Löpning Kost & Näring 13 inlägg 15857 visningar

Energi gel, hjälper det?

Bruce B.
1962 • Söråker
#1
28 september 2009 - 21:18
Gilla
Vad säger ni erfarna maratonlöpare?
Behöver man gel eller räcker det med sportdrick?
Märker ni någon skillnad när ni har använt gel?
Hur mycket tar ni under ett lopp, och hur ofta? När ska man börja d.v.s. efter hur många Km eller hur mycket tid?
Oldboy
1952 • Danderyd
#2
28 september 2009 kl 21:36
Gilla
Bruce, tyvärr är det så att du måste lära dig själv vad du har nytta av. Man behöver inte gel, men somliga har god hjälp av det ibland. Det är främst när man springer längre än kroppen är van vid, eller hårdare vid "långpassmax" som kroppen inte har lärt sig att hålla musklerna med tillräcklig energi hela vägen.
Jag använder ibland men aldrig förrän en bit efter halva loppet och bara på Lidingöloppet och marathon och någon gång på Vasaloppet. Men när jag kolhydratladdat bra och är i bäst form och har lagt upp loppet förnuftigt blir ofta de där gelerna liggande kvar i fickorna. Annars tar jag typiskt en var femte km mellan vätskekontrollerna, två eller tre sammanlagt.
Bruce B.
1962 • Söråker
#3
28 september 2009 kl 22:03
Gilla
Jag har sprungit några maratonlopp och provat lite olika varianter varje gång. Jag vet inte om jag märker någon skillnad. Men jag har aldrig sprungit helt utan.
Nu vill jag prova att springa utan att "släppa runt" en midja väska med gel, att vara så enkelt som möjligt. Men jag vill inte upptäcka vid 33Km att jag borde ha tagit med mig lite.
Så därför undrar jag om man får i sig tillräckligt med kolhydrater genom sprotdrickan.
Oldboy
1952 • Danderyd
#4
28 september 2009 kl 22:48
Gilla
Det finns handledsband där man kan stoppa två gel à 25g. Själv har jag ett par löparshorts med fem fickor som rymmer mina, superbra men sånt finns inte i Sverige...du kan göra en enkel tygficka att sy eller sätta fast med säkerhetsnålar. Men testa på ett långpass.
1962 • Göteborg
#5
28 september 2009 kl 23:32
Gilla
Så här tycker jag: Upp till halvmara kan man klara sig utan gel och det räcker med sportdryck. Det är först när man kommer till 30k och maraton som man kan behöva men då först efter halva distansen/loppet och inte från början.
1980 • Mölnlycke
#6
29 september 2009 kl 07:31
Gilla
Bör man inte börja fylla på så tidigt, mycket och regelbundet som möjligt? Med endast en mara under bältet kan jag inte tillföra diskussionen mer än frågor, men med Växjö Marathons 5k-varv skulle väl en gel per varv kunna vara lagom (undantaget det sista som kroppen ändå inte hinner ta upp)?
Oldboy
1952 • Danderyd
#7
29 september 2009 kl 10:13 Redigerad 29 september 2009 kl 10:16
Gilla
Henrik, det här är ett område där forskningen släpar efter. Gatorade gjorde nåt på 70-talet, Tim Noakes och en kollega beskriver något i "Lore of Running" och rätt nyligen lanserades en produkt med 25% protein som är en patenterad halt som påstås förbättra uthållighet och återhämtning. Vitargo har patent på en syntetsik kolhydrat osv. Men någon konsensus har inte uppstått mellan ett stort antal forskare baserat på gradvis kunskapsinhämtning.

Att man ska fylla på bränsle och vätska efterhand anses dock rätt, men det är ju meningen att man ska få i sig det med sportdrycken. Den är dock ofta för svag, tror jag, så därför kan det finnas en vinst med att ta gel från början. Tror att Tim Noakes förordar upp till 12% socker, sportdrycker innehåller oftast 5,5-7,5%. Jag dricker ibland Vitargo som sista mellanmål före start, då har jag mindre vatten än receptet säger (hälften räcker, blir man törstig får man komplettera med vatten eller svag sportdryck som bjuds).
Dock: ens eget muskelglykogen räcker 1-3 timmar beroende på om och hur väl man lyckats ladda. Hur mycket extra man kan ta upp under loppet är begränsat och rätt väl känt, men detaljerna är osäkra.
"Kontinuerlig påfyllning" är orsaken till att jag säger: ta gelen mellan vätskekontrollerna. Jag tror man kan ta den sista så sent som 15-20 minuter före målgång, men om det är lönt beror ju på vätskekontrollerna. På LL30 kan det passa när man går uppför fiskberget.
Bruce B.
1962 • Söråker
#8
29 september 2009 kl 10:43 Redigerad 29 september 2009 kl 11:07
Gilla
Jag tror att jag har läst någonstans att det tar en halv timme för kroppen att smälta gel och för att det ska komma till musklarna, m.a.o. effekten är inte omedelbar även om man tror det eller tycker att det känns så. Därför är det bättre att börja innan man börjar känna sig för trött.
När jag sprang Höga kusten marathon i augusti, provade jag med att ta den första gel vid 20Km sedan var 5:e Km till 35Km. (4 portioner). Det tycker jag funkade bra, men å andra sidan, sprang jag den som ett långpass och inte i tävlings tempo. Det är omöjligt att säga om gelen hade nån effekt eller om det var det låga tempot som gjorde att jag inte kände mig så trött eller slut på energi.
1981 • Linköping
#9
29 september 2009 kl 11:51
Gilla
Om de hjälper? Ja, har du fått i dig nåt olämpligt och behöver kräkas så är de bra... Kräkmedel är vad de är, he he.

Skämt å sido så tror jag att de dels hjälper mentalt ("Både om du tror att du kan eller att du inte kan, så får du rätt") sedan får man även lite extra socker, det kan väl aldrig vara fel?
Oldboy
1952 • Danderyd
#10
29 september 2009 kl 11:55
Gilla
Det kan nog stämma att det tar en halv timme till musklerna, men ofta är det hjärnan som är trött på slutet pga lågt blodsocker och då märks effekten efter 5-10 minuter, en del socker tas upp redan i munnen.

Dessutom finns det en effekt av att man får smaken av socker, eller sötningsmedel!, i munnen. Hjärnan tror då att påfyllning kommer och släpper loss lite reserver till. Vem var det som tog en mun sportdryck vid sista men spottade ut den? Knep om sportdrycken är svag så man har blivit kissnödig när man sörplat energi.....

(Karin, du måste ju inte svara på joggpost, men du kanske inte har sett den?)
1970 • Sala
#11
29 september 2009 kl 21:16
Gilla
Jag mår bättre ju mer jag får i mig när jag tävlat på långa distanser, marathon och långa triathlon 6 timmar eller mer. Jag stoppar i mig ganska mycket gel, går tävlingen på cirkelbana är det ju lätt men annars har jag haft en 100gr gel i varje svettband och de har räckt.

Framförallt märker jag skillnad mot slutet av loppet, jag vet inte om det går fortare egentligen men det blir inte lika fruktansvärt jobbigt. Möjligt att det blir lättare ju fler lopp man får i benen, att det blir en vanesak. Men återhämtningen verkar bli lättare.
Oldboy
1952 • Danderyd
#12
29 september 2009 kl 22:07
Gilla
Jonas, det stämmer ju bra med vad jag har läst, att det är hjärnan som mår bättre mot slutet av att man höjer blodsockerhalten.

Att din återhämtning går lättare efter tillägnad tävlingsvana tror jag beror på att kroppen har vant sig, så är det för mig med. Kan också vara en effekt av att jag har bättre kondition nuförtiden. Och förstås att loppen tar slut fortare eftersom jag springer snabbare ;-)
csaba
1973 • Malmö
#13
29 september 2009 kl 22:18
Gilla
Så här står det på Maxims hemsida.
Att efter 22 km så ska man börja ta gel vart 5.e km (dvs. 22,27,35 och 37 km).
(Men jag kan mycket väl tänka mig att dom gärna överdriver för att få sälja lite mer).

½ mara inga problem (till och med onödigt i mina ögon), på en mara så brukar jag gå på känsla (när jag börjar känna att det behövs).
I Berlin exempelvis så räkte det med 2 st (65grams) för mig. vid 25 och 35 km.

Jag tror dock att det är inte distansen utan tiden man ska titta på.
Elitlöparna som springer en mara på knappa 2:20 behöver knappt någon, medan en motionär som springer en ½ mara på 2:30 kanske behöver.

Jag tycker att dom hjälper, men dom som garanterat vet bäst måste ju vara Ultra löpare och Ironman Triatleter.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.