Löpning Övrigt 88 inlägg 8159 visningar

Laktattest på Aktivitus - en liten rapport

1978 • Lindome
#1
10 januari 2008 - 19:44
Gilla
Tillvägagångssätt: först 10 min lugn uppvärmning, därefter startades testet.
8km/h i 4 minuter. 9km/h i 4 minuter. 10km/h i 4 min, 11km/h i fyra minuter och slutligen 8km/h i 4 minuter igen. Den sista intervallen för att kolla hur lång tid det tog för min puls att sjunka. I slutet av varje 4 minuters-intervall togs ett blodprov genom stick i fingret (utan att sakta ner löpningen).
Efter testet satte vi oss ner och pratade igenom resultatet. Totalt tog allt ihop 1h 50 min.

Vad visade testet på då? Jo, först och främst fick jag reda på att mitt Hb var 120 (alldeles för lågt - det bör ligga mellan 120-160) och utifrån det kan vi konstatera att anledningen till att min träningen inte alls gått framåt (utan snarare nästan bakåt) det senaste halvåret troligtvis beror på detta. Gissa vem som har käkat spenat till middag idag?!! ;-)
Min maxpuls är 188 (min egen uppskattning har varit 190) och min MAF-puls ska ligga mellan 146-156 (min egen uppskattning på det har varit 141-151. Så skönt att den är högre än jag trodde – nu slipper jag förhoppningsvis att gå så mycket när jag ska MAF-träna).

Syreupptagningsförmågan mättes till 46,1 mg/kg/min vilket ligger i skalan på ”mycket god” (Jippi!). Mitt förra konditionstest gjordes för knappt 1,5 år sedan och då låg jag under medel.

Nästa steg blir nu att Aktivitus sätter ihop ett 4 månaders träningsprogram åt mig (detta får jag senast på måndag). Det kommer att bestå av 3 pass/veckan varav 2 kommer att vara intervallpass (för att öka hjärtats slagvolym) och ett kommer att vara ett distanspass i MAF-tempo. Ska bli skitkul att börja köra efter detta! 

Ja, det var väl en liten kort rapport om mitt test. Känner mig nöjd, både med upplägget av testet, Mattias som utförde det och resultaten som det visade på. Nu hoppas jag att programmet (som jag tänker följa slaviskt) tillsammans med ändrad kost för att få bukt med mitt Hb ska kunna ge de resultat som tidigare uteblivit.
< < < 1 2 3 4 5 > > >
1968 • Tollered
#41
22 februari 2008 kl 12:54
Gilla
Kristina: du läser nog rätt. Jag har tyvärr inget svar på din fråga. Jag ska kolla med Mattias.

Lars: jag har fått ett svar från Mattias och här kommer ett urklipp ur ett mail från Mattias:
"När man besöker oss lägger vi i princip allt fokus på hur helhetsbilden av ett test ser ut Hur laktatkurvan ser ut i förhållande till hastighet och puls. Samt också hur upplevd ansträngning på Borgskalan ser ut. Vidare lägger vi fokus på hur värdena kan förbättras.

Hos oss mäter vi vikt, Hb, löphastighet, laktat och puls. Utifrån detta kan vi beräkna ett teoretiskt testvärde (ml/kg/min och VO2 max) samt teoretiska tider på olika distanser.


Beräkningen görs genom ett antagande om en löpekonomi som är gällande för motionärer (de våra flesta kunder är motionärer). Har man löpekonomi som är bättre än genomsnittet blir man överskattad.

För att kunna få en viss anpassning till verkligheten kör vi våra tester på 1% lutning på löpbandet. Enligt de tester vi gjort stämmer uppmätta farten på löpband med 1% lutning bra överens med fart man kan hålla utomhus vid plant underlag och vindstilla på de flesta individer.. Vi har gjort mätningar på detta.

Den programvara vi använder tar naturligtvis det med i beräkningen att man springer i en liten backe när den beräknar testvärdet. Men detta är ju bara i teorin, vi kör ju 1% för att få samma förhållanden som utomhus på platt underlag. Så där blir man lite överskattad.


