Löpning Skador & Rehab 18 inlägg 1680 visningar

Efter graviditeten

Anna Zakrisson
1980 • Vaxholm, Rindö
#1
19 augusti 2008 - 15:32
Gilla
Hej,

Jag fick min underbara lilla dotter för ca 4mån sedan och har börjat springa igen sedan över ett års paus - kunde inte springa under graviditeten, ej pga bäckenbotten, utan andra orsaker. Nu har ja börjat få ont i knäna och i höften. Knäproblem har jag aldrig tidigare haft, men höftproblem har jag haft sedan länge.

1. Finns det något bar tips hur jag undviker dessa knäproblem - yoga, cykel etc...? Är det något jag bör undvika?

2. Finns det någon där ute som också får låsninskänslor i höften. Det är ej höftleden utan en liten muskel som sitter på utsidan av rumpan som krånglar. Är förtvivlad över detta smärtsamma och långvariga problem. Har ni något tips för mig?

1972 • Malmö
#2
19 augusti 2008 kl 15:56
Gilla
Problemet i höften liknar det som jag hade och efter lite sökningar här kom jag fram till att termen löparhöft passade in på mina symptom. (f.ö. liknande det som även kallas för löparknä ;-))

Jag minskade lite på träningen, strök något pass och strechade enligt Malin Ewerlöfs program på marathon.se. Framförallt denna övning hjälpte mig: http://www.marathon.se/news/article.cfm?NewsId=8173
Lite Voltaren gel hjälpte mig också.

Jag har även sökt runt på andra siter för detta och fått tips på övningar, Runners World bla. Jag är för dålig på att spara på länkar men här finns lite info och en ingång: http://www.runnersworld.com/article/0,7120,s6-369-370-377-12182-0,00.html

Och så den vanliga brasklappen när det gäller skador... du går väl inte ut för hårt nu när du återupptar träningen, det tar ju tid att bygga upp kroppen igen.

Hoppas att du hittar lite matnyttig info och att du blir av med problemen.
Anna Zakrisson
1980 • Vaxholm, Rindö
#3
19 augusti 2008 kl 16:12
Gilla
Ja men fasen vad det tog i höften med den där stretchningen!
Det var PRECIS där det gjorde ont!
TACKAR TACKAR TACKAR TACKAR TACKAR TACKAR !!!!!!!!!!
Anna Zakrisson
1980 • Vaxholm, Rindö
#4
19 augusti 2008 kl 16:20
Gilla
Kan detta problem bli kroniskt föresten? Jag har haft ont i flera år. Jag har tex inte kunnat sitta med benen i kors sedan jag var 16.
Borde jag sluta springa eller köra alternativ träning? Jag har inte märkt att det blir bättre då jag inte springer, snarare värre eftersom jag känner mig ännu stelare.
1972 • Malmö
#5
19 augusti 2008 kl 16:22
Gilla
Skoj att det verkar hjälpa!

Kom även på att strechning för rumpan (sätesmuskeln) hjälpte bra med och den kan med fördel göras sittande på kontoret. Lägg upp foten på knät och tänj lite framåt. Ser inte så konstigt ut.

Se nu bara till att ta det försiktigt och inte rusa på. Strecha lite, minska på mängden och känn efter så att det onda minskar. Sedan ska du nog vara iform igen!
1972 • Malmö
#6
19 augusti 2008 kl 16:25
Gilla
Har inte en aning om det kan bli kroniskt. jag är bara en lekman som börjat springa och läser för att själv undvika att bli skadad.

Men jag har haft lite låsningar i musklerna i rumpa/rygg och har lyckats bli av med dem. Har för mig att någon massör nämnde att ju längre man går med det ju svårare är det att få bort. Men det går och det blir framförallt bättre.

Rekommenderar lite yoga också, bra för rörligheten. Och ja man känner sig som ett kylskåp de första gångerna men det är bara att ignorera! ;-)
Samuel H
1979 • Järfälla
#7
19 augusti 2008 kl 16:34
Gilla
Jag behöver bli mjuk.

Finns det någon yoga som koncentrerar på rörligheten och hoppar över det onödiga flummandet?
Anna Zakrisson
1980 • Vaxholm, Rindö
#8
19 augusti 2008 kl 18:32
Gilla
köp en yoga CD och snabbspola förbi flummigheten. satsa på ashtanga yoga och power yoga!
Ett yogapass minus flumm = 40min i stället för 1tim. Kolla på Amazon och läs recentioner så att du får vad du vill ha. Gå till några klasser så att du vet att du gör rätt. Man kan göra illa sig annars...
Anna Berg
1973 • Västerås
#9
19 augusti 2008 kl 21:02
Gilla
Åh, vad roligt att någon efterfrågar lämplig yogaform för att öka rörligheten!
Då kan också jag rekommendera ashtangayoga, som är helt utan flum men maximerar styrka och rörlighet. Själv är jag inne på fjärde året med denna träningsform och är mycket nöjd med min rörlighet! Som föredetta kylskåp vet vad jag vad det vill säga att vara stel ; )! De första gångerna tror man att man ska avlida redan vid de första solhälsningarna (jajaja, rörelsernas namn är väl lite flummiga, men det får man ta). Nu för tiden är ett yogapass som ett massagepass på britsen, fast man har fixat massagen alldeles själv! Prova!
Åsa O
1972 • "Det Nya Matlandet"
#10
19 augusti 2008 kl 21:31
Gilla
Det är nästan så man blir lite sugen på yoga...

