Foruminlägg av Jörgen Risholt

< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > > >
#1
30 november 2007 kl 13:44 Redigerad 30 december 2006 kl 00:00
Gilla
Hejsan,

Jag har samma åkomma (bechterews), oxå relativt lindrig. Har/har haft en del problem i ryggen/ryggslutet genom tiderna och äter Orudis Retard när jag har skov av smärta. Är nu 40 och har börjat löpträna och kommit upp i relativt stora doser, 40-50km/vecka. Kan inte säga att jag känner något speciellt mera från ryggen nu.... snarare är jag aninngen smärtfriare idag men det är olika från dag till dag. Jag kör inte någon speciell extra styrka förutom att jag jobbar lite med hälsena och fotleder som jag känner av en del. Sen är det ju med oss "positiva" att man aldrig riktigt vet om smärtan i knän, fotleder osv beror på vanliga träningssymptom eller av sjukdomen.

Jag har alltid blivit rekomenderad att röra mig så mycket som möjligt gärna med fokus på rygg, där visserligen inte löpning kan räknas in, så jag fortsätter tills kroppen säger nej. Rinkbandyn och fotbollen la jag ner för ett par år sedan, innebandyn blir mer och mer sällan...... slutar väl med att jag sitter och spelar tv-spel ; )
#2
30 november 2007 kl 18:57 Redigerad 30 december 2006 kl 00:00
Gilla
Ditt inlägg Stig stämmer exakt in på mig.... jag skrev ryggslutet ovan .. men det värsta sympomet är just ichiassmärtor ner genom benet. Orudis i ett par dar hjälper. Jag är en relativ nybörjare på löpning, men gör en satsning på Stockholm Maraton och hittils känns allt bara bra. Jag har en syster som har betydligt större problem än jag men hon tränar inte tillnärmelsevis lika mycket som jag....

Två medelålders bechterews maratonlöpare....... en till blir så blir det ju nästan en egen förening ;)

/Jörgen
#3
30 november 2007 kl 19:04 Redigerad 30 december 2006 kl 00:00
Gilla
Började inse att det var läga att boka hotell.... det märks att rumsantalet minskar. Fick bliu två hotellnätter på Rica Hotell Stockholm mitt i stan. Bott där nån gång i jobbet och det var bra.

....kanske blir det nån fler där så kanske man kan dela på en linement... ; )

/Jörgen
#4
13 december 2007 kl 14:39 Redigerad 30 december 2006 kl 00:00
Gilla
Började i höstas på allvar att löpträna, i början mest ute men utan att ha speciellt bra koll. Sen på löpband (nära jobbet) och det har funkat mycket bra. Har inspirerats av Szalkais 4h program och kör 4ggr i veckan, med långpass upp till max 25km (140min), ca 40-50km/vecka nästan uteslutande på band. Tycker att jag förbättrats rejält. Sprang en kortis ute igår för att kalibrera min nya RS200sd, -10grader ute och jag har inga riktigt bra kläder, men det må väl vara hänt. Klockan funkade men inte kroppen...... De tre kilometrarna tillbaka då jag kunde mäta låg jag på min tänkta maratonfart 5:38, men pulsen snittade 164 och det var rejält tungt! Det är ju nästan 20 slag/min mer än på bandet! Hade visserligen kört en tung 6x1000 (på bandet) några timmar innan, men ändå. Kan det vara så mycket enklare att springa på bandet, eller har min kropp helt enkelt glömt hur man springer i verkligheten?
#5
13 december 2007 kl 18:14 Redigerad 30 december 2006 kl 00:00
Gilla
Brukar köra 4ggr per vecka och helst inte fler än 2 dagar på raken. Igår blev det dubbla för att jag fick hem ny klocka och ville kalibrera den. Dock inte långt. Känner mig faktiskt lite matt i benen, men suget finns där.... få se om det inte blir ett riktigt långsampass ikväll- Har visserligen drygt 47km på 4dagar och det är väl egentligen vad jag brukar köra per vecka. Vill prova klockans AutoLap funktion, tekniknörd som man är. Tänkte ta nån vilovecka kring jul....
#6
13 december 2007 kl 18:19 Redigerad 30 december 2006 kl 00:00
Gilla
Du Maria postade samtidigt som jag skrev ovan svar. Jo tanken har slagit mig att jag kanske borde köra långpassen ute. Tycker oxå att det är mycket smutt att köra intervaller på bandet. Sen har vi egna TV-monitorer på varje band (finns ett 30-tal) med ett flertal kanaler så det är ganska lätt att tappa bort nån timme på nåt intresant. Mitt första pass över 20km "blev till" pga en Inter match blev en halvtimme fördröjd : )

