Foruminlägg av Thomas Johansson

< < < 1 2 3 4 > > >
#1
2 februari 2008 kl 19:35
Gilla
Jag hälsar alltid med "Hejsan" när jag möter någon annan löpare och alla hälsar glatt tillbaka. High Five kan ju vara att gå över våra svenska murar men varför inte försöka! :-)
#2
10 februari 2008 kl 19:52
Gilla
Martin: För 40:- kan man byta om och duscha i Lerums Sportcenter som ligger alldeles intill Stenkullens IP.
#3
15 februari 2008 kl 23:21
Gilla
Lite intressant info för er som springer i Skatås Gbg:

2,5:an: 2 523 m

5:an: 4 845 m

8:an 7 740 m

Milen: 10 028 m

18 km: 18 500m

Allt enligt uppgifter från informationen i Skatås motionscentral. Vet inte om infon är ny men jag har inte sett den på något forum tidigare.

/Thomas
#4
15 februari 2008 kl 23:29
Gilla
Garvar ihjäl mig men ändå så sant!! Jag får ett helt nytt perspektiv på mina tarmars ständiga behov att aktivera sig vid löpning. Återkommer med rapport när jag testat dina metoder! :-)

"man kan med fördel avvakta med att avlägsna hjälpmedlen då de kan ha en viss värmande effekt under snålblåsta tävlingar. Jag vill dock absolut reservera mig mot bruk av denna kombo under varma sommardagar."

- Lysande Magnus!!!!! :-p
#5
15 februari 2008 kl 23:34
Gilla
Man kan ju ta 18 km rundan (18,5) och dela upp i olika tempogrupper eftersom det verkar bli några stycken som kommer.

Just ja, jag kommer med stor sannolikhet och vill gärna springa 5;50-6 minuters tempo!
#6
21 februari 2008 kl 09:12
Gilla
Hade tur och fick en återbudstid så imorgon är det dags för mitt test på Aktivitus. Ska bli spännade att se resultaten!
#7
21 februari 2008 kl 10:33
Gilla
Jag kontaktade dom den 9 feb. Då hade dom en väntetid till v. 11 men erbjöd samtidigt denna återbudstid.
#8
21 februari 2008 kl 14:40
Gilla
Jag ska försöka komma ihåg att prata med dom om det imorgon.
#9
22 februari 2008 kl 12:28
Gilla
Då var mitt test genomfört. En riktigt trevlig upplevelse där man fick ett mycket bra bemötande och proffesionell hjälp.

Här är mitt resultat:
http://www.jogg.se/?sida=tdbok&todo=showsingle&rid=267774&id=17584

Helt klart över förväntan!
#10
22 februari 2008 kl 12:54
Gilla
Kristina: du läser nog rätt. Jag har tyvärr inget svar på din fråga. Jag ska kolla med Mattias.

Lars: jag har fått ett svar från Mattias och här kommer ett urklipp ur ett mail från Mattias:
"När man besöker oss lägger vi i princip allt fokus på hur helhetsbilden av ett test ser ut Hur laktatkurvan ser ut i förhållande till hastighet och puls. Samt också hur upplevd ansträngning på Borgskalan ser ut. Vidare lägger vi fokus på hur värdena kan förbättras.

Hos oss mäter vi vikt, Hb, löphastighet, laktat och puls. Utifrån detta kan vi beräkna ett teoretiskt testvärde (ml/kg/min och VO2 max) samt teoretiska tider på olika distanser.


Beräkningen görs genom ett antagande om en löpekonomi som är gällande för motionärer (de våra flesta kunder är motionärer). Har man löpekonomi som är bättre än genomsnittet blir man överskattad.

För att kunna få en viss anpassning till verkligheten kör vi våra tester på 1% lutning på löpbandet. Enligt de tester vi gjort stämmer uppmätta farten på löpband med 1% lutning bra överens med fart man kan hålla utomhus vid plant underlag och vindstilla på de flesta individer.. Vi har gjort mätningar på detta.

Den programvara vi använder tar naturligtvis det med i beräkningen att man springer i en liten backe när den beräknar testvärdet. Men detta är ju bara i teorin, vi kör ju 1% för att få samma förhållanden som utomhus på platt underlag. Så där blir man lite överskattad.