Vidare antar vår programvara att maxpuls (som vi uppskattar om kunden inte själv vet om den) innebär maximal syreupptagning. Detta är ofta inte fallet, man når ofta maximal syreupptagningsförmåga innan man når maxpuls på ett ramptest. Extrapoleringen av puls upp till max under dessa förhållanden ger en liten överskattning ock också en felkälla om man inte vet maxpuls. Dock blir det samma fel varje gång. (mer om detta senare)

Sammanfattningsvis får man ett VO2 max som kan vara överskattat. Detta problem har man alltid när man uppskattar max utifrån submaximala nivåer, mätningarna blir aldrig exakta. Enda exakta sättet att mäta syreupptagningsförmåga är via en s.k. Douglas-säck som man tar upp utandningsluften i under maximal ansträngning. Att uppnå sin maximala syreupptagningsförmåga är inte helt lätt skall dock tilläggas, många motionärer har inte motivation och fysik för att klara av detta på löpband. Det är mycket svårt att definiera vad max egentligen är på löpband utan att mäta syreupptagning Online (sådan utrustning har förresten också felkällor), testpersonen bestämmer själv när denne inte orkar mera, men detta behöver inte innebära Vo2max. Man får mer ett värde på dagsformen på motivationen... VO2 max tester med syreupptagning är skapta för tävlingsidrottare.

Gällande löphastighet vid anaerob tröskel kan man inte utgå från att man skall klara denna fart i 60 min. Det är en fråga om uthållighet, träningsbar med andra ord. Ett exempel, en person som aldrig sprungit kan ha en fart vid anaerob tröskel på exemplelvis 5 min/km pga högt VO2 max. Dock är det helt otänkbart att han överhuvudtaget skulle orka jogga i 60 min.

Vår målsättning är att hjälpa våra kunder att uppnå deras målsättningar samt att använda pulsklocka på rätt sätt. För att göra detta gör vi de tester vi anser krävas. Vi tar också med ett beräknat värde på VO2 max men uppger alltid att det är just beräknat. Det intressanta är dock att man kan jämföra detta testvärde från en gång till en annan och se skillnader i värdet om man utgår från samma löpekonomi och samma maxpuls. Finns det skillnader så finns det dock garanterat skillnader i laktatkurvan, därav säger den mest om prestationsförmågan. Och det är också därför vi i grund och botten går på laktatmätning för att se skillnader från en gång till en annan. Lägre laktat på given fart, och senare ökning från baslinjen, innebär högre prestationsförmåga, denna kan bero på ökat VO2 max eller bättre löpekonomi (minskat syreupptag vid given fart). Vilket det är spelar inom ramen för våra tester ingen roll, huvudsaken är att man springer snabbare och är uthålligare.



Mvh Mattias Lundqvist

Ansvarig för testverksamhet och träningsplanering på Aktivitus"

Hoppas att detta är svaret på era funderingar. Själv är jag inte så insatt i ämnet.

/Thomas
1959 • Saltsjö-Boo
#42
22 februari 2008 kl 18:28
Gilla
Bra jobbat Thomas! Kul att få lite feedback på att träningen ger resultat.

Det var även ett bra och klargörande svar fråm Mattias som du fick fram
Det är väl så att testvärden bara ska jämföras individuellt från tidpunkt till tidpunkt, för att följa träningsresultat och utveckling.

Kristina: Det här med laktattrösklar, olika begrepp osv, är lite rörigt och det finns egentligen inget vedertaget sätt hur man ska tolka ut trösklarna från punkter och kurvor.
Den aeroba tröskeln är brytpunkten där laktatet börjar stiga över en tänkt baslinje.
Ibland tolkar man detta subjektivt genom att titta på kurvan.
Ibland använder man 2mmol som en "objektiv" brytpunkt
Ibland använder man sig av 0,5 eller 1 mmol över baslinjen som brytpunkt-
Ibland sätter man brytpunkten där laktatkurvan övergår från linjärt till ickelinjärt stigande.
Oftast används datorstöd för att på ett objektivt sätt kunna interpolera mellan mätpunkterna och hitta brytpunkter/trösklar
1969 • Upplands Väsby
#43
24 februari 2008 kl 00:47
Gilla
Oj, har missat att kolla i tråden på ett tag. Många intressanta inlägg, trevligt.

