PIGGELINA.SE

Skåneleden SL5 Järavallen-Löddeköpinge. En blandning av fint och fult….

När man är osäker på sin tjockfot gör man klokt i att välja en etapp av Skåneleden som ligger på krypavstånd. Så det gjorde vi. Järavallen-Löddeköpinge, en sträcka som var allt från finaste fina till trafikfarlig, otrevlig, störig och ful.

Etapp: 10 Järavallen-Löddeköpinge

Hur: bil till Löddeköpinge, Vikhögsvägen. Buss till Ålstorp, Davidslid, och vandra tillbaka till bilen.

Svårighetsgrad: lättvandrat även med stukad fot, med undantag av sista biten in mot Lödde där gräset inte klippts sedan medeltiden. Svårigheten ligger nog mest i att hitta ledmarkeringarna och förstå motivet för vissa leddragningar…

Saxtorpssjöarna efter ett par kilometer är fina, och hade definitivt lockat mindre uttalade badkrukor till dopp. Men vi får mara nosa på den innan leden dras åt ett annat håll. Och vi undrar varför, vattnet är så mycket finare en den grusväg vi får nu får vandra. Med skyltar som varnar för hästbajs…

Passerar Järavallens strövområde och Barsebäcks golfbana innan havet uppenbarar sig. Vi är framme på sträckan som ska ta oss till Barsebäcks camping. När man cyklar i maj får man gåshud för att det är så vackert. Nu får man gåshud av rädsla.

Leden går på landsvägen och nu i semestertid är det typ autobahn här nere. Och ingen vägren.  Det är bilar, cyklar, omkörningar i ett totalt kaos. Av den fantastiska utsikten ser jag inget, jag koncentrerar mig på att inte bli överkörd!

Men belöningen kommer. Vägen mellan campingen och Barsebäckshamn levererar som alltid. Och nu väntar lunch.

Mätta och belåtna lämnar vi hamnen och de båtfolk vi studerat senaste halvtimmen. Vi har 11 km kvar och jag vet att sista kilometerna är ett härke. Fredrik tycker jag är pjåskig…

Efter 8 fina kilometer är det dags. Vi kommer till gräset som Gud glömde. Midjehögt och stickigt. Och det här är bara uppvärmningen. Plötsligt går vi bredvid E6:an i ett buller som får trumhinnan att skrynkla ihop sig. Och Fredrik ser mer och mer besvärad ut. Gräset i armhålehöjd nu.

Jag vet att botten inte är nådd ännu och förvarnar Fredrik den pjåskige så att han inte ska bryta ihop. Vi ska gå UNDER E6:an. I en hemlig undergång där det bergis finns både döda råttor, träsktroll, uteliggare och gömda knarkmiljoner.

Vi hittar ingetdera och kommer ut med livet i behåll på andra sidan.

22 kilometer. En blandning av sött och salt. Eller fint och fult…

Inlägget Skåneleden SL5 Järavallen-Löddeköpinge. En blandning av fint och fult…. dök först upp på Piggelina.

Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.