Vidare antar vår programvara att maxpuls (som vi uppskattar om kunden inte själv vet om den) innebär maximal syreupptagning. Detta är ofta inte fallet, man når ofta maximal syreupptagningsförmåga innan man når maxpuls på ett ramptest. Extrapoleringen av puls upp till max under dessa förhållanden ger en liten överskattning ock också en felkälla om man inte vet maxpuls. Dock blir det samma fel varje gång. (mer om detta senare)

Sammanfattningsvis får man ett VO2 max som kan vara överskattat. Detta problem har man alltid när man uppskattar max utifrån submaximala nivåer, mätningarna blir aldrig exakta. Enda exakta sättet att mäta syreupptagningsförmåga är via en s.k. Douglas-säck som man tar upp utandningsluften i under maximal ansträngning. Att uppnå sin maximala syreupptagningsförmåga är inte helt lätt skall dock tilläggas, många motionärer har inte motivation och fysik för att klara av detta på löpband. Det är mycket svårt att definiera vad max egentligen är på löpband utan att mäta syreupptagning Online (sådan utrustning har förresten också felkällor), testpersonen bestämmer själv när denne inte orkar mera, men detta behöver inte innebära Vo2max. Man får mer ett värde på dagsformen på motivationen... VO2 max tester med syreupptagning är skapta för tävlingsidrottare.

Gällande löphastighet vid anaerob tröskel kan man inte utgå från att man skall klara denna fart i 60 min. Det är en fråga om uthållighet, träningsbar med andra ord. Ett exempel, en person som aldrig sprungit kan ha en fart vid anaerob tröskel på exemplelvis 5 min/km pga högt VO2 max. Dock är det helt otänkbart att han överhuvudtaget skulle orka jogga i 60 min.

Vår målsättning är att hjälpa våra kunder att uppnå deras målsättningar samt att använda pulsklocka på rätt sätt. För att göra detta gör vi de tester vi anser krävas. Vi tar också med ett beräknat värde på VO2 max men uppger alltid att det är just beräknat. Det intressanta är dock att man kan jämföra detta testvärde från en gång till en annan och se skillnader i värdet om man utgår från samma löpekonomi och samma maxpuls. Finns det skillnader så finns det dock garanterat skillnader i laktatkurvan, därav säger den mest om prestationsförmågan. Och det är också därför vi i grund och botten går på laktatmätning för att se skillnader från en gång till en annan. Lägre laktat på given fart, och senare ökning från baslinjen, innebär högre prestationsförmåga, denna kan bero på ökat VO2 max eller bättre löpekonomi (minskat syreupptag vid given fart). Vilket det är spelar inom ramen för våra tester ingen roll, huvudsaken är att man springer snabbare och är uthålligare.



Mvh Mattias Lundqvist

Ansvarig för testverksamhet och träningsplanering på Aktivitus"

Hoppas att detta är svaret på era funderingar. Själv är jag inte så insatt i ämnet.

/Thomas
#11
22 februari 2008 kl 14:47
Gilla
Vi kanske ska sikta på ett varv på milen + ett på 8:an. Men det förutsätter ju att milen ser bättre ut än 18km rundan! Någon som har koll?
#12
24 februari 2008 kl 09:24
Gilla
Nu är det dags för frukost, sen blir det Skatås! :-)
#13
24 februari 2008 kl 15:24
Gilla
Ja det var mycket trevligt! Roligt att vi blev så många. :-)
#14
24 februari 2008 kl 21:45
Gilla
Jag kommer. Får se om jag känner mig pigg nog för intervaller.
#15
25 februari 2008 kl 16:55
Gilla
Lena: Roligt att man ser en utveckling! Tänkte också försöka göra testet kanske 2 ggr per år. Om jag ser rätt på din tränningssida klarade du ju redan i december av 10km långt under 50 min! :-)
#16
25 februari 2008 kl 16:58
Gilla
Då är även jag anmäld till mitt första LL. Ser verkligen fram emot den utmaningen. Ska köra mycket backar i sommar tror jag! Ni som är erfarna, vad är viktigast att tänka på när man tränar för loppet?
#17
26 februari 2008 kl 09:38
Gilla
Jag springer med Supernova control. Är inne på andra paret och är mycket nöjd. Jag har dock ortopediska inlägg i mina. Var på Löplabbet häromdan och frågade vad dom tycker om Adidas. Han sa att det är ingen som frågar efter Adidas men när dom väljer skor åt kunderna och kunden får på Adidias på foten så är det väldigt ofta som kunden tycker att det är den skönaste skon! Gå till en butik där dom har kunskapen att prova ut en sko som passar dig så är sannolikheten störst att du får en sko du trivs med.

/Thomas
#18
29 februari 2008 kl 08:00
Gilla
Det blir premiär även för mig. Anmälde mig i början av veckan. Ser verkligen fram emot Aborrbacken! :)
#19
29 februari 2008 kl 23:30
Gilla
Jag har alltid med mig papper ut och låter naturen ha sin gång. Detta fungerar ju hyfsat på träningar men hur gör ni på tävlingar. Det är ju inte läge för en SOS när man vill prestera på ett lopp! Har själv funderat på laxermedel nån timme innan ett lopp. Någon som har ett bra tips?
#20
4 mars 2008 kl 20:54
Gilla
Lycka till Roland. Ser med spänning fram emot din rapport!
< < < 1 2 3 4 > > >