Vad fan hände?

Det hör väl till god ton att skriva lopprapporter även när det blir skit av saker. Jag måste erkänna att jag är grymt besviken på det som hände men innerst inne visste jag ju att det i pollentider var en högst sannolik utgång, det var bara det att jag hoppades att det inte skulle bli så. För formen är bra.

De senaste åren har jag en väldigt stor andel avbrutna pass under pollensäsongen. De som tränat med mig har sett mig få avbryta pass trots att jag hållit igen från start och det var precis vad som hände i går. Jag vet aldrig förrän jag testar hur det ska gå. Är det en sån dag där kroppen fungerar normalt eller är det en skitdag? I går var en skitdag. En bra regel är att det brukar fungera fint om jag springer tidigt på morgonen eller om det har regnat. Nu var det varken eller.

När jag var ute och joggade i torsdags kändes kroppen galet dålig från det första steget trots lugn fart. Det blev inte bättre utan det var jättetunga ben hela vägen. Pulsen var låååångt under maratonpuls men ändå segt. Jag hoppades och trodde att det var på grund av all vila som jag bara var stel och sen i fredags kändes det mycket bättre under de 20 minuter jag sprang. Som sagt, jag vet aldrig hur det ska kännas innan jag faktiskt börjar springa. I torsdags kände jag mig rätt studsig i steget och allmänt pigg innan jag faktiskt sprang och det var likadant i går.

När starten gick kändes det faktiskt riktigt bra. Visst var benen trötta på det sätt som dom varit sen jag kom hem från England men det brukar släppa och var inget som bekymrade mig nämnvärt. Det är dom liksom i alla tempon men det kändes som det fanns ett flyt i steget. Jag tog det lugnt, precis som planerat och jag tänkte att jag som i Barcelona skulle komma in i det. Jag sprang i samma tempo som jag snittade upp till halvmaran i Barcelona och då var jag inte alls i samma form och hade en allmänt positiv känsla. Jag sprang och snicksnackade med folk och hade det rätt trevligt. Tänkte att farten går nog upp när kroppen vaknar och medveten om jag ändå inte hade bråttom gjorde att jag accepterade en fart som var 15-20 sek/km än vad jag borde kunna öppna i. Inte slutföra i men öppna i.

Efter en halvtimme kändes det som att gänget som höll fart mot 3:15h sprang långsamt men jag höll mig ändå bakom och bara gled med. Men benen kändes inte bra. Tröttheten släppte inte och för varje kilometer som gick var det som att kroppen började stänga ner. När vi bara sprungit milen kändes benen alldeles vobbliga. En känsla jag känner igen alltför väl. Pulsen kändes fortfarande låg och det ska den vara när det är normal morgonjoggsfart. Men känslan i benen. Hemsk. Det är inte den där maratontröttheten av stumhet utan mer av den där vobbligheten man har när man är sjuk och går uppför trappor.

Rent krasst, det var inte kul alls. Jag har varit med om maratonlopp där en skitkänsla har släppt så jag tänkte att jag springer ett tag till men det släppte inte och när jag kom till Djurgårdsbron klev jag av. Resolut. Med facit i hand var det rätt beslut för känslan i benen bestod även när jag promenerade upp till Stadion. När jag kom hem var jag sovatrött i hela kroppen, ovanligt varm hela kvällen och nu i dag kliar ögonen och tröttheten består. Med andra ord var det rätt beslut att kliva av för att inte sänka mig helt. Jag borde nog egentligen klivit av ännu tidigare men det är så svårt att veta vad som är inbillning, på riktigt eller känslor som går över. Om det var pollen eller om jag har något litet skit i kroppen låter jag vara osagt men jag hoppas nog faktiskt att det är någon liten infektion. Att jag hoppas det är för att jag är inte ett dugg sugen på att ha en sommar av avbrutna pass med efterföljande vila någon dag eller två.

Grattis alla ni som sprang bra för det var många av mina vänner som verkligen sprang bra i går! Själv ska jag bryta ihop ett tag till och sen komma igen när det blir blött ute.

