Foruminlägg av Pernilla Persson

#1
4 juni 2010 kl 19:45
Gilla
Jag har ganska nyligen bestämt mig för att satsa och komma igång med löpningen.
Mitt problem är att jag måste ha regler så att säga att gå efter, annars tröttnar jag och fuskar. Så för tillfället springer jag 8 minuter i streck, går 5 minuter och springer sedan 6-7 minuter. Sen går jag och sådär också. Har hållt på i 3 veckor nu.
Men så läser man om folk som bara börjar springa och efter ett par månader springer de milen. Jag känner att med mitt system kommer jag ingen vart liksom.
Har jag ett dåligt system (ska öka hela tiden, och sedan minska tiden jag går. Men har inte helt klart för mig hur jag ska göra, och vet inte om det är ett bra sätt att göra på..) eller är jag bara otålig?
Någon som har tips på "system" som funkar för er?
För när jag inte tror på mitt system då tappar jag också motivationen..
Detta blev rätt rörigt, hoppas någon förstår ändå!

Mvh Pernilla
#2
4 juni 2010 kl 22:01
Gilla
tack för svaren :D
#3
6 juni 2010 kl 11:50
Gilla
couch to 5 km länken låter super!
#4
8 juni 2010 kl 22:52
Gilla
vad bra :D Du tyckte inte det var för stora hopp? från t.ex. springa 8 minuter i streck, till 20!! Inte kommit dit än, men bävar för det :P
Tack och lycka till själv!
#5
6 september 2013 kl 14:36
Gilla
Hej!
Jag har nyligen införskaffat en pulsklocka! Så att jag kan ha bättre koll på vad jag faktiskt förbränner eftersom maskiner och uträkningar på nätet endast ger generella resultat, som många säkert vet!
Nu är det dock så, att tidigare när jag körde styrketräning utan klockan, så drog jag alltid av tiden mellan maskinerna från den totala träningstiden för att jag skulle kunna "räkna" förbränningen på den effektiva träningen. Då gick jag efter en standardmall på nätet. Om den ex sa att man förbränner 120 kcal på 30 min lätt styrketräning, tränade jag 40 min för att tillgodaräkna mig 120 kcal, hoppas ni är med på hur jag menar!
Med min pulsklocka idag tränade jag 40 min styrketräning och landade på 280 i kaloriförbränning! Detta tyckte jag var väldigt högt, så jag tänkte kolla om det finns någon här som är hejare på det där och undrar: Ska jag pausa klockan mellan maskinerna, så att det blir som tidigare; effektiv träningstid som beräknas?
Pulsen är ju högre mellan maskinerna än om jag ex suttit hemma, såklart, men å andra sidan vill jag inte räkna för högt för då stämmer det inte. Man förbränner ju kcal hela dagen, de räknar jag ju inte med!

Så, om någon annan som tränar med pulsklocka vill dela med sig av sina tankar ang detta hade jag blivit jätteglad =) Hoppas ni hänger med i mitt lätt röriga inlägg!
#6
8 september 2013 kl 21:40
Gilla
Tack så mycket! En av mallarna använde kroppsvikt och de låg på ungefär samma siffra.
Idag när jag tränade styrketräning låg snittpulsen på 131, min vikt är 68 kg.
Jag pausade klockan mellan maskinerna men inte mellan set:en så att säga, kör 3x10 och tar ju små pauser däremellan!
Klockan visade på 25 min att jag bränt 180 kcal.
Vettigt?
#7
8 oktober 2013 kl 12:33
Gilla
Hej!
Jag är en ganska ny löpare, började i somras och sprang häromdagen min första 5 km runda!
Hittills har jag sprungit med tunn långärmad och tjocktröja. Men nu börjar det bli kallare ute, och jag skulle vilja införskaffa lite bättre kläder. Långtröjan jag har är ganska tunn, men av bomull så jag känner mig instängd typ..
Var på intersport häromdagen och kikade lite, men kunde inte komma fram till om jag skulle ha en tunn funktionströja, sån som är som ett underställ typ, och en vindjacka på det, eller en lite tjockaare tröja och vindjacka osv.. Vet helt enkelt inte vilken kombination jag ska köra på! Vill j inte frysa eller bli kall, men sedan vill jag inte svettas ihjäl heller. Den tunna tunna tröjan och en vindjacka kändes väldigt lite, men har läst runt lite och det verkar som att folk kör på det, även när det blir kallare?
Så jag undrar om någon van löpare har lite tips till mig!

