Foruminlägg av Marcus Carlsson

< < < 1 2 > > >
#1
19 maj 2008 kl 09:23
Gilla
Varghunden: Det där låter ju sjukt nära min målsättning...

JAg har precis börjat springa och springer lite försiktigt för att kunna komma igång utan skador och känna att det är kul att springa. Mina rundor går också ofta på Ribersborgstranden från Slottsparken.

Jag ska vara med på Blodomloppet men kan tyvärr inte vara med på Malmö 10K.

Inför Blodomloppet blir det något intervall och något 6-7 km pass till, vi kanske kan göra gemensam sak av det?
#2
19 maj 2008 kl 23:11
Gilla
Blodomloppet är målet med målsättningen är att vara under 60 min, vilket jag tror ska funka. Sedan ska jag se om man kan komma ner under 50 min med lite träning.

Söndag blir bra och med lite konfererande med hon som bestämmer så ska jag kunna komma iväg kring 18 tiden. Passar det dig/er?

/Marcus
#3
21 maj 2008 kl 14:06
Gilla
Vet inte om du har sett det eller om tekniken har funkat.
Jag skickade "joggpost" för vår mer detaljerade planering.
#4
1 juli 2008 kl 13:14
Gilla
Ska du ha 3 fält på displayen kan det bli liten text, speciellt om du behöver läsglasögon. Men om använder 1 fält/displayskärm och växlar mellan dem så blir det större siffror och enklare att se och jag tror inte att det då hjälper med en 305:a. Jag jämför ur minnet med kollegans 305:a nu.

Jag kör oftast med två fält i displayen i min 405 och har inga problem alls att läsa det, dock så behöver jag ej läsglasögon.
#5
3 juli 2008 kl 11:07
Gilla
Har precis bytt min Polar RS200sd till en Garmin 405 HRM. Jag hade inga problem med min RS200sd men ville ha mer pulsinformation än bara medel och maxpuls på mina pass, önskade även lite bättre stöd för intervallträning än det RS200sd erbjöd (man kan inte ha upp och nerjogg i samma pass).

Jag funderade på en värre modell av Polar (400 eller 800) men det blev en Garmin 405 beroende på att jag slapp fotpoden och att det var billigare att köpa en Garmin än Polar. Det jag hade mot fotpoden var att det var ytterligare en pryl att ha med sig, skönt att bara ha klocka och pulsband. Eventuella mätfel som finns med respektive system borser jag ifrån, för mina behov mäter både fotpod och GPS tillräckligt bra.

Sedan var det ju en ballhetsfaktor att få plottade rundor efter ett pass.

Nu till några av era frågor.
Hastighet: Jag hade min Garmin på under en flygtur.... den hade inte kontakt hela tiden utan enbart bitvis. Det finns lite felaktiga värden på farten till ca 1640 km/h men i det stora hela så ligger farten på 800 km/h vilket brukar vara den marshfart som trafikflyg kör i :-). Har även testat min Garmin i bilen och där mäter den motorvägsfart utan problem.

Således bör det inte vara några som helst problem med att mäta cykelfart med klockan :-D.

För min del så skulle det vara de mer avancerade analysfunktionerna i Polar som skulle göra den intressant. Dock så täcker Garmin och Sporttracks mina behov alldeles ypperligt när det kommer till analys.
#6
8 juli 2008 kl 11:15 Redigerad 8 juli 2008 kl 11:16
Gilla
Hej Emma!
Det låter väldigt högt! Och var det verkligen normalt joggingtempo? Som jag har läst mig till här ska man under jogg kunna prata hela meningar. Då ligger man ofta i ett bra "pulstempo", om än ofta långsammare än man vill.

Vet inte riktigt vad du har läst om pulsträning innan men här finns bra info om puls och vad man kan utläsa från sin puls: http://www.marathon.se/news/article.cfm?ThemeId=329

På marathon.se finns mer information och komigång program: http://www.marathon.se/news/division.cfm?divserid=5

Och mottot som du kommer att få många gånger är att skynda långsamt! Vi är många här som har börjat för snabbt och varit otåliga som har fått känningar. Man får bita i det sura äpplet och låta det gå lite långsammare i början.

Hoppas att det var detta du sökte!

