Löpning Skador & Rehab 32 inlägg 38699 visningar

Mortons

Ann-Sofie
1968 • Gräddö
#1
9 juni 2009 - 19:49
Gilla
Hej!

Är intresserad av att höra erfarenheter av detta smärtsamma tillstånd, Mortons neurom. Är det någon mer som lider av detta? Hur har ni fått lindring, hur har det påverkat er träning? Har någon opererat det och hur har det gått? Mortons i kombination med Hallux Valgus - hur vanligt är det?

Själv har jag haft ont i ett år nu. Trodde först det bara var utslitna skor och för mycket träning, sen att det var en stressfraktur men nya skor tog inte bort det onda och röntgen visade ingen fraktur. Har gjort pilotter och hela sulor hos ortopedtekniker men det hjälper bara en stund. Att gå barfota utan skor är omöjligt och nu har smärtan även börjat påverka val av löprunda - kan absolut inte springa på ojämnt underlag, inte ens en grusväg funkar och skogsstig är bara att glömma. 45 minuter på slät asfalt och i lågt tempo funkar men längre rundor eller högre tempo så är det kört.

Har även Hallux Valgus som jag inte lider särskilt mycket av ännu. Vill undvika operation så länge som möjligt men nu verkar det oundvikligt pga Mortons. Eller går det att undvika operation och ändå slippa smärtan och kunna fortsätta springa? Vad tror ni? Hur har ni löst detta problem?
< < < 1 2 > > >
Staffan Malmberg
1954 • Hyltebruk
#2
9 juni 2009 kl 20:15
1 Gilla
Har du prövat skor med bred läst? New Balance har sådana.
Roger Jakobson
1972 • Onsala
#3
9 juni 2009 kl 21:56
Gilla
Aj Aj Mortons i ett år!!!!
Låter konstigt att det skulle hålla i sig så länge själv blev jag drabbad i februari och var väl ok efter ca 2 mån jag kylde ner det med ispåse varje kväll samt smörjde med voltarensalva i ca 1 mån. Träningsmässigt var det nästan som att börja om på nytt la väl på mig 2 kg under den perioden styrketränade däremot lite för att hålla igång,började med lätt jogg samt ortopedinlägg men har väl fortfarande inte vant mig vid att springa med dessa inlägg fötterna domnar efter ca 2 mil kör just nu med pelotter vilket funkar bra. Har hört att det är väldigt svårt samt smärtsamt att operera kommer ofta tillbaka tydligen.
Lycka till / Roger
Magnus
Stockholm
#4
10 juni 2009 kl 07:41
Gilla
Har hört att stötvågsbehandling kan fungera för denna typen av skador:
http://www.ergomove.no/index.php?cat=fot&lang=se

Ring till en napraprat som har denna typ av behandling (finns lista på sidan ovan) och hör om de kan hjälpa dig.
Malin T
1974 • Duved
#5
10 juni 2009 kl 09:17
Gilla
för mig är det så här:

kände av detta första gången för ca 10 år sen. sen har det kommit och gått. att gå barfota är bara att totalt utesluta. likaså att gå i tofflor, sandaler eller andra skor utan personliga ilägg. dessutom går jag numera bara i gymnastikskor, eller ordentliga promenadskor. ibland när jag känner av detta, tar jag på mig skor inomhus just för att få iläggen. finskor är inget jag använder.

mina ilägg behöver ALLTID justeras när jag har gjort nya, oftast slipas lite på insidan av foten och oftast höjas lite där själva pelotten är sas.

jag har gått upp en halv storlek i skor och ser alltid till att de är tillräckligt breda. mina fötter är breda, men de är väldigt smala där bak vid hälen, så jag har problem med att köpa skor. tyvärr blir det alltid dyrt, kan liksom aldrig haka på några billiga erbjudanden...

jag har numera långa perioder när jag inte känner någonting av morton, men sen kan det komma smygandes och då försöker jag vara uppmärksam på detta och tex inte springa på ett tag. och så provar jag skifta iläggen mellan olika skor och när jag hittat bästa kombinationen för stunden går jag omkring i dem så mycket jag bara kan.

