Löpning Skador & Rehab 8 inlägg 10530 visningar

Inflammation i "slämsäck o lämplig rehab.

1966 • Tullinge
#1
21 november 2009 - 20:29
Gilla
Har skaffat ilägg o gjort "negativa" tåhävningar i nära 1 1/2 mån, men är inte
bra än. Har inte vilat helt mer än ca 2 veckor i början för ca 8 veckor sedan.
Har svårt att tänka mig sluta träna helt.

Har tänkt att dock hålla upp löpning ett tag och cykla istället på motionscykel. Men hur länge och är detta med cykling bra?

Några förslag?
Charlotte Lewis
1979 • Umeå
#2
21 november 2009 kl 20:52 Redigerad 21 november 2009 kl 20:53
Gilla
Är det en slemsäcksinflammation i hälsenan du har? Jag hade det och det som var helt avgörande var totalvila en viss tid, rätt länge faktiskt. De flesta skador behöver man inte vila helt från löpning så länge (i alla fall inte enligt min erfarenhet) men för inflammation i slemsäcken i hälsenan så verkar den behöva helt löpfri tid för att riktigt läka. Testade själv att först vila 1,5 vecka, men det var inte alls nog, utan besvären kom tillbaka. Så jag körde alternatvi träning (dvs ingen löpning), mest cykling och promenader i 4-5 veckor (jag vet, det är lång tid utan löpning, men det var det värt). Åt Diklofenak hela perioden samt smörjde med Voltarensalva. Stretchade hälsenan under tiden och körde lite sporadiskt med negativa tåhävningar. Var lite osäker på om dom skulle kunna irritera slemsäcken. Sen började jag väldigt lungt. Sprang 3 ggr/v, upptrappningen såg ut så här: joggade 1 min, gick 2 min och upprepade detta 5 ggr. Nästa pass: joggade 2 min, gick 2 min upprepade 5 ggr, nästa pass: joggade 3 min, gick 1 min, upprepade 6 ggr. Osv, la till en min på joggdelarna tills det att jag joggade 10 min sammanhängande, och då började jag kunna springa kortare ihållande pass. Efter ca en månads sån här upptrappning så började jag kunna löpa lite mer normalt. Har nu inga problem med hälsenan nu utan kan löpa som jag vill, men är noga med att köra stretch och tåhävningar.

Lycka till
Charlotte
Christer Ingelsten
1972 • Göteborg
#3
21 november 2009 kl 22:29
Gilla
Hej

Är det knä eller häl som är problemet?
Några tips kan vara (fyller på i Charlottes anda);
Aktiv vila; Simning, promenader
"Pain-free Running" (Se Triathlete Europe, 20091007), dvs att springa så mycket, eller så lite att inga problem uppstår och öka träningsdosen långsamt, 10%-regeln eller som Charlotte skriver.
Byta skor? Löpteknik?
Stretching
Styrketräning

Det svåraste är ofta att springa mindreoch långsammare för att rehabilitera.

Lycka till
1966 • Tullinge
#4
23 november 2009 kl 11:48
Gilla
Tack för alla svar!

Har inte så "ont" att jag inte kan springa utan det handlar mest om morgonstelhet och en i bland molande ömhet efter pass i elljusspår med grymma backar. Det innebär inget direkt hinder(lite Orudis hjälper, även om jag försöker undvika läkemedel i huvudtaget i detta sammanhang), bara irritation över tillståndet som ej ger vika, trots skoinlägg fån ortoped tekninker och neg tåhävningar. Det senare helt i linje med naprapat ordination.

Men vila alltså!? Kanske i jan alt febr, när det är -10ute o för kallt att springa ändå.

Tack igen!!
Lars Åkerman
1964 • Lund
#5
6 februari 2010 kl 19:08
Gilla
Var öm bak på hälen för något år sedan. Smärtan satt på en punkt ett par cm upp bak på hälen. Misstänker att det var en slämsäck som var inflammerad. Så småningom gick problemen över i samband med att:
1. Jag vilade till den mesta smärtan var borta.
2. Jag köpte Hansaplast Filtringar på apoteket som jag fäste på hälen så att ringens hål befann sig i den mest onda delen.
3. Jag sprang en tid bara på mjukt underlag.

Nu har jag fått liknande problem igen sedan 2 veckor tillbaka. Jag ska prova samma behandling igen och se om det hjälper.
1969 • Sala
#6
7 februari 2010 kl 08:13
Gilla
Jag tror inte man behöver trappa upp med gång efter några veckors uppehåll, men att börja på 5-6 km och sedan trappa upp kan nog vara klokt. Enligt den berömde löpningscoachen Jack Daniels bör du sänka farten med 10% för de första 42 dagarna borta och sedan 10% till för ytterligare 32 dagar. Distansen ska sänkas rejält. Efter 8 veckor borta från träning börjar man på 33% av den tidigare distansen och ökar till 50% först efter 3 veckor och till 75% efter ytterligare tre veckor och till 85% efter ytterligare tre veckor. Tre veckor därpå går man upp till 100%, d.v.s. den distans man hade innan man var borta. Det är lång tid, men väldigt viktig. Men gång tror jag inte på. Det är fasligt tråkigt att gå.
1955 • Sandviken
#7
7 februari 2010 kl 18:39
Gilla
Ett av problemen med slemsäcksinflamation är att den ofta kommer tillbaka. Själv hade jag problem under 10 år och var under den tiden problmfri långa perioder men smärtan kom alltid tillbaka och mellan höstenh 89 och mars 93 hade jag konstanta problem. att både träna och tävla funkade ganska fint med smästan fanns alltid där. Så brakade allt ihop och operation blev oundvklig.

Som jkag kände det var all vila och rehabträning inte till någon större hjälp. Vad som gjorde det möjligt att träna och tävla var valet av skor. Man bör leta efter skor med lämplig hälkappa som inte trycker på den ömma punkten. Att sedan inte snöra i de övre hålen lättar också på trycket över hälen. Vad jag tror orsakar dessa problem är olämpliga skor. Skadorna är vanliga hos utförsåkare, bandy och hockeyspelare som klämmande pjäxor och skridskor.
#8
7 februari 2010 kl 19:52
Detta inlägg har raderats
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.