/Marcus
#7
8 juli 2008 kl 14:52
Gilla
#8
18 juli 2008 kl 08:36
Gilla
Har du koll på de olika inställningarna som finns i ST? Det finns lite olika inställningar i ST där man kan räkna bort stillastående tid. Vad som räknas som stillastående kan konfigureras. Det har för mig gjort att jag accepterar vissa skillnader i tiderna.

Har för mig att du även på din Garmin kan ställa in att den inte ska räkna med tid då du står stilla.
#9
12 augusti 2008 kl 21:58
Gilla
Mätte Blodomloppet i Malmö till dryga 10km med en S1 fotpod, 10.150m för att vara mer precis. Mätte upp det till drygt 10 km här på jogg.se också, hur rätt jag mätte vet jag inte. http://jogg.se/?sida=map&id=88741

Mätning av banor och längder är en vetenskap :-D
#10
13 augusti 2008 kl 16:59
Gilla
Been there done that! ;-)

Jag lyckades dock att bromsa i tid och hålla det vid skadekänningar genom att läsa här och sedan minska på träningen samt göra övningar eller rehab för att bli av med det onda. På så sätt så har jag kunnat balansera viljan att träna med möjligheten att öka träningen utan att ta allt för mycket skada. Man lär sig att hitta sina gränser.

Hoppas att du kommer ifrån skadorna/känningarna så snart som möjligt och att du kan fortsätta att träna om än i lite mindre omfattning och intensitet. Läs på här på forumet så hittar du massor med info, tips och trix.
#11
17 augusti 2008 kl 17:17
Gilla
Skoj att springa tävling igen och se om resultaten skulle komma. Gjorde ett försök på sub50. Fick bra ryggar att gå på som sprang kring 5 min/km så det var bara att hänga på. Efter 4-5 km så kunde jag springa förbi några av ryggarna. Men tyvärr så tröt orken bara några km senare och jag blev omsprungen igen. Efter 7 km så var det trögt in i mål.

Men PB blev det iaf med 51:02 och jag känner mig nöjd. Med fortsatt träning och lite mer intervallträning så är sub 50 definitivt inom räckhåll.

Trevlig bana var det iaf och jag var beredd på sanden då jag var och provsprang på stigen i sommras. Men det är tungt att lufsa igenom.
#12
19 augusti 2008 kl 15:56
Gilla
Problemet i höften liknar det som jag hade och efter lite sökningar här kom jag fram till att termen löparhöft passade in på mina symptom. (f.ö. liknande det som även kallas för löparknä ;-))

Jag minskade lite på träningen, strök något pass och strechade enligt Malin Ewerlöfs program på marathon.se. Framförallt denna övning hjälpte mig: http://www.marathon.se/news/article.cfm?NewsId=8173
Lite Voltaren gel hjälpte mig också.

Jag har även sökt runt på andra siter för detta och fått tips på övningar, Runners World bla. Jag är för dålig på att spara på länkar men här finns lite info och en ingång: http://www.runnersworld.com/article/0,7120,s6-369-370-377-12182-0,00.html

Och så den vanliga brasklappen när det gäller skador... du går väl inte ut för hårt nu när du återupptar träningen, det tar ju tid att bygga upp kroppen igen.

Hoppas att du hittar lite matnyttig info och att du blir av med problemen.
#13
19 augusti 2008 kl 16:22
Gilla
Skoj att det verkar hjälpa!

Kom även på att strechning för rumpan (sätesmuskeln) hjälpte bra med och den kan med fördel göras sittande på kontoret. Lägg upp foten på knät och tänj lite framåt. Ser inte så konstigt ut.

Se nu bara till att ta det försiktigt och inte rusa på. Strecha lite, minska på mängden och känn efter så att det onda minskar. Sedan ska du nog vara iform igen!
#14
19 augusti 2008 kl 16:25
Gilla
Har inte en aning om det kan bli kroniskt. jag är bara en lekman som börjat springa och läser för att själv undvika att bli skadad.

Men jag har haft lite låsningar i musklerna i rumpa/rygg och har lyckats bli av med dem. Har för mig att någon massör nämnde att ju längre man går med det ju svårare är det att få bort. Men det går och det blir framförallt bättre.

Rekommenderar lite yoga också, bra för rörligheten. Och ja man känner sig som ett kylskåp de första gångerna men det är bara att ignorera! ;-)
#15
20 augusti 2008 kl 09:25
Gilla
Well well, yoga är lite flum oavsett tycker jag. Men det är ju en av finesserna då man kan varva ner och samtidigt gå igenom kroppen. Med ashtangayoga får man en bra mix av styrka, koordination och rörlighet. Man jobbar även mycket med andningen och avslappning men det är det som hjälper en att nå de tre första målen.

