#RUN4ZERO – kampanj för mer jämlik folkhälsa

För flera år sedan var jag inne på ämnet motionslopp och den kostnad som det faktiskt handlar om för den som vill delta. För det är långt ifrån gratis att vara en aktiv motionär som vill delta i ett antal olika lopp varje år.

Dom riktigt stora loppen kostar en rejäl slant bara för att få ställa sig på startlinjen.

Stockholm Marathon börjar på 880 kr om man anmäler sig tidigt. Från 1 februari är kostnaden kr. Göteborgsvarvet börjar på runt 500 kr och är nu uppe i 900 kr. Vasaloppet 2018 kostar 1740 kr. Vätternrundan går loss på 1400 kr och Vansbrosimningen 930-1250 kr beroende på tidpunkt. Mindre motionslopp ligger från några hundralappar upp till 400 kr.

Självklart behöver man inte vara med i lopp för att man motionerar men eftersom det alldeles uppenbarligen fungerar som en trigger för många att faktiskt få till sin träning så fyller det en viktig funktion för den svenska folkhälsan. Men samtidigt blir det en fråga om ekonomiska förutsättningar också och där spelar givetvis kostnaden en stor roll. Ett mindre motionslopp för någon hundralapp kanske är överkomligt men inte alls självklart om man betänker att det också kräver pengar för att komma igång även med något så enkelt som att springa.

För att motverka det ojämlika i möjligheten att delta i motionslopp så har Löparakademin, som redan tidigare har har gratis löpargrupper, dragit igång kampanjen RUN4ZERO med följande manifest:

Vi vill tillgängliggöra motion.

Vi vill förändra människors motionsvanor.

Vi vill öka den totala mängden rörelse.

Vi vill manifestera för rätten till en jämlik folkhälsa.

6 år. Det kan vara skillnaden i medellivslängd mellan om du bor i ett socioekonomiskt utsatt område jämfört med i ett mer välbeställt område i dagens Sverige. Och trenden är tydlig – klyftorna fortsätter att växa.

Skillnader i hälsa mellan områden kan uppmätas redan i förskoleåldern och studier vid Karolinska institutet har visat att skillnader i barns hälsa märks tydligt redan vid fyra års ålder och följer sedan med upp i vuxen ålder. Den ojämlika folkhälsan är ett strukturellt och allvarligt samhällsproblem.

Vi kommer att slopa anmälningsavgifter till våra motionslopp Kistaloppet och Skärholmsloppet.

Vi kommer att göra det för att sänka trösklar och eliminera ekonomiska hinder. 

Vi kommer att erbjuda kostnadsfria löpargrupper för allmänheten. 

Vi kommer att prata om den ojämlika folkhälsan och sätta frågan på dagordningen.

Det här är ett fantastiskt initiativ och något som konkret uppmuntrar och lockar människor att göra något dom kanske velat göra länge men inte har haft råd med.

Ser man på den här frågan på allvar så borde liknande initiativ ha tagits för länge sedan av Göteborgsvarvet som är den stora, stora draken bland motionslopp i Sverige. Dom säljer varje år en bra bit över 60000 startplatser men antalet personer som verkligen startar och genomför loppet är nere under 45000. Kanske hade det varit bättre att fokusera på att få människor motiverade att träna inför Varvet och faktiskt genomföra loppet i maj månad istället för att maxa antalet sålda startplatser varje år?

I varje fall är Löparakademins initiativ något som borde få andra lopp runt om i landet att fundera över sin egen strategi och bakomliggande drivkraft. Om inte ta bort avgiften helt så i alla fall sänka den rejält och istället finansiera det hela med andra inkomster.

Bloggar etiketter:

Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.