Snart går starten till årets löparfest. Vi ger de sista tipsen. Foto: Marathon foto

Sju tips för att Varva upp

TräningDet återstår nu bara ett fåtal dagar innan startskottet till årets Göteborgsvarv. Vad gäller träningsbiten så är allt gjort. Kvar återstår att ge dig själv optimala förutsättningar. För att göra det kommer här 7 tips som hjälper dig att topprestera.

Håll igång:
Att vila och inte komma till start med slitna ben är viktigt. Därför behöver du ta det lugnt. Men för den sakens skull bör du inte stelna till. Balansen är svår men nödvändig. Försök hitta den med en promenad eller lättare distanspass. Är du pigg å stark kan det funka med ett mycket kort pass där du känner på tävlingsfarten. Men var försiktig. Inte slita, bara syresätta.

Sov:
Sömnen är oerhört viktig för att du skall vara laddad på startlinjen. Försök att få minst 8 timmar ostörd sömn. Gärna dagarna innan då natten till tävlingsdag kan blir orolig. Du kan till viss del bunkra sömn och bra med sömn förhindrar infektioner. Dessutom är det under sömnen du bygger upp dina nedtränade muskler.

Ät och drick:
Kostdebatten är ett av våra hetaste ämnen idag. Det som funkar för den ena ratas av en annan. Alla har vi olika tankar och vanor. Därför är det svårt att ge generella råd. Men klart är att du når bäst resultat om du fyllt på ordentligt de sista dagarna. Men precis som med sista träningen gäller det att inte överdriva. Håll dig till mat, dryck och de tider du är van vid.

Klä dig lätt:
Det är värre att klä sig för varmt än för kallt. Så tänk bort så mycket plagg som möjligt. Är det kyligt i starten kan du ha en jacka som du tar av när det är dags. Kör gärna kortbent då det ger en snabbare känsla. Var inte rädd för att köra i bara linne / T-shirt även om det känns kallt när du värmer upp. Skall du välja nåt som håller dig varm så går handskar och keps faktiskt före jacka. De är lättare att ta av när du är uppvärmd och hindrar dig inte i löpningen.

Välj rätt skor:
Att välja rätt skor för rätt tillfälle är i sig en vetenskap. Men inför tävling är det lättare. Nu behöver du bara titta på skor du redan sprungit in och trivs i. Helt nyköpta inför start är inte att rekommendera. Välj istället först ut par som du vet att du kan lita på. Har du sen två eller fler par kvar att välja bland så välj de med mest löpkänsla. Ofta är det den lättaste skon men inte alltid. Välj helt enkelt den sko som du känner dig snabbast i.

Planera ditt lopp:
Att sätta mål som är genomförbara sporrar dig samtidigt som det kan hjälpa dig att inte springa bort dig. Så ta en funderare på vilket snittempo du kommer klara av och gör ett upplägg du litar på.
En variant är att dela upp loppet i tredjedelar (7km). Spring första 7km fem sekunder över snittet., fem sekunder under snittet under mittdelen och försök hålla ihop snittfarten(eller snabbare) de sista 7km. För en löpare som hoppas springa i 5 min tempo innebär det: första 7km i 5:05 fart för att komma in i loppet, mitten 7:an trycks på i 4:55 fart och när tröttheten kommer under sista 7:an är det 5 fart eller snabbare som gäller.

Loppet:
Ta det lugnt och lita på att du kan. Det är detta du tränat för. Se till att göra ditt lopp och undvik att ryckas med i starthetsen. Det är inte ut ur Slottskogen du skall prestera. Använd kilometermarkeringarna för att hålla igen på farten tills du hittat din rytm. Försök sedan njuta av loppet och publiken så länge som möjligt. Det är detta du tränat för och det är nu du presterar.

Lycka till!

Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.