligger högre än exempelvis mig i puls vi tex matlagning, samlag, tv-tittande osv :) Inte för att du är sämre tränad utan för att ditt pulsspann ligger högre i skalan.

I högintensiva perioder med mycket fartträning eller annat har jag märkt att pulsen gärna stiger högre och fortare bara man reser på sig från liggande till stående exempelvis. Jag använde ofta detta som test för att se om jag var påväg att bli övertränad. Om min puls steg med mer än 10 slag då jag reste mig upp var det tydligt tecken på att jag var sliten. vet dock inte hur vetenskapligt detta är.

Jag skulle råda dig att regelbúndet ta din vilopuls för att hålla koll på detta och se dina framsteg i träningen.

Oldboy-Det du beskriver om hjärtats töjningsförmåga och ihopdragning låter som lite överkurs för mig men är intressant. Hoppas någon medicinskt kunnig kommer in i tråden så man kan lära sig mer...
Sven Andersson
1966 • Kista
#7
28 februari 2010 kl 08:39 Redigerad 28 februari 2010 kl 08:47
Gilla
Jag har ännu inte lyckats hitta någon som tror på "spann-myten" som kan visa på verklig forskning som visar att det är så. Det stora problemet med den "myten" är att det är inte ett linjärt slagvolymsförhållande från vilopuls till maxpuls. Kort sagt: det är först när man kommer upp i BPM, kanske 70% av max, som det börjar bli linjärt (eller approximativt linjärt). Vilopulsen är en indikator (intrapersonalt) om form, men det är allt. Karvonen själv har sagt i en intervju långt senare att hans forskarteam hittade på Karvonens Formel på 50-talet utan stöd i forskning.

Tillägg:
Och en följd av "spann-formeln" (aka Karvonens Formel) är att ju lägre vilopuls man får desto lägre puls i procent av max ska man träna i. Eller tvärtom: ju högre vilopuls desto högre puls i procent av max ska man träna vid. Det har i alla fall jag svårt att förstå. Det är alltid bra att validera formler med ytterlighets-indata.
Jimmy Bergqvist
1980 • norrköping
#8
28 februari 2010 kl 09:49
Gilla
Triax - Till saken hör att det är först nu jag har börjat träna med GPD/pulsklocka. De viloplsvärden jag angav att jag vet att jag haft tidigare när jag varit tränad var under min elitidrottskarriär fär en sådär 8 år sen. Kollade då aldrig någon puls vid motsvarande långpassarbete då, och inte heller maxpuls

Nu är jag relativt otränad. Synnerilgen i jämförelse med för åtta år sen! jag skulle inte tro att jag har en så hög maxpuls som 240. Jag har nog en lite högre puls än vad man får fram genom generell formel, men jag skulle gissa att den ligger på ca 200bpm och att jag nu när jag ligger på 175bpm helt enkelt ligger högre upp på skalan för att jag är otränad. Men samtidigt är det väl då konstigt att kunna ligga och arbeta så högt under två timmars tid utan att bli slut på ett helt annat sätt? Det skulle ju i så fall innebära att jag ligger och jobbar på 88% av minmaxpuls under två timmar... Så min maxpuls kanske är högre ändå som du säger. Fast det känns verkligen inte så. Jag får helt enkelt göra ett selftest maxpulstest när jag är av med förkylningen =)

Kollade vilopulsen i morse och den låg på stadiag 68! hehe. Jag har visserligen varit superförkyld i typ 10 dagara och precis börjat bli bättre. Har säkerligen med saken att göra,men hur mkt det höver vilopulsen får framtiden utvisa.
Roland Söderström
1962 • Onsala
#9
28 februari 2010 kl 10:33
Gilla
Jimmy, jag kanner saval igen mig.
Jag ar definitivt en hogpulsare, jag har stangat mig blodig i ett antal tradar pa jogg.se.
Min puls ar alltid hog.
Maxpuls 195 testad 2009
Vilopuls 34 testad for nan manad sen.
Nar jag springer i "mitt" MAF tempo sa ar pulsen pa 158.
Om jag borjar att ga 500m fore en runda kommer pulsen genast upp i 110 och det ar inte ens rask promenad.
Star jag pa starlinjen i ett lopp star jag still med 120 i puls. (dock fullpumpad med adrenalin)
Na dom dar % av maxpuls har aldrig stamt pa mig, jag skiter i det och kor min grej.
Det har funkat ganska bra hittils.

