Foto: tillhör Ida Bladh Johansson

Ida om vinterträning

TräningIda Bladh Johansson räds inte vinterkylan, utan springer i stort sett alltid utomhus, i princip varenda dag, året runt.

Hur ser ditt träningsår ut, delar du in det i olika faser?
Under våren och hösten kantas tillvaron av mycket tävlingar (framförallt april, maj, augusti, september, oktober) varav det blir lite minde mängdträning då vilodagar ska in. På vinter- och sommarhalvåret tränar jag desto mer mängd.

Jag försöker göra 50 tåhäv, 100 situps och 50 armhävningar varje dag. Det ger mer än man tror. Nu har jag också börjat lite lätt på gymmet för att ytterligare stärka upp bålmuskulaturen.

Jag har inga viloperioder under året. Under 2010 var min längsta viloperiod tre ofrivilliga dagar pga. sjukdom i december. Jag har annars haft turen att i princip aldrig bli sjuk. Naturligtvis är jag medveten om hur viktig vila och återhämtning är för kroppen men jag vilar hellre aktivt genom att jogga saktare. Detta är dock en av mina svagheter som jag kämpar med att bli bättre på: att våga vila.

Du springer helst utomhus, berätta mer!
Min träningsfilosofi grundar sig mycket på mängdträning, och att ett riktigt löppass genomförs ute i syrerik luft. Jag är verkligen anti löpband då känslan inte är densamma. När jag springer vill jag uppleva naturen och känna att jag lever. Under slutet av 2010 har jag sprungit ca tre-fyra pass på löpband som komplement. Då har jag först kört träning ute på morgonen och sedan tagit ett löpbandspass på kvällen. Löpband är bra då man kan ställa in bandet i ett intervalltempo och köra exempelvis tusingar. Men min andemening är att löpträna det gör jag utomhus!

Jag springer i alla väder oavsett om det är 40 grader varmt eller om det är 25 minusgrader. Det gäller bara att klä sig klokt så går det att genomföra bra träningspass, förutsatt att man inte har problem med luftrör och sådant vid kyla, vilket jag inte har. När man har kämpat sig igenom ett löppass i 15 minusgrader när det snöar och blåsten piskar en i ansiktet då känns det att man lever. Det är de passen som gör mig stark och ökar min psykiska styrka att jobba hårt när det är tufft och aldrig ge sig.

En kall lördag under januari månad 2008 sprang jag och fyra grabbar en runda vi kallar Rutehall. Vi lärde oss om att dela in löppasset i tårtbitar. Calle (min lillebror) sa på skämt att vi hade ¾ tårtbitar kvar av passet efter 7km vilket nästan stämde då vi sprang 26km. Ingen av oss trodde på att det var så långt till mål så vi skrattade mest åt det. Det var första gången jag sprang längre än 21 km på träning. Under passet tog vi oss tid för att vika av stigen och sprang ut i skogen för att titta på en stor sten, kallad Rutehall som är en sten som efter istiden delats i två delar. Vid delningen har ett rutmönster bildats på båda stenblocken, därav namnet. Det blev en riktig upplevelse som vi än idag pratar om. Efteråt tog vi en lång bastu och Daniel bjöd oss på en gammal gammal energidryck som fanns i vår klubbstuga. Smakade fruktansvärt men i det utmattade läget var det värt det.

Hur och när sätter du dina mål?
Jag brukar formulera nya mål relativt snart efter tävlingssäsongens slut i november/december. Egentligen kan man säga att mina mål förnyas direkt efter en tävling när jag satt pers, då jag alltid strävar efter att prestera bättre nästa gång. När det gäller att välja lopp som jag ska anta har jag lopp som dels är prioriterade av min klubb samt lopp som jag har som tradition att springa. Dessa utgör grunden i min tävlingsplanering, därefter är jag lite mer spontan och provar på lite nya lopp när det passar in. Jag tycker det är viktigt att springa nya tävlingar på andra platser och få lite ny input.

I min klubb SK Graal har vi en person som är ansvarig för damernas träning och som har utformat våra träningsprogram. Jag är dock lite egen och har valt att följa min egen strategi men jag har tillgång till hjälp och stöd om/när jag behöver. Jag har också stöd av en annan person inom klubben som löpt på elitnivå som jag diskuterar olika träningsstrategier med.

Mina mål för 2011 är framförallt att springa ett eller två maraton på en tid under 3h, och att ta hem Sunnerbocupen som är en lokal cup i Småland.

Ett annat mål jag har är att klara av ett halvmaraton på en tid under 1.25. Först ut av halvmarorna i år för min del blir Hallarydsloppet som går av stapeln den 25:e april. Årets delmål är att ta revansch på terräng-dm i Kalmar den 9 april där jag förra året blev 2:a på 4000m.

Vilka är dina bästa tips för att man ska nå sina mål?
Att hitta glädjen i det man håller på med.
Våga spänna bågen – bättre att ta ut sig helt än att känna att man kunde gett lite till.
Gör dina egna målbilder – se dig själv vid målgång eller skapa inre mantra.
Våga vila.

Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.