Världsrekord!

Idag gick återigen BMW Berlin Marathon av stapeln och återigen slutade herrarnas lopp med ett fantastiskt världsrekord, 2:02:57 av Dennis Kimetto, Kenya. Snabbaste marathonloppet i historien (det snabbaste loppet förut sprang i Boston av G. Mutai men den banan är inte godkänd som rekordbana p g a lutningen och att start och mål är för långt ifrån varandra). Jag följde sändningen och kompisar som sprang lite till och från under förmiddagen och häpnade över hur lätt det såg ut, killen såg i princip oberörd ut hela vägen in i mål. 2:02:57 motsvarar en snittfart på 2:55 min/km vilket är överjordiskt snabbt i över fyra mil. Fyra millopp i rad under 30 minuter helt enkelt och eftersom de öppnade "lugnt" och var efter världsrekordet i början gick sista milen på under 29 minuter då femman mellan 30-35 km avverkades på overkliga 14:09 (2:50 min/km). Vill ni veta hur otroligt snabbt 2:55 min/km är går det enkelt att ta reda på, ta er till en drottsplats och spring ett varv på 400m-bana på 1:10. Så snabbt är det! Riktigt snabbt!!

Hyffsad synkning i steget efter 33 km
Foto; Jocke Sandin, aka OfficeRatRunner, Salming Running, lånat med tillstånd.

Själv vann jag en plats i årets Berlin Marathon via lotteriet faktiskt. Jag valde dock att inte utnyttja den och är inte heller ett dugg ledsen för att jag inte sprang den flacka och snabba banan idag. Efter Stockholm hade jag inte orkat ladda om med fokuserad maratonträning och långa, snabba långpass under sommaren! Jag behövde pausen jag tog i juli! Med över 50% vinstchans i lotteriet kan jag springa i Berlin något annat år och det vill jag gärna göra någon gång framöver. Efter pausen från den fokuserade träningen har jag nu laddat och uteluter inte helt en start i Vintermarathon i november.

Jag hejade istället på många av mina löparkompisar som sprang loppet och allra mest hejade jag på mannen i blått nedan, Kent som är en löparkompis som liksom jag ofta tävlar i Stockholm där han bor med sin familj. Han har jagat sub3 på maraton länge och närmat sig stadigt och idag grejade han det med 2:58:40 och jag är väldigt glad för hans skull!

Två glada löpare efter Kungsholmen Runt halvmaraton

3 kommentarer till inlägget

Petter Bogren
1967 • Danderyd
#1
28 september 2014 - 19:51
Svårt att förstå ens för inbitna löpare vilken otrolig prestation det är. Helt sanslöst. När går någon under 2h?
1971 • Nykvarn
#2
28 september 2014 - 20:32
Ja faktiskt är det så. Jag kan bara hoppas att kenyanerna är rena från doping för prestationerna är nästa omänskliga börjar jag tycka och det kräver en inbiten löpare för att fatta hyr bra det är.

Jag tror, och hoppas nästan att det dröjer riktigt många år innan en mara under två timmar blir verklighet. Haile G. sprang väl 2:03:59 i Berlin 2009 och nu är en minut kapad fem år senare så med linjär utveckling skulle det alltså ske om 15 år.
Martin Andersson
1978 • Bergshamra
#3
29 september 2014 - 18:50
Stötte precis på den här artikeln om ämnet som du tar upp: http://www.runnersworld.com/elite-runners/how-historic-was-dennis-kimettos-marathon-world-record?cid=social32494356

Jag tycker att han har en del del poänger.
Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.