Betraktelser på distans

Det har varit några riktigt intensiva veckor som det brukar vara så här års. På det vanliga livet med jobb, träning, barnens aktiviteter läggs visserligen roliga aktiviteter som julkonserter, julavslutning i skolan, öppet hus på gymnasieskolor för sonen som går i nionde klass, julförberedelser och en hel del annat och samma tid för återhämtning finns inte riktigt. Jag hann också med att fylla 45 år i veckan av bara farten...

Träningen har gått hyggligt ändå men jag vägrar stressa och pressa in den till varje pris! Jag hinner det jag hinner! I söndags skulle jag springa ett långpass precis efter lunch men jag kom inte iväg och när jag senare fick en lucka på ett par timmar kände jag mig bara stressad och att jag behövdes hemma. Därför vände jag tillbaka hem efter bara ett par kilometer. Helt rätt beslut!


Jag har köpt en ny löparjacka och den syns verkligen och det var tanken. Att slippa illasittande reflexväst eller åtsmitande reflex-"sele". Jackan från Provizsports ser ganska alldaglig ut och är mer grå än vit i vanligt ljus. men när något lyser på den, då lyser man som ett flipperspel! Bilden till vänster är tagen i dagsljus inomhus i badrummet med blixt på IPhone och bilden till höger är tagen utomhus i dagsljus med blixt. Får återkomma med en recension senare.

Känslan i kroppen är bra, jag styrketränade hemma på söndagskvällen istället för långpass. Bara 30 minuter med övningar med egen kroppsvikt men jag känner direkt skillnad i spänst och benstyrka på löppassen efteråt! Jag har verkligen igen varit dålig på hemmastyrketräning i höst men ska försöka skärpa mig, jag tror på dem som säger att det kan vara lika viktigt som att bara nöta mil genom distanslöpning i takt att man blir äldre.

Jag tror alla blir bättre av att springa mer om perspektivet är flerårigt. Om perspektivet istället bara är något enstaka år framåt eller på nästa säsong tror jag inte alls att sambandet är lika starkt! Då kan det istället ge mer "bang-for-the-buck" att köra bål-och benstyrka, spänst, explosivitet och dra ner lite på milsamlande distanspass och istället träna mer fartlöpning. jag minns ju hur stark jag var i kroppen efter sex veckor rehabstyrketräning förra året och inte hade jag tappat mycket kondition tack vare cyklingen heller! 

För att minska stressen har jag tillfälligt skippat veckans pass i högre fart som jag kört ett tag nu och nöjt mig med lite fartlek och tröskelinslag i distanslöpningen. På dal på distans förresten, vi har alla sprungit det hundratals gånger om inte tusentals. Distanspasset. Grunden i alla löpträning. Att bara snöra på sig skorna och springa en sväng. Sällan spektakulärt vad gäller fart eller sträcka, inte värt att visa upp på bloggar eller Instagram. Ändå en löpares vardag, långt ifrån tävlande, personbästan, überlånga långpass, trösklar eller häftiga intervallpass. Det kan gå snabbt och lätt eller kännas tungt och gå långsamt. Distanspasset är också det svåraste att förklara för dem som inte springer regelbundet. All vet ungefär vad intervaller är och har någon gång provat, ett långt långpass kan upplevas ”proffsigt” men att löpare kan njuta i att bara sticka ut och springa en runda, att det är avkoppling kan vara svårt att förstå för de som inte springer eller för dem som försöker och bara tycker att löpning är jobbigt och tråkigt! 

Lökig omklädningsrumsbild efter 12 km progressiv lunchdistans i veckan...

Planerna för den här helgen är mindre ambitiösa än de senaste helgerna vilket är välbehövligt! Långpasset som inte blev av förra helgen tänker jag springa söndag morgon! Trevlig helg och tredje advent på er så småningom!

8 kommentarer till inlägget

1970 • Tyresö
#1
9 december 2016 - 19:03
Intressant läsning som vanligt! Håller helt med dig om att det finns fler sätt att bli snabbare än att bara öka löpmängden. Själv har jag kört en hel del balans, bålstyrka och spänst den senaste tiden och känner att det gett mig ett nytt lyft i löpningen!
1974 • Mölndal
#2
10 december 2016 - 09:46
Nog tycker jag att de allra flesta förstår att det är skönt att komma ut och röra på sig. Även om de springer lite eller inte alls eftersom de kan relatera till sin egen hundpromenad.

Jag har dragit ner på veckomängden men det i sin tur har lett till att jag fått mer kontinuitet och därmed ungefär eller till och med lite fler mil under året. Fått vara skadefri, väldigt lite sjukdom och har bra återhämtning mellan passen då jag sällan känt mig sliten fysiskt.
Hoppas på utväxling nästa år även om 2016 var helt ok tävlingsmässigt och träningsmässigt
Birgitta Wallenborg
1964 • Moheda
#3
11 december 2016 - 10:50
Vilken smart jacka. Hur bedömer du storlekarna i dem?
1971 • Nykvarn
#4
11 december 2016 - 16:20
Jag har några i min närhet som inte alls fattar poängen med att röra sig Mikael men visst är de inte så många Mikael! Desto fler som inte gillar att springa men det är ju inget måste. Du har presterat bra i år tycker jag, hoppas det fortsätter 2017!
1971 • Nykvarn
#5
11 december 2016 - 16:22
Den är ganska stor i storleken Birgitta, även om jag smal så har jag XS trots att jag är 183 cm lång. Aningen kort är den trots att den sitter bra över axlarna och har en bra armlängd men S hade nog fungerat ännu lite bättre. Det finns en storlekstabell på hemsidan.
Birgitta Wallenborg
1964 • Moheda
#6
11 december 2016 - 17:24
Tack
1974 • Mölndal
#7
11 december 2016 - 17:48
Tack Staffan. Är nöjd och hoppas jag har sekunderna på min sida nästa år.
Hoppas du får en fin tävlingssäsong
1971 • Nykvarn
#8
13 december 2016 - 14:56
Tack Mikael, känslan i kroppen är bra just nu i alla fall, idag blev det trehundringar på löpband på lunchen, det är ju inte samma som utelöpning men blir jag svettig och trött gör det väl nytta ändå :)
Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.