Jag har testat två DVD´er, Poweryoga med Casall och Ashtanga Vinyasa.
Poweryogan tyckte jag kändes stressad och det var mer att bara röra sig, mer likt en vanlig workout av något slag.

Asthanga vinyasa (http://www.webhallen.com/prod.php?id=25979) passar mig mycket bättre. Man fokuserar mer på att få till rörelserna och att hålla balans. Det blir mer mentalt då man får mer tid på sig och det känns inte lika forcerat. Bättre styrkemässigt och rörlighetsmässigt och gav mig mycket mer.

Jag kan rekommendera att ta några lektioner, får man en bra ledare så kan han/hon hjälpa dig att komma igång på ett bra sätt. Jag hade turen att ha ett jobb där vi hade yoga på luncherna en gång i veckan och träffade då på en mycket bra kille, Lars Nyberg. Han har även kurser på KTH http://www.kth-hallen.se/kurs/yogav2007.php för er som bor i Stockholm.
#16
20 augusti 2008 kl 14:11
Gilla
Jag har använt mig av RS200 klockans test ett tag och gjorde även en form av Coopers test. Som VO max värde var klockan en glädjemätare om man jämför med löptestets resultat, 36 löptest vs 40 klockan.
Enligt Polars info på https://www.polarpersonaltrainer.com/frontend/ (man får skapa sig ett konto) så motsvarar 54 för en 25-29 åring precis very good,

Jag använde klockan som en mätare på om formen går upp eller ner. Dock tycker jag att klockan är känslig! Dricker man lite kaffe strax innan test eller om man inte gör på exakt samma sätt varje gång så varierar resultaten. Har man ett hårt pass dagen innan (vilket man inte ska ha enligt manualen iofs) så påverkas resultatet. Jag skulle se det som en fingervisning, inte ett absolut värde.

Gör testerna ett par gånger under någon vecka och gör sedan om testerna varje månad. Men tänk på att hålla förutsättningarna lika och att stress och annat kan påverka resultaten. Då kan du få jämförbara resultat.

Har inte läst hur detta test tekniskt sett går till, nog inget som Polar vill avslöja direkt ;-) Men gissningar som jag har läst i forum är att den gör en form av "EKGanalys" (lekmannatolkat...) av pulsslagen.
#17
20 augusti 2008 kl 21:01
Gilla
Menu -> Inställningar -> Tid -> Kolla Tidszon och att du har daylight saving time.

Se också till att dra igång GPS´en och låt den synka mot sateliterna för att hitta rätt tid. Det kan ta ett tag har jag för mig, gällde iaf när man startade klockan första gången.
#18
21 augusti 2008 kl 10:07
Gilla
Haha, känner igen mig med skor till första yogapasset :-D

Skönt att det börjar släppa i höften! Och det låter verkligen som om att det är rätt väg du är inne på. Det kan ju vara så att det är löparknä och löparhöft som du har dragit på dig och då är medicinen detsamma vad jag har läst mig till. Vila, strech, rehabövningar och fortsatt men minskad träningsmängd/intenstitet.
#19
21 augusti 2008 kl 12:45 Redigerad 21 augusti 2008 kl 12:46
Gilla
ja du Samuel... Sådant kommer du att finna på alla pass som innehåller ordet yoga. Wikipedia definierar det bland annat som "förening av kropp och själ". Man kan välja att tro på det eller att inte tro på det. Men som du säger jag tror inte att du kommer att gå iaf om du inte kan sponsra delar av dem. Synd, prova att vidga dina vyer ;-)

Står man ut med att delar av det är flum så ger rörelserna i Asthangayoga ger iaf otroligt mycket för kroppen i form av balans och kroppskontroll, där ligger fokus för min yoga. Jag går inte för att bli renad i själen, jag går för rörelserna och att få avkoppling, det är avstressande med yoga och man jobbar bort vardagshetsen. I det avseendet så samlar man energi och känner sig utvilad efter ett pass även om det kan vara fysiskt påfrestande till viss del med
#20
21 augusti 2008 kl 12:53
Gilla
På 405 ställer man in den på en given km-tid. Sedan är man snabbare eller långsammare än den (GPS mätt). Men 405 har ju ingen routesfunktion iofs...
< < < 1 2 > > >