Olof R: håller med dig, blir lätt rörigt med alla trösklar hit och dit, fast det är lite skoj också.

Ska bli kul att se hur det hela utvecklas i framtiden. När ska vi få vi se små smidiga bärbara laktatmätare som man kan plugga rätt in i pulsklockan och ha med sig på passet? Kan i och för sig bli lite knepigt med det hygieniska och att det bara kan mätas via blod...
1959 • Saltsjö-Boo
#44
24 februari 2008 kl 20:31
Gilla
Jo, Janne det vore klart häftigt med en liten laktatmätare som rapporterade rätt in i pulsklockan.
Än så så länge är dock mätarna inte så små, men det tycks ju finnas en marknad även för privatperoner: http://www.lactware.de/
Drygt 700 euro kostar en mätare + programvara för privat bruk.

Om man tröttnar på sitt jobb så kanske man skulle öppna en laktattestklinik. Det verkar ju vara en het bransch, och intressant...

Eller man kanske skulle satsa på att bli först i Sverige med ett labb som gör max och tröskeltester för motionärer baserade på mätningar av andningsluften. Där kan man ju också se hur stor fettbörbränningen är...
se http://www.endurancefactor.com/testing_how%20itworks.htm

1953 • Mölndal
#45
25 februari 2008 kl 16:07
Gilla
Jag har också testat konditionen på Aktivitus. Första gången i febr 2007 och nu i febr 2008. Det intressanta hade ju varit om man hade gjort en test innan man började med löpningen, men jag ville väl inte se hur kass jag var förstås! Jag gör en test en gång om året för att se att jag åtminstone inte har blivit sämre än föregående år. Dessutom tycker jag att grundträningen under vintern är jobbig, det blir ofta på löpband eftersom jag är lite rädd att halka och dessutom frusen av mig.Jag behöver något att pigga upp mig med under de jobbiga månaderna och då tycker jag att ett konditionstest är en liten inspiration. I febr 2007 hade jag en max O2-konsumtion på 49,0ml/kg/min i år var motsvarande siffra 55,7. 2007 hade jag VO2max(l/min) 2,79, och i år låg det på 3,39. Det är klart att man är stolt som en tupp när man går därifrån och har blivit lite bättre trots att åldern tickar på, men det är ju ändå ett teoretiskt resultat, tänker man i efterhand. Det viktiga är ju hur man kan realisera detta. Jag har bara löptränat i drygt 2,5 år och jag känner mig inte på något sätt förkänt av omdömet "Excellent". Jag tror att man kan kan vara född med olika förutsättningar och jag har väl helt enkelt bara haft tur med mina. Men under 50 min/mil kommer jag aldrig (som jag borde klara enligt testet) Och Excellent är jag absolut inte! Men vad som är är excellent, är att kunna springa marathon på vilken tid som helst, det är
jag oerhört glad att kunna klara! Så jag joggar vidare lite försiktigt...
1968 • Tollered
#46
25 februari 2008 kl 16:55
Gilla
Lena: Roligt att man ser en utveckling! Tänkte också försöka göra testet kanske 2 ggr per år. Om jag ser rätt på din tränningssida klarade du ju redan i december av 10km långt under 50 min! :-)
1959 • Saltsjö-Boo
#47
25 februari 2008 kl 18:21
Gilla
Lena: Du är allt för blygsam, du är verkligen excellent!
Din meritlista och din löpardagbok går inte av för hackor.
Just nu ligger du tvåa bland tjejerna i löpt distans under 2008, och ändå har du inte reggat det progressiva intervallpasset hos Aktivitus...