Men man får väl nöja sig med moder natur....
#7
13 december 2007 kl 18:27 Redigerad 30 december 2006 kl 00:00
Gilla
Finns en hel del godbitar på sr.se oxå. Lyssnade en del på humorprogrammet "Mammas nya kille", dock inte när jag sprang..... undrar om jag inte skulle skratta mig av vägen...
#8
13 december 2007 kl 21:52 Redigerad 30 december 2006 kl 00:00
Gilla
Kroppen fungerar......

Körde 13.3km, på 5:40 tempo med 156 i snittpuls och det kändes i stort sett bra, men 60km på 5 dagar är lite för mycket ännu.... mycket mör i benen och har svårt att sträcka ut löpsteget. Nu skall jag softa i några dagar.

Pulsen är dock högre än på bandet.... hur funkar kroppen map utetempen? Nu med -10 är det ju faktiskt 30grader kallare luft än inomhus på bandet. Kan det spela roll?
#9
18 december 2007 kl 15:28
Gilla
Rent fysiskt så borde det inte vara nån större skillnad, bra exempel med tåget föresten. Skulle förståss kunna vara luftmotståndet, blåsten, myggen och annat man kan råka ut för ute. Sedan kan nog underlaget spela roll, men då bandet egentligen sviktar mer än asfalt så borde det kanske gå lättare p ådet underlaget. Jag har dock själv märkt att jag har lättare att springa på bandet och jag har betydligt lägre puls där, men jag undrar om det inte kan bero på att man faktiskt har hjälp att hålla farten absolut konstant, vilket åtminstånde jag har mycket svårt att göra på egen hand.

Jag tycker oxå att jag kan springa betydligt mera avslappnad på bandet än i det fria där man måste hålla koll på ojämnheter, hundar, cyklar och annat löst i vägen. Detta är säkert högst personligt och jag kan tänka mig att för en erfaren (utomhuslöpare) så minskar skillnaderna. Mindre luftmotstånd men "tyngre" pga sviktande band.

Hur som helst, jag trivs på bandet och skulle nog inte ha börjat med löpning om jag skulle måste springa i regn, snömodd och snålblåst.

#10
21 december 2007 kl 21:14
Gilla
Jag skall springa mitt första maraton till sommaren och siktar på 4timmar. Jag använder dock programmen som en riktlinje och kikar även lite på 3.30. Sprang intevalltestet igår (5x800 på 3:30 tider) och det gick hyffsat.... lite fusk med löpband men egentligen inga problem. Jag kommer att vara mycket nöjd om jag, som förstagångare kommer imål på en tid kring 4timmar. Tycker dock att det går såpass bra med träningen så att det inte skall vara någon omöjlighet.

Under mitt 40åriga liv hade jag innan sommaren endast sprungit en mil en gång för ca 20år sedan, nu har jag inga problem konditionsmässigt att springa 20km eller mera. Mina längsta sträckor har dock varit på band, hittils max 18km ute i -10graders kyla....

