Löpning Träning 6 inlägg 1818 visningar

Nyttan av backträning?

Peter Cederblad
1974 • Värmdö
#1
16 december 2009 - 09:06
Gilla
Hej!

Jag bor precis vid hammarbybacken och det har under hösten varit en stor mängd löpare som tränat upp och ner för denna branta backe. Om man är en hygglig nybörjare som springer milen strax under 50 och halvmara strax under 2 tim, men nu satsar på maran i juni. Är det något ni rekommenderar eller endast för hardcore satsande? Vad ger det för effekt?

Hälsningar

Peter
Peter H Nilsson
1966 • Karlstad
#2
16 december 2009 kl 09:16
Gilla
Du kommer att få en mängd svar, men det enkla svaret är ja, det ger en mycket bra effekt. Eftersom det går uppför får kroppen bära en betydligt större belastning än bara sin egen tyngd som vid slätlöpning.
Som allt annat medför det skador om man överbelastar. Man får köra med måtta och vänja sig succesivt om kroppen inte är van.
1980 • Mölnlycke
#3
16 december 2009 kl 09:20
Gilla
Läs och anamma för färre skador och snabbare löpning: http://runningtimes.com/Article.aspx?ArticleID=15737
1984 • Göteborg
#4
16 december 2009 kl 18:53
Gilla
Det där var ruskigt intressant läsning Henrik.
Utan att försöka stjäla tråden måste jag ändå fråga om det är meningen att man ska springa dessa "steep hill sprints" i sitt högsta tempo? Brad Hudson skriver inget om tempot men jag förutsätter att det med "sprint" betyder att man ska ta i allt vad man har?
1980 • Mölnlycke
#5
16 december 2009 kl 19:15
Gilla
Brant som tusan och max-fart, ja. I vanlig ordning 98% snarare än 100% - sträckningar och andra olyckor ställer till det.
Oldboy
1952 • Danderyd
#6
16 december 2009 kl 22:09
Gilla
Linus, Hill Sprints är korta rusningar 10-15 s uppför måttligt brant backe med full återhämtning mellan. Tror inte det är det folk sysslar med i Hammarbybacken, det är snarare backintervall, lång backe. Eller träning inför extemlopp. Den är lite väl brant för att ge bästa effekt för vanlig löpning.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.