Jo, när jag satte igång min helt otränade kropp efter barnen började jag få ont i knäna, eller rättare sagt på insidan/ledbanden. Jag slutade springa och satsade på cykling istället. Efter ett par månader med cykling var det inget problem att springa igen.
Hoppas du hittar en lösning och slipper skador.
Samuel H
1979 • Järfälla
#11
19 augusti 2008 kl 21:59
Gilla
Tack för tipsen, ska försöka komma iväg på ett ashtangapass vid tillfälle.

Att köpa en yoga-med-flum-cd är inte aktuellt eftersom jag då sponsrar galenpannor. Principsak.
1972 • Malmö
#12
20 augusti 2008 kl 09:25
Gilla
Well well, yoga är lite flum oavsett tycker jag. Men det är ju en av finesserna då man kan varva ner och samtidigt gå igenom kroppen. Med ashtangayoga får man en bra mix av styrka, koordination och rörlighet. Man jobbar även mycket med andningen och avslappning men det är det som hjälper en att nå de tre första målen.

Jag har testat två DVD´er, Poweryoga med Casall och Ashtanga Vinyasa.
Poweryogan tyckte jag kändes stressad och det var mer att bara röra sig, mer likt en vanlig workout av något slag.

Asthanga vinyasa (http://www.webhallen.com/prod.php?id=25979) passar mig mycket bättre. Man fokuserar mer på att få till rörelserna och att hålla balans. Det blir mer mentalt då man får mer tid på sig och det känns inte lika forcerat. Bättre styrkemässigt och rörlighetsmässigt och gav mig mycket mer.

Jag kan rekommendera att ta några lektioner, får man en bra ledare så kan han/hon hjälpa dig att komma igång på ett bra sätt. Jag hade turen att ha ett jobb där vi hade yoga på luncherna en gång i veckan och träffade då på en mycket bra kille, Lars Nyberg. Han har även kurser på KTH http://www.kth-hallen.se/kurs/yogav2007.php för er som bor i Stockholm.
Anna Zakrisson
1980 • Vaxholm, Rindö
#13
21 augusti 2008 kl 10:00
Gilla
Kom bara ihåg att Yoga görs barfota. Jag gjorde problemet att komma i mina gamla löpdojjor samt stinkande sockor och fötter. Det blev ett pinsamt pass...

Ställ dig bakom folk så ser du lättare hur de gör.

Kläderna ska vara lätta att röra sig i, gärna strech. Annars kommer du att iritera dig på att du inte kan röra dig som du ska. T-shirt som, när man böjer sig framåt täcker näsa och mun är skitjobbigt. Då är ett mer tight sittande löparlinne/T-shir bättre.

Lycka till!

Jag strechar nu höften flera gånger om dagen och har fått mindre ryggont och mindre ont i ryggen efter amningen. Knäna krånglar lite fortfarande, så jag springer bara 2 ggr denna vecka plus ett cykelpass som ni föreslog.
Tack så jättemycket för hjälpen! Det känns som om jag har slagit in på rätt väg nu!
1972 • Malmö
#14
21 augusti 2008 kl 10:07
Gilla
Haha, känner igen mig med skor till första yogapasset :-D

Skönt att det börjar släppa i höften! Och det låter verkligen som om att det är rätt väg du är inne på. Det kan ju vara så att det är löparknä och löparhöft som du har dragit på dig och då är medicinen detsamma vad jag har läst mig till. Vila, strech, rehabövningar och fortsatt men minskad träningsmängd/intenstitet.
Samuel H
1979 • Järfälla
#15
21 augusti 2008 kl 12:05
Gilla
Jag jobbar alldeles bredvid KTH-hallen och har kort där, så det skulle ju passa bra att ha det så nära. Dock blir jag väldigt skeptisk när jag läser följande (läs: jag kommer aldrig någonsin gå på ett pass med en sån här beskrivning):

"Kropp och själ renas och din sanna natur framträder."
Samuel H
1979 • Järfälla
#16
21 augusti 2008 kl 12:32
Gilla
Det är inga dåliga anspråk dom gör, att kunna rena min själ och framkalla min sanna natur.

Det är dessutom upprörande, eftersom det antyder att min själ idag är smutsig, samt att jag på något sätt är falsk.
1972 • Malmö
#17
21 augusti 2008 kl 12:45 Redigerad 21 augusti 2008 kl 12:46
Gilla
ja du Samuel... Sådant kommer du att finna på alla pass som innehåller ordet yoga. Wikipedia definierar det bland annat som "förening av kropp och själ". Man kan välja att tro på det eller att inte tro på det. Men som du säger jag tror inte att du kommer att gå iaf om du inte kan sponsra delar av dem. Synd, prova att vidga dina vyer ;-)

Står man ut med att delar av det är flum så ger rörelserna i Asthangayoga ger iaf otroligt mycket för kroppen i form av balans och kroppskontroll, där ligger fokus för min yoga. Jag går inte för att bli renad i själen, jag går för rörelserna och att få avkoppling, det är avstressande med yoga och man jobbar bort vardagshetsen. I det avseendet så samlar man energi och känner sig utvilad efter ett pass även om det kan vara fysiskt påfrestande till viss del med
Samuel H
1979 • Järfälla
#18
21 augusti 2008 kl 13:00
Gilla
Ja, jag tvivlar inte på att yoga är bra och skulle gärna testa. I såna här lägen önskar jag att jag inte vore en sådan principfast petimeter.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.