Ha det,

Mackan

15 kommentarer till inlägget

1968 • Löddeköpinge
#1
2 juni 2019 - 15:09
Usch. Redigt trist historia och inte blev du särskilt mycket muntrare på kvällen antar jag..... Nya tag!
1967 • www.sapiens.se
#2
2 juni 2019 - 15:52
Nej jag blev inte muntrare på kvällen. Jag hade visualiserat en skön mara och en historisk seger.
1982 • U
#3
2 juni 2019 - 17:24
Tänk vad jag känner igen mig i din pollenbeskrivning! Speciellt det där med att det känns som att kroppen är trött och att det inte släpper! Som exempel: innan pollenet blommade ut i år: 38.02 på en kuperad mil. Efter pollen: 1.30.08 på Göteborgsvarvet efter att ha kämpat ordentligt med pannbenet hela vägen. 2veckor senare när allt pollen regnat bort: halvmara mitt i ett långpass på 1.36 i 74% snittpuls.

Våren är en lurig del av året när det gäller lopp. Tur att det finns bra lopp efter sommaren med!

Kämpa på!!

Monica Carlsson
1971 • Partille
#4
2 juni 2019 - 19:42
Tycker det verkar lika smart tänk som riktiga planer för såna ska upp på typ Mt Everest. Det är bättre att bryta om det inte alls funkar som det borde enligt planer, hur kroppen känns, och allmänna föraningar: både berget och Sthlm finns ju kvar! Och även om man når toppen/kommer i mål, kan ju det vara till priset av att man inte kommer ner/kroppen är onödigt sliten lång tid.

Bra ansats, coolt att vara så tränad att man kan säga "nämen om man kanske ska ta och springa ett maraton till helgen"...
1967 • www.sapiens.se
#5
2 juni 2019 - 21:04
@Martin: Ja det är fan helt horribelt vad det kan påverka Men tidig morgon är nästan alltid bra. Dock dåligt med lopp som startar för 07.00....

@Monica: Ja det är ju just det där med helheten. Jag var väldigt besviken i går kväll men då var det mycket att jag mådde så dåligt hela eftermiddagen och kvällen. Bryta kan jag köpa men jag blir så djävla less när jag mår dåligt i nästan ett dygn efteråt av 12.5 km jogg...

Tack båda två!
Fredrik Mindelsohn
1971 • Floda
#6
2 juni 2019 - 21:05
Nästa år kommer segern! ;-)
1967 • www.sapiens.se
#7
2 juni 2019 - 21:08
Känns nära nu Fredrik. ;-)
Fredrik Mindelsohn
1971 • Floda
#8
2 juni 2019 - 21:09
Gött!
Thobias Ligneman
1967 • Västra Ingelstad
#9
4 juni 2019 - 07:44
Som Monica skrev: det går fler tåg.
Du kommer garanterat starkare till nästa!
1967 • www.sapiens.se
#10
4 juni 2019 - 15:28
Det får vi hoppas. :-) Tack för det, bara att försöka träna på.
1973 • Växjö
#11
6 juni 2019 - 07:45
Det är i motgång som bloggen prövas. Såna här inlägg bygger trovärdighet.
1967 • www.sapiens.se
#12
6 juni 2019 - 09:24
Vad lustigt att du skriver det just nu Andreas för jag läste just hur folk inte instagrammar eller skriver när dom t.ex. bryter en mara . Allt är inte fantastiskt hela tiden. :-)
1973 • Växjö
#13
6 juni 2019 - 15:51
Då är vi nog inte som folk du och jag för jag bloggar också om allt oavsett hur det går.
1974 • Mölndal
#14
8 juni 2019 - 15:40
Inte läst mitt inlägg då från Friskusloppet i Varberg i torsdags? :)
Tråkigt när man inte kan genomföra enligt plan.
Kämpa vidare
1967 • www.sapiens.se
#15
8 juni 2019 - 18:00
Mikael: Nä, vad hände? Eller förresten, jag kan nog leta reda på det! Tack, det brukar kännas bra när jag kommer upp till Lappland.
Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.