#8
8 oktober 2013 kl 16:24
Gilla
Tack! Tror jag ska köra på det faktiskt!
#9
8 oktober 2013 kl 16:41
Gilla
Hej!
Jag undrar om någon vet ungefär hur fort och mycket man tappar kondition när det gäller löpning?
Jag ska i vinter iväg och backpacka i 3 veckor och kommer inte ha möjlighet att springa eller träna något och rädd för hur mycket jag ska tappa.. Har kämpat för att äntligen för första gången kunna springa 5 km, och vill inte ramla ner för långt då jag är rädd att det kommer vara så jobbigt att komma tillbaka liksom. Så, någon som har erfarenhet?
#10
9 oktober 2013 kl 21:51
Gilla
Tack så mycket för svaren!
Det är väl bara att ställa sig på att man tappar lite, och ge det några veckor när man kommer tillbaka innan man deppar ihop över att man tappat en massa!
#11
9 oktober 2013 kl 22:02
Gilla
Jag var helt grön för tre månader sedan och springer nu 6 km. Jag började med många små "intervaller". Sprang lugnt och varvade med mycket gåtid emellan. sedan längde jag efterhand minuterna jag sprang. Ta det dock lugnt med framstegen, även om du orkar mer så tänk på ex knäna! Jag åkte på inflammationer efter ca 3 veckor vilket resulterade i 4 veckors vila.. Så skynda långsamt! 2 pass i veckan ca, och satsa på totalt 5 km, men gå mycket =)
#12
9 oktober 2013 kl 22:05
Gilla
Hej!
Jag har börjar springa för några månader sedan och springer nu 6 km. Jag vill öka på hastigheten och har hört att det bästa för det är att träna intervallträning för att bli snabbare och starkare! Eller springa i backar.
Jag är dock en sån där utseendetönt, och är rädd att all löpning och styrka ska ge mig stora lårmuskler.. Jag började springa för att gå ner i vikt och det känns så fail om jag ändå får stora lår.
Så vilka är era erfarenheter av intervall/backträning jämfört med långa lugna pass när det kommer till benmuskler?
#13
9 oktober 2013 kl 22:30
Gilla
Alltså "bifoga" typ. Vill ja ha musklade ben såklart, det är snyggt! Men inte så jag ser biffig ut.. Har redan anlag för det, typ fotbollslår!
Nu springer jag 6 km på ca 35 min, men kör intervaller varannan gång ungefär. Målet är en mil!
#14
9 oktober 2013 kl 22:52
Gilla
Tack så mycket =)
#15
10 oktober 2013 kl 10:23
Gilla
Roligt att höra allas svar! Jag satsar mest på distanslöpning, men vill ändå köra ett till två pass i veckan där jag kör intervaller, då inte bara löpning utan ex spisning!
Camilla Green, vet vad du menar, jag har alltid varit ridtjej och mina vader är större än de flesta killars jag dejtat haha!
#16
11 november 2013 kl 11:01
Gilla
Hej!
Jag började springa i somras så är ganska grön och har nu alltså kommit till min första höst/vinter som löpare!
Jag har börjat springa intervaller ett pass i veckan då jag vill bli starkare och snabbare. Idag var första dagen med lite kallare luft, runt nollan var det så rätt så kallt!
Mitt problem är att när jag fick upp flåset och blev ordentligt andfådd fick jag mer och mer ont i halsen, säkert har alla upplevt det av olika anledningar på vintern! I slutet av passet gjorde det riktigt ont och blev nästan värre när jag kom in! Så nu sitter jag här med väldans ont o halsen/lungorna pga kylan och undrar hur det är för er andra?
Upplever ni detta och hur kan jag i så fall motverka det? För det är verkligen jobbigt och gör att jag drar mig för att springa ute nu, för det blir ju bara kallare och kallare!
Är det någon som har erfarenhet av att springa på löpband jämfört med ute? Tänker att jag kan köra mina lite lugnare och längre pass ute sen ta intervallerna inne, men jag inbillar mig att jag inte får ut lika mycket av att springa på ett löpband som ute. Så jag har ett litet dilemma här och undrar hur andra gör!
#17
13 november 2013 kl 09:12
Gilla
Tack för många bra svar!
Jag tror det kan ha berott lite på att det var första gången jag sprang i så kall och torr luft, så kanske behöver vänja mig lite, och i så fall med lite lugnare pass då =)
Ska absolut testa att ha en tunn halsduk, man ska ju ara rädd om sin hals! Jag får väldigt lätt ont i halsen och halsfluss och liknande..
Om det fortsätter så kanske det kan vara värt att kolla upp om det är någon astma eller så! Du Julia som har det, springer du ändå eller hur gör du när det gör ont? Hat du fått någon medicin som hjälper?
#18
26 november 2013 kl 14:05
Gilla
Då ska jag definitivt kolla upp det hä om det fortsätter.
Förra veckan sprang jag en lång runda ute, men då var det lite mildare i luften och jag sprang inte så fort så då gick det bra!
#19
24 december 2013 kl 19:13
Gilla
Hej!
Nu har jag inte sprungit på nästan tre veckor och inte tränat alls på två, pga av ont i knäna och färska stygn som inte fick gå upp.
Hade precis nått mitt mål som var milen och hade sprungit den två ggr när jag tog mitt lilla uppehåll. Igår sprang jag igen och började väldigt lugnt för att långsamt öka till ca 9,5 km i timmen. Orkade 6 km. Tycker det känns ganska okej, var rädd att jag tappat mer. Men är nyfiken på vad ni som är vana löpare tycker, är det mycket att "tappa" fyra km på knappt tre veckor? Eller är det ganska "normalt"?
Om 5 veckor har jag ett treveckors uppehåll framför mig igen pga semester så ska jobba som attan så jag kommer upp i milen igen tills dess så jag inte tappar för mycket då. Vill inte trilla ner under 5 km, det känns som den magiska gränsen för mig. Jobbade lönge för att klara 5 km, efter det var det betydligt lättare att jobba mig uppåt!
#20
24 december 2013 kl 19:20
Gilla
Jag tror att intervaller är nyckeln om du vill få en bättre tid, vilket jag uppfattar att du vill?
Snabba intervaller under ett kortare pass då du maxar pulsen i max 90 sekunder. Jag springer två intervallpass i veckan och ett distans och märker stor skillnad för varje vecka på hur fort distansen går, tack vare intervallerna!