Rakade ben ÄR snabbare

Stor tack till Specialized som spenderat vad jag skulle gissa sjukt mycket pengar på att bygga en egen vindtunnel i syfte att testa sina cyklar. De använder den även till att få svar på frågor som cyklister funderat på i alla tider, som t ex hur många watt man sparar genom drafting på olika avstånd och hur skägg påverkar aerodynamiken (det gör det knappt alls, varför mitt skägg stannar).

Men nu har de tagit tag i den stora frågan, den alla cyklister som rakar benen funderar på. Då alla som gör det vill ha en riktig anledning till varför de gör det, förutom att det ser snyggare ut och känns coolt såklart.

Frågan är, om det är det så att man blir mer aerodynamisk och snabbare om benen är rakade?

Svaret tidigare har varit att förmodligen är det försumbart, men att man ändå bör raka benen av respekt för sporten samt att det underlättar hantering av sårskorpor efter en krasch. Och för de som har tillgång till massage (eliten ffa) är det enklare för alla inblandade ju mindre hår som finns på benen.

De beskriver allt väldigt pedagogiskt i sin fina film, men jag kan ändå inte låta bli att avslöja (om inte rubriken redan tipsat om det) att man blir såå mycket snabbare utan hår på benen. Jag undrar hur mycket snabbare jag blir av rakade ben på motionscykeln, vad jag vet är inga sådana tester genomförda ännu.

Eller ännu viktigare, hur ser det här ut för löpare? Någon som har en vindtunnel och känner sig sugen på att bryta ny mark? Jag agerar väldigt gärna testperson, det är bara att höra av er så styr vi upp en av de viktigare undersökningarna i löpningens historia.

 

http://johnnysellven.com/?p=1605

 

 

Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.