50 min på 10 km borde du definitivt ha chans på, som Thomas påpekar tycks du ju redan ha klarat av det på träning..
Som du säger så är väl kanske VO2-max värdena lite teoretiska men de visar ändå att du har förbättrat dig det senaste året.
Viktigare i praktiken är nog tröskelvärdena, aeroba tröskeln på ca 2mmol/l och anaeroba tröskeln på ca 4mmol/l. Om du har ökat din löphastighet vid dessa trösklar så är det ett tydligt bevis på att du har blivit en bättre långlöpare.
Den hastighet du har vid aeroba tröskeln indikerar ungefär din förmåga på 2-4 mil och den anaeroba din ungefärliga kapacitet på 1 mil.
Roland Söderström
1962 • Onsala
#48
4 mars 2008 kl 15:20
Gilla
Japp, då har jag en återbudstid i morgon på Aktivitus.
Jag är laddad som tusan, det skall verkligen bli intressant att se var man står.
1974 • Göteborg
#49
4 mars 2008 kl 18:02
Gilla
Lycka till! Och rapportera snarast.
Patrik Billberg
1973 • GBG
#50
4 mars 2008 kl 20:29
Gilla
Och jag skall dit på torsdag! Så Roland vi förväntar oss en gedigen rapport imorgon...:-)
Roland Söderström
1962 • Onsala
#51
4 mars 2008 kl 20:43
Gilla
Patrik: tacka du ja till 14:00 tiden på torsdag? hehe jag valde 14:00 imorgon.
Gedigen rapport utlovas.

Hoppas mina vader reparerar sig lite till tills i morgon.
Jag blev "lurad" att följa med i ett allt för högt tempo i går när jag sprang med Heleneholms IP :-)
Jag har rätt ont i vaderna nu, blir massage och ormsalva ikväll...
1968 • Tollered
#52
4 mars 2008 kl 20:54
Gilla
Lycka till Roland. Ser med spänning fram emot din rapport!
Patrik Billberg
1973 • GBG
#53
5 mars 2008 kl 20:06
Gilla
Hur gick det för dig Roland?
Roland Söderström
1962 • Onsala
#54
5 mars 2008 kl 22:49
Gilla
Nu kommer en liten rapport om den utmärkta upplevelsen på Aktivitus.
Tillvägagångssätt: Precis enligt den utmärkta beskrivning som Kristina gjorde.

Vad visade testet på då?
Hb var 135.
Uppskattad maxpuls är 185 (antagligen högre)
Aerobisk zon 142-157.
Aerobisk tröskel 157
Fatmax: 165, Detta borde vara min Mara tävlingspuls.
Syreupptagningsförmågan = 63,2 ml/kg/min ("Excellent" :-)
VO2max = 4,77 l/min
Maximal Energikonsumtion 23,9 kcal/min, 100,0 kJ/min
Anaerobisk tröskel 172bpm (4min/km)

Så här gick testet:
Tid mmol/l BORG km/h bpm
03:55 1,1 11 11 147
07:55 1,2 13 12 154
11:55 1,5 13 13 161
15:55 2,2 15 14 166
19:55 3,3 16 15 172
23:55 5,6 18 16 178
27:55 3,1 11 11 153

Samtalet med Mattias efteråt handlade mycket om hur jag skulle träna.
Han tyckte jag skulle träna mindre? men med mer kvalitet.
Med mer kvalitet i riktigt hög fart behöver jag inte träna mer!
Vilan behövs då för att kunna träna i riktigt hög fart, vilket skulle vara viktigare.
4ggr i veckan och variera antalet långpass och intervall.
Med basen 2ggr långpass och 2ggr intervall i veckan.
Det var väldigt viktigt att intervallerna låg klart över anaerobisk tröskel.
För att få upp farten skulle jag köra mycket 15x15sek och 30x30sek intervaller.
Jag skulle åxå träna tusingar i riktigt hög fart för att nå målet milen under 40.
Backpass med 4min uppför vila 3min. Detta gjordes med fördel på löpband.
Långpassen skulle vara långa och snitta på 157bpm.

Detta är inte riktigt det träningsupplägg jag har nu.
Skall bli riktigt kul att köra detta ett tag och se vad som händer.
Skall försöka lägga upp en ny träning som passar. Modifierar nog Szalkais program lite.
1959 • Saltsjö-Boo
#55
6 mars 2008 kl 11:11
Gilla
Roland: Excellente! Magnifico! Kanon!.....:-)

Dina trösklar ligger ju högt i förhållande till maxpulsen 185 (eller är det 195) och du har bra fart vid trösklarna.
Eftersom du är van att köra långt i nära-tröskel-fart och då borde ju 10 k under 40 inte vara långt borta, och då borde ju 1.30 på halvmaran vara en baggis...
Det låter som om Mattias träningsråd fokuserar mer på 10 km-fart än på maran, men han kanske bedömer att uthålligheten inte är nåt problem utan kommer automatiskt med ökad kvalitet...

Fatmax (pulsen där fettförbränningen är högst) är ett nytt begrepp i Aktivitusrapporterna. Det måste vara ett uppskattat värde för det kan man bara bestämma med mätningar på utandningsluften. Ditt angivna fatmax ligger lite över din aeroba tröskel.
Det finns ju en vetenskaplig studie som säger att Fatmax inte sklijer sig statistiskt signifikant från Aeroba tröskeln.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/entrez?Db=pubmed&Cmd=ShowDetailView&TermToSearch=14750010&ordinalpos=1&itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsPanel.Pubmed_RVAbstractPlus

I studien låg dock fatmax i snitt 2% (av VO2max>) över aeroba tröskeln. och skulle man tiodubbla antalet försökspersoner så skull kanske skillnaden bli statistiskt signifikant .
Jag köper dock att fatmax är en bra marafart för då sparar man nog mest på glykogenreserverna

Ditt Hb är ju inte busdåligt men skulle kanske kunna vara lite högre. Du kanske ska ta dig ett par järn extra? :-)
Roland Söderström
1962 • Onsala
#56
6 mars 2008 kl 11:33
Gilla
Jag kör blodpudding 1 gång i veckan nu, har gjort det ett tag.
Jag tittar lite mer på min kost nu då jag blivit diagnostiserad med högt kolestorol.
Tror andå jag ligger rätt bra till i hälsoligan "nyttig mat".
Mer fisk, mindre snabba kolhydrater ligger på ritbordet i min nya kostplan.
Beställde coltings nya bok igår.

Mattias tyckte att 2 långpass i veckan med betoning på lång 21k+ ger mig mara uthålligheten.
Intervaller kommer hjälpa mig att få upp farten.
Det viktiga var att sänka 3,3 mmol/l i 15km/h tempo vid 172bpm.
Med rätt intervallträning trodde han att jag skulle nå 2-2,5 i den farten.

Glömde en sak i rapporten.
All träning mellan 157 och 172 tyckte Mattias var slöseri med tid...
Det ger säkert en del men inte i närheten av ett bra anaerobiskt pass.

ps. tar nog några extra singel malt i helgen eller...
1978 • Lindome
#57
6 mars 2008 kl 12:09
Gilla
Det är så tråkigt det där... att träningen i "mellanpulszonerma" (i mitt fall 157-170) inte ger så mycket effekt. Det är ju där jag trivs allra bäst med att springa! *suck*
Magnus Nilsson
1967 • Linköping
#58
6 mars 2008 kl 12:16
Gilla
Det är väl just därför du trivs bäst med att springa i det intervallet. Din kropp stressas inte där som den gör när du springer snabbare eller väldigt långt.
Roland Söderström
1962 • Onsala
#59
6 mars 2008 kl 12:24
Gilla
Kristina: tycker precis som du. vid 163-165 mår jag som bäst med min löpning.
Magnus: tyvärr har du nog alldeles för rätt.

Vi kanske skulle köra 1 "må bra" pass i veckan bara för att det är så skönt.
Samuel H
1979 • Järfälla
#60
6 mars 2008 kl 12:48
Gilla
Nu blir jag lite förvirrad. Är det inte i mellanpulszonerna distanslöpningen hamnar? Jag gjorde test på LactLab och mycket av träningen skulle enligt dom ligga över 2mmol-gränsen men under 4mmol, vilket väl borde bli "mellanpulszonerna". Eller missförstår jag er?
< < < 1 2 3 4 5 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.