TävlingStatistik från bland annat GöteborgsVarvet visar på stora klyftor inom löpningen. De som springer Göteborgsvarvet har i regel hög utbildning och hög lön. Även motionsträning på hemmaplan domineras av välavlönade och välutbildade personer.
Av alla Göteborgsvarvet-löpare har 63 procent läst minst tre år på högskola eller universitet. Det vanligaste yrket i årets Göteborgsvarv var projektledare, bara 20 procent var arbetare eller från servicesektorn. En liten andel, en procent, var arbetslösa. Hela 40 procent hade en årsinkomst på över 400 000 kronor.
– Vi har undersökt vår målgrupp och den är rätt homogen. I vissa bostadsområden har vi inte så många anmälda, till exempel i Gårdsten. Vi har startat en verksamhet där, för att få arbetslösa och lågavlånade att börja tänka på sin hälsa, säger Bo Edsberger som är varvsgeneral på GöteborgsVarvet.
Kan klyftan ha med de förhöjda anmälningsavgifterna att göra? Sedan 2000 har priserna på vissa lopp ökat med upp till 74 procent enligt tidningen Råd och Rön.
Tyvärr visar statistiken på klyftor även inom den privata motionsträningen, som vi alla vet kan vara helt gratis. Personer med kort utbildning och lägre inkomst har i högre grad en stillasittande fritid, visar folkhälsostatistiken. Och LO pekar på sambanden mellan träning och klasstillhörighet i den rapport de presenterade i år, som visar att tjänstemän idrottar mer utomhus än vad arbetare gör.
– Har man bättre inkomst och utbildning motionerar man mer, det här är ingenting nytt. Man påverkas av sina föräldrar och av sin omgivning. Att bryta ett sånt mönster är svårt, säger Bo Edsberger.