Jag gjorde en test pa Aktivitus for nat ar sedan och dar kom man fram till att mitt lagpuls tempo var vid 158. (81%)
Nu kan jag inte riktigt termerna men jag tror det har mer med laktat i blodet vid en given puls som ar grejen.
Sen stammer det helt at skogen med min % av maxpuls.
Det dar laktatet i blodet och upplevd anstrangning (BORG skalan) stammer daremot valdigt bra pa mig.
Efter den dar testen sa har jag kort pa det istallet.

% puls av maxpuls stammer sakert pa dom flesta men inte pa mig.
220 - alder = maxpuls, jag har hogre snitt puls pa mina halvmara tavlingar :-)

Jag har provat det dar med MAF traning men det blir bara sa helt fel, funkar inte alls pa mig med min hoga puls.
180 -alder +5 = 137, tittar jag pa ett par FiveFingers gar pulsen upp til 137....

Jag rekomenderar en san dar test som Aktivitus i GBG har.
Den gav mig svar pa att jag alltid gjort ratt, aven om alla har sagt att jag tranar med alldeles for hog puls.
1991 • Oskarshamn
#10
28 februari 2010 kl 11:09
Gilla
Intressant tråd, själv har jag också ovanligt hög maxpuls. Kommer ofta upp i 200 i puls om jag drar på med en spurt på slutet. 210 är inte helt ovanligt och ett par gånger har jag fått upp pulsen i 220. Jag kör ganska lätt en timme på cykel med 180 i snitt, har nött ned dryga halvtimmen med 190 i snitt. När man säger det till folk så tappar dom ju hakan alternativt tror inte på det. Men med min maxpuls är det egentligen inte så konstigt att kunna ligga så högt i snitt? Jag borde väl egentligen kunna komma ännu högre upp med snittet när jag ska ta ut mig ordentligt?
Triax runner
1976 • Stockholm
#11
28 februari 2010 kl 12:13
Gilla
Ja formler är väl kanske inte hela sanningen, framförallt när andra faktorer också spelar in. Om det Roland säger stämmer, dvs att mjölksyratåligheten skulle vara högre hos "högpulsare", är ju formeln uppåt väggarna för både dig, Roland och Carl. Frågan är varför det är så? Vore väldigt intressant att se era kurvor upp till maxpuls.

Skulle verkligen inte säga att du är otränad Jimmy, särskilt inte om du springer långpass i 2h på runt 170-175 i puls, oavsett maxpuls :) Tycker du ska göra ett maxpulstest så fort du blivit helt frisk. Med hänsyn till Rolands inlägg vore kanske ett tröskeltest även nödvändigt för att se så du ligger rätt på träningarna.

Följer gärna dina fortsatta upptäckter här för att lära mig mer.....
Jimmy Bergqvist
1980 • norrköping
#12
28 februari 2010 kl 15:06
Gilla
Hej på dig Roland!
Nämen se där, vad roligt att nåkgon känner igen sig. Skrattade lite för mig själv till dina beskrivningar. Även jag har ofta 110-120 i puls bara av att ha klätt på mig träningskläderna och av den fina känslan löptightsen ger haha.

Jag är i högsta grad intresserad av att göra kontrollerade maxpulstest och framförallt laktattester för att få lite värden som stämmer för mig och kanske få någon form av klinisk förklaring till varför jag inte bara troligtvis har en högre maxpuls utan framförallt varför jag så lätt får hög puls.

Jag har väl alltid haft myror i baken och överenergisk ända sen jag var väldigt liten så det kanske är så att man är en väldigt hyperaktiv människa helt enkelt =)

Det är inte Någon om vet fler ställen som utför desa tester? Har sökt på nätet utan att finna mer än han snubben i Lund, men något närmare Norrköping vore gott.

Triax - Jag tränar med en garmin 305 och med den är det inga problem alls att själv få fram ett sånt diagram under ett maxpulstest man kör själv. Jag ska återkomma med ett så fort jag kommit i form efter förkylningen så ska du få se.
Otränad eller inte beror väl på hur man ser på saken.
Jag ligger som sagt på 170-175 i puls under två timmar utan problem och är inte mer trött än man bör vara efter 2 timmar i spåret ;P
MEN jag springer inte så värst hårt för att hålla den pulsen. Ligger på ca 6.50min/km under långpassen när jag har den här pulsen.
Roland Söderström
1962 • Onsala
#13
28 februari 2010 kl 21:50
Gilla
Gammal trad om aktivitus. http://www.jogg.se/?sida=forum&subid=1687&searchstr=Aktivitus
Mina varden finns med dar. (5 Mars 2008)

Dar snackar man lite om lactlab som ligger i Stockholm. http://www.lactlab.com/default.asp
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.