Foruminlägg av Daniel Hallgren

< < < 1 2 3 4 5 > > >
#1
30 november 2009 kl 14:34
Gilla
Hej, jag håller på att skriva en uppsats om ämnet barfotalöpning och dess eventuella rehabiliterings - och förebyggande effekt. Jag skulle behöva statistik över löparrelaterade skador på 80-talet och även under de senaste 10 åren men jag lyckas inte hitta något(har till och med kontaktat L. Juhlin =)).
Är det någon som vet om och i så fall var jag skulle kunna tänkas få tag i någon sådan statistik(eller någon vetenskaplig rapport eller dylikt)?
#2
2 december 2009 kl 12:54
Gilla
Hur konstigt det än kan låta så kan detta vara "håll". Det finns nerver som är delade mellan diafragma och axeln och det fungerar på samma sätt som att man kan få ont i vä arm när man får hjärtattack. Säger inte att det måste vara detta men det är en tänkbar förklaring.
#3
2 december 2009 kl 12:56
Gilla
Jag är på jakt efter övergripande stat och alltså inte bara från barfotalöpare. Det är tillräckligt svårt att få fram ändå.
#4
2 december 2009 kl 14:01
Gilla
Gjort det och det finns en av Lysholm men tycker inte den statisiiken va så bra och ffa för få personer.
#5
14 december 2009 kl 16:22
Gilla
...när du förbanar snön för att den gör det halt på vägarna men älskar den samtidigt för att den lyser upp stigarna och man kan då springa i skogen på kvällen.

...när man är djupt missnöjd för att man "bara" kom upp i 60km denna vecka.

...när man tycker att FiveFingers är rätt snygga ändå =)
#6
16 december 2009 kl 13:31
Gilla
... när du springer i -12 och kraftig motvind och inte längre känner ansiktet och längtar till nästa pass.
#7
20 december 2009 kl 20:32
Gilla
Eftersom du inte är särskilt opartisk och ska testa på dig själv lär väl resultatet kunna bli svårtolkat men det är ett intressant ämne. Håller med föregående skrivare om att det skulle vara imer ntressant om du fick med dig någon annan.

Cooper i all sin ära men eftersom du ska spinna så kommer det att bli lite missvisande, då får du en felkälla i arbetsekonomi. Åstrand är inte exakt men kommer är på cykel iaf. Detta test kan du göra själv sålänge du har tabeller(kanske finns på internet) och en testcykel - monark är väl standard.


Hoppas det går bra för dig.
#8
21 december 2009 kl 21:11
Gilla
Du menar alltså att du får ont uppe vid "höftkulan". Lite svårt att säga exakt vad det är men knäpper det och det känns som det hoppar så kan det vara en sk "snapping hip". Beror på en nötning av fasican över trochanter mj och efter ett tag så bildas en fibrös ärrvävnad, oftast med en trochanterbursit.
Brukar inte göra så ont men kan göra det.
Att det gör mer ont vid gång är svårt att förklara sådär på rak arm men ditt gångmönster kanske är till nackdel vad gäller ditt besvär medans rörelsemönstret när du springer är bättre. ERGO springa alltid =)

Streching av tensorn för att bli med det.
Om det inte hjälper kan en kortisonspruta vara på sin plats.
Som sista utväg op.
#9
22 december 2009 kl 11:11
Gilla
Men övergången sena-muskel sitter uppe vid höftkulan, sen är det bara en långt senstråck ända ner till under knät - det låter som ett klassiskt löparknä (beror på en nötning-irritation av bursan(slemsäcken) på utsidan av låret ner mot knät på grund av för kort tensor eller en ökad q-vinkel, det finns ytterligare några orsaker) och behandlingen är i stort sett densamma som för snapping hip.
#10
4 januari 2010 kl 09:39
Gilla
Jag skulle inte tänka sätesmusklerna, utan ländryggen. Det som händer när du springer i backe är att du börjer ryggen framåt om än lite och det kan vara så att smärtan du har i sätesmusklerna kommer från ryggen, refererad smärta(lika som att få on i vä arm vid hjärtattack).
Så frågan, har du något problem med ryggen annars bör besvaras?
Men å andra sidan är det ju aldrig fel att träna sätesmusklerna och utfall med främre benet på ett trappsteg tar rätt bra.

Lycka till.
#11
13 februari 2010 kl 14:17
Gilla
Jag har kollat runt lite i olika trådar som berör stegfrekvens och ett standardsvar är att optimalt är att ta ca 180 steg per minut. Jag är väl kanske lite nördig men har letat runt bland vetenskaplig artiklar och hittar inget belägg för denna siffra.
Är det jag som är dålig på att leta eller är det en sån grej som "ska vara så" för att "experter" sagt det? Någon som kan bringa klarhet i detta?
#12
17 februari 2010 kl 12:52
Gilla
Kan hålla med om att det inte är de snyggaste skorna som finns. Och de blickar man får när man springer på gymets löpband är nog inte för att man har ett bra löpsteg =)

Men ja sällar mig till dem som tycker att det är en härlig känsla att springa i dem och att det är fantastiskt roligt och då ska jag tillägga att jag endast sprungit i dem sedan i julas. Ska bli himla härligt att ge sig ut i skogen med dem när Umeå tinar upp.
#13
22 februari 2010 kl 13:39
Gilla
Hej, jag läser en kurs i idrottsmedicin och har skrivit ett litet arbete om barfotalöpning och dess betydelse som förebyggande och rehabiliterande metod.
Jag vet att det finns hängivna löpare som förespråkar barfotalöpning här på jogg.se så det skulle vara trevligt att få lite feed-back innan jag ska lämna in den.

Är det någon som vill ta del av arbetet så skicka Joggpost eller ett mail till danielhallgren@hotmail.com skickar jag det.

#14
23 februari 2010 kl 14:39
Gilla
Markus, jag kan lägga upp den där men jag vill nog fila lite till på den. Språket är inte riktigt fingranskat än. Så ska nog få den godkänd först innan den läggs upp där. Men jag har inga problem att maila den med tanke på att det bara är ett tiotal som visat intresse hittills.
#15
24 februari 2010 kl 11:29
Gilla
Tack för all feed-back jag fått. Nu börjar uppsatsen bli klar på allvar - hoppas bara handledaren oxå tycker det.
#16
17 mars 2010 kl 13:52
Gilla
Hittade detta filmklipp på youtube. En uthållighetsjakt mellan ett jaktlag och en kudu i kalahariöknen.

Om det finns någon här på jogg.se som inte tror att människan är gjord för att springa (och springa långt) eller till alla er som vill övertyga nära och kära att man är född till att springa så är detta filmklippet för er.
http://www.youtube.com/watch?v=9wI-9RJi0Qo

Sen har David Attenborough en sjukt bra röst för att förmeddla känslan.
#17
21 mars 2010 kl 00:46
Gilla
Någon färsk uppdatering av underlaget?
#18
24 mars 2010 kl 21:32
Gilla
Man brukar ju säga att det är en negativ korrelation mellan löpteknik och aerob effekt. Det kan mycket väl vara så att de som sprang tekniskt dåligt har en bättre aerob effekt än de som sprang mer tekniskt korrekt.
#19
30 mars 2010 kl 09:25
Gilla
Startfitness har just nu(eller hade förra veckan iaf) rea på förra årets skor där bl,a, ds trainer finns med. Beställde ett par och de damp ner i brevlådan igår. Och eftersom pundet är rätt lågt nu så blir det lite extra "rea".
Använder ds trainern till nästan alla pass och brukar ligga mellan 80-100 km/vecka och då är såväl långpass som intervaller medräknade. Har aldrig varit så nöjd med en sko. Så jag rekommenderar dem starkt men har å andra sidan ingen som helst koll på adizero så kan inte säga om den är bättre eller sämre.
#20
13 april 2010 kl 09:33
Gilla
Jag har nyligen skrivit en c-uppsats om barfotalöpning och snubblat över några artiklar som tar upp den frågeställning som ni har (ungefär i alla fall). Det beror på vilket löpsteg du har, landar du med hälen först så blir det en 1,5-3 ggr stor belastning jämfört med om du landar med mellan/framfot. Är inte världens bästa på matematik men väger man runt 70 kg och springer med hälisättning så borde det bli mindre belastning än om man väger 90 kg och springer på framfoten.

Så rent logiskt borde skorna slitas med om man landar med hälen först - så för att spara på slantarna så lönar det sig nog att springa på mellan/framfot =) (sen verkar det som det är bra för andra saker också men det finns andra trådar för det)
< < < 1 2 3 4 5 > > >