Om jag inte kollat i Szalkais 4timmars program hade jag aldrig anmält mig, men då insåg jag att detta är ju fullt möjligt. Har dock en liten träningsdipp i veckan då julförberedelserna kolliderar med sjuka barn. Siktar på ett morgonpass imorgon om det är vettigt väder. Det är alltid kul att läsa om andra med ungefär samma ambitioner....
#11
29 december 2007 kl 08:42
Gilla
Sitter och deppar efter en andra vecka med "missad" träning. Förra veckan var ungarna sjuka och jag kunde inte planera in träningen som jag ville. Denna veckan är har jag snuva och halsont. Körde ett lugnt pass på löpband häromdan, och hade tänkt något liknande idag, så jag slipper kalluften. Dock törs jag inte kvalitetsträna.... och vet egentligen inte om jag borde träna alls.

På tal om mat...... Efter långpassen har jag plötsligt blivit sugen på mjölk! Dricker annars mjölk väldigt sällan.
#12
3 januari 2008 kl 08:34
Gilla
Undrar om det ens är en pulsklocka...... står ju bara "löparklocka" och man ser inget som tyder på puls utan endast "lap". Sannolikt så fixar den bara varvtider.

/J
#13
5 januari 2008 kl 18:50
Gilla
Efter två veckors sjuka i familljen så har jag denna vecka äntligen kommit igång igen. Har 4 utepass i benen, från kort morgonjogg och intervall till två lite längre pass. Vi har snölagda cykelbanor i Umeå just nu (ej sandade) och det är aningen halt, speciellt när man vill trycka ifrån lite mera. Imorgon tänkte jag ta ett längre pass på löpbandet, har som mest sprungit 140min (25km) och tänkte försöka komma upp i något liknande. Som Roger skrivet ovan tror jag på att försöka få in regelbundna 2-3 timmarspass för att vänja kroppen.
#14
21 januari 2008 kl 13:20
Gilla
Har nu tränat, inför mitt första Stockholm Maraton, sedan Oktober och kör mina långpass på 18-25km. Konditionsmässigt har jag inga problem med min takt men benen känns rejält efter ca 17-18km. Hade ett 24km pass igår kväll och var nära att inte kunna fixa den tänkta löptiden på 140 minuter pga ontet i benen. Visserligen så är värken borta dagen efter och jag skulle nog kunna kunna ge mig ut idag igen, detta var inte fallet efter de första långrundorna jag gjorde. Nu till frågan..... är detta övergående om jag fortsätter med min träning, och hur ont har ni andra efter långpassen?

Jag har lite svårt att tro att jag skulle kunna springa 90 minuter till med denna smärta. Lite "kul" dock var att emmelanåt så försvann känseln i benen och jag fick lov att titta ner på bandet (körde löpband pga väder) då jag trodde att det höll på att stanna, .... men benen gick som tidigare. Kanske är detta som är målet..... kroppen så full av endorfiner att man inte känner av benen kängre ;)
#15
21 januari 2008 kl 16:48
Gilla
Jag är ju relativ nybörjare och faktiskt så är alla mina pass över 20km (5st) är på bandet, kört ett antal pass mellan 15-18km ute och jag upplever nog inte riktigt samma sak där. Skall prova ett lite längre pass ute nästa gång, men här i Umeå har vi haft en riktig skitvinter med slask, is och blåst så man drar sig lite för att ge sig ut. Skall oxå prova att variera bandet lite mera nästa gång, lite varierande fart och backe.

