12 juli 2012 kl 22:55
Hej!
Träning i kombination med blodtryckssänkande mediciner beror på vad du tar för mediciner.
En betablockerare som många nämnt här ovan, sänker din maxpuls (tas t ex hänsyn till vid ett "arbetsprov") så dessa påverkar din prestationsförmåga särskilt om du tränar mer intensivt. Betablockerare är dock idag inte förstahandsrekommendation vid ENBART högt blodtryck.
Enalapril och Atacand som många nämner ovan är så kallade ACE-hämmare respektive ARB. De verkar bägge framförallt i njurarna och på perifera blodkärl (kärlen vidgar sig och njurarna producerar mer urin). De hör båda till gruppen förstahandsmedel vid högt blodtryck. Men borde inte påverka konditionsträning.
Amlodipin som några nämner ovan är en så kallad kalciumflödeshämmare och verkar vidgande på perifera kärl. Torde inte påverka konditionsträning.
Det tredje vanligaste preparatet som i första hand används mot högt blodtryck är så kallade tiazid-diuretika exempelvis Salures. Det påverkar också njurarna att producera mer urin och borde inte påverka konditionsträning.
Så översiktgligt är betablockerare det som framförallt har inverkan på träning. Många kan dock träna bra med dessa preparat och de är inte förstahandsval vid enbart högt blodtryck. Exempel på betablockerare är Seloken, Seloken-zoc, Bisprolol, Metoprolop, Propanolol, Inderal med flera.
Annars vill jag tillägga att träning är viktigt för att undvika att utveckla högt blodtryck och bra för att "bli av med det". Dock brukar man säga att lika många som åldern lider av det. Dvs vid 80 års ålder har 80% av befolkningen högt blodtryck, som inte är en sjukdom men däremot en riskfaktor för ex. stroke, hjärtinfarkt, aortadissektion m.m.
Hoppas ni fick lite förklaring!
/Med. student 4:e året