sen brukar jag "träna" foten. typ plocka saker från golvet med tårna, fast oftast plockar jag inga saker, men för att du ska förstå rörelsen... och då gör jag det mååånga gånger, intensivt under ett par dagar. då brukar det ge med sig...

för tillfället är jag i situationen att jag inte känner nåt - så länge jag inte springer, springer jag en kort sträcka tillräckligt sakta går det bra, om jag inte gör det för ofta... detta brukar betyda för mig att det är dags att byta inlägg och/eller skor, så det är väl bara att ta tag i det.

Ann-Sofie
1968 • Gräddö
#6
10 juni 2009 kl 22:29
Gilla
Tack för att ni delar med er av era erfarenheter och beskriver hur det är för just er. Det var precis det jag var intresserad av att få veta.

Vad skönt att det ändå verkar vara nåt som kommer och går. Jag var lite rädd att det alltid skulle vara så här och att operation var enda utvägen. Nu tror jag inte det längre.

Men om det nästan inte går att springa, som ni beskriver det, hur funkar det med tex simning eller cykling? Det belastar ju också foten, men på ett annat sätt? VIlka alternativ till löpning föreslår ni? Vilken träning funkar under de perioder som Morton är som värst?
Portkod 2120
1980 • HAlland
#7
11 juni 2009 kl 10:39
Gilla
Hej Ann sofie,
Jag antar att du läst på en del om Mortons neuralgi. Problemet vid mortons är den "ärrknuta" du får vid nerven. Med en pelott kan du som sagt avlasta detta område och på så sätt kunna löpa och idrotta med den. För att reducera denna ärrbildning finns egentligen bara ett effektivt sätt nämligen stötvågsbehandling som tidigare nämnts i tråden. Jag driver själv en utav de få kliniker i sverige som har denna behandlingsform hittills och jag kan lugna dig med att säga att resultaten är mycket goda. Gå gärna in på ergomove.no som tidigare rekommenderat för att läsa om behandlingsmetoden. Jag vet inte var gräddö ligger direkt men förhoppningsvis kan du få hjälp om du behöver det.
Ann-Sofie
1968 • Gräddö
#8
12 juni 2009 kl 19:04
Gilla
Hej och tack för tips och förslag.

Läste lite om stötvågsbehandling och det verkar ju vara ett bra alternativ till operation samtidigt som det inte verkar unikt - allt som stimulerar läkning och som man tror på borde funka typ akupunktur, ultraljud mm. Eller? Men vad är det man gör egentligen? Tar bort ärrbildning skriver du, Portkod 2120, men hur har den uppstått och kommer den inte tillbaka? Jag tänker att man tar bort symptomet, inte orsaken.

Sen funderar jag också över vad som händer om man ignorerar smärtan, när man kan det, och fortsätter att träna på? Förvärrar man tillståndet eller spelar det ingen roll?

Ingrid Bergh
1956 • Pixbo
#9
12 juni 2009 kl 19:32
Gilla
Naturligtvis är inlägg med pelott ett måste - men något som faktiskt ger omedelbar lindring (i alla fall i mitt fall) är tejpa (sporttejp) ihop "pektån" med "långtån" under förutsättning att smärtan sitter mellan "långtån" och "ringtån". Vitsen med detta är att "långtån" dras åt sidan och det blir lite mer utrymme för nerven - vilket gör att inflammationen får möjlighet att läka och "nersvullnaden" minskar. Det kanske inte är så bra att springa med ihoptejpade tår - kan ju ge andra överbelastningsskador. Dessutom skall det finnas lite utrymme mellan de ihoptejapade tårna (typ en tändsticka) för att trygga blodtillförseln. Byt tejp morgon och kväll tvätta och torka tort - annars får man fotsvamp som ett brev på posten.
Jag blev i princip helt symtomfri (kunde springa) efter 14 dagar med tejpade tår.
Portkod 2120
1980 • HAlland
#10
15 juni 2009 kl 14:59
Gilla
Stötvågsbehandling