Låter oxå intresant met framfotalöpning. Jag har rätt korta ben och har redan nu hög kadens så det kanske skulle vara nåt för mig.
#16
22 januari 2008 kl 15:49
Gilla
Synd att du kunde syna vädret Martin... ; )

Skämt åsido.... för en som aldrig löpt på vinitern och aldrig varit förtjust i uteaktiviter då det varit slaskigt och moddigt så har bandet varit en frälsning för mig. Har dock insett att jag måste ut mera och har börjat försöka med minst ett i veckan ute. Skall ut lite senare ikväll, dock ingen riktig långrunda.
#17
30 januari 2008 kl 12:58
Gilla
Har sedan någon månad en Polar 200sd och den funkar klockrent. Har en punkt uppmätt till 3.80km som jag brukar jämföra mot och den misstämmer aldrig mer än något 10-tals meter även om jag springer lite olika tempo. Dock fixar den inte backar, då den kan börja dra sig någon/några procent. Märkte oxå att när jag springer med halkskydd på hälen, som bygger någon knapp centimeter så blir det skillnad.... men det står oxå i manualen att om man flyttar den mellan skor eller inte har den på samma snörning så bör man kallibrera om.

Föresten det är inte bara gpser som har autolap, det har min oxå. Synnerligt skojjigt att kolla in värden på varje kilometer. Notera att 200sd inte har "kontinuerlig" mätning så att man kan få ut en snygg kurva, dock kan man ju teoretiskt sätta Autolap var 100m eller nåt sånt men då ryker minnet ganska fort tror jag.

En kul grej är att vi har ett gym i anslutning till jobbet med närmare 30 löpband. Även om jag vet att det kanske inte blir exakt med fotpoden på ett löpband så borde det diffa lika mellan banden, men se det gör det inte. Har konstaterat att banden kan skilja så mycket som drygt 20sekunder/kilometer..... inte undra på att man tyckte att vissa dagar var lättare än andra ; )
#18
4 februari 2008 kl 07:27
Gilla
Efter en bra månad i Januari så kryper influensan sig närmare, tre i familjen sjuka och vi tre som är feberfria har känningar i halsen. Visserligen feberfria men jag är inte helt 100 på om jag kan/brde träna. Dilemmat med fyra barn som går på tre olika förskolor/skolor, det är omöjligt att slippa alla sjukdommar. Tappade en vecka i december oxå. Suck.... det blir nog någon veckas uppehåll nu oxå.
#19
7 februari 2008 kl 11:01
Gilla
Had en en mycket bra månad i Januari med ett mycket lättsprunget pass på 14.5km i i mot slutet på månaden. Yes... nu har man tagit ett steg uppåt tänkte jag. Sedan fick 3 av 6 i familjen influensa med hosta och hög feber... jag tyckte oxå jag hade känningar och stog över helgen och långpasset på söndagen i tron om att nu blir jag snart sjuk. Hände dock inget och sedan i måndags har jag kollat vilopuls och feber och kört tre lite kortare pass på 7-9km. Helt plötsligt så känns det mycket tyngre... syns inte speciellt på pulsen men benen och kroppen är mycket tyngre en vanligt.

Hur funkar kroppen, kan det vara så att jag ändå har en svag släng av influensan men inte så att det synns på tep eller vilopuls? Att nämna är att jag dras med en reumatisk åkomma, bechterews som oxå gör sig lite mera påmind just nu.
#20
7 februari 2008 kl 12:13
Gilla
Mmmmm... håller med om att det är ett tråkigt svar ;) Har nog funderat i de banorna oxå. Jag skall springa mitt första Stockholm Maraton i sommar (mitt första lopp överhuvudtaget) Siktar på 4timmar, kikar på Szalkais program men följer dem inte slaviskt... men mycket riktigt så blir det fler km än i hans 4timmars schema. Till saken hör att jag tycker det har gått lätt att komma upp i kring och drygt 50km i veckan och pass på 80-100minuter känns som rena terapin. Tanken var att inte öka detta utan ligga på 4-5 pass/vecka ca 5-6 timmar.... men visst kan det ha gått lite för fort då ag började löpträna i oktober (hyffsad grundkondis innan).

Har verkligen blivit biten och har lite svårt att vila mer än två dagar, men jag kanske skall ta detta som en varning och ta en "vilovecka" lite då och då.
< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > > >