14 januari 2010 kl 21:57
Redigerad 14 januari 2010 kl 21:58
Din träningserfarenhet är helt riktigt. Syreupptagningsförmågan och mjölksyretröskeln har inte med varandra att göra direkt. Tränar man brukar ju båda kapaciterna att förbättras men egentligen tränar man dem optimalt på olika sätt.
Mjöksyrekoncentrationen (och alltså andelen anaerob förbränning) ökar när muskeln inte har tillräcklig tillgång till syre för att förbränna kolhydrater med syre. Det innebär att det handlar mycket om hur mycket muskeln arbetar. Ägnar man sig åt styrketräning vet man att man kan få kraftig mjölksyra i t.ex. armar utan att pulsen stiger så väldigt mycket.
Därmot syreuptpagningsförmågan är en kapacitet hos hela kroppen på ett annat sätt och beror bl.a. på hjärtats förmåga att pumpa ut blod, blodkärlens konstitution och även musklernas fårmåga att tillgodogöra sig syre via bland annat förekomsten av mitokondrier (cellernas kraftverk). En inte ringa del av syreupptagningsförmågan och då speciellt hjärtats förmåga att pumpa ut blod är inte specifik till en viss muskel (utom då hjärtat förstås även om syreupptagningsförmåga inte kan reduceras till hjärtats förmåga).
Så, när du cyklar tungt kommer några muskler (i benen) att få arbeta mycket hårt och dra på sig mjölksyra som gör benen stumma och till slut måste du dra ner på tempot. Däremot har du fortfarande möjlighet att transportera mer blod i hela kroppen. Hjärtat går inte på särskilt nära max.
När det gäller löpning kommer man vanligen upp i en puls mycket nära max vid mjölksyretröskeln vilket har med att hela kroppen är inblandad i löpning på ett annat sätt än vid spinning på tung växel. Men även för löpare är det en bit kvar till maximal syreupptagningsförmåga vilket gör att det finns anledning att springa intervaller på farter över tröskelfart för att träna syreupptagningsförmågan optimalt.
Hoppas jag bidrar till att reda ut några av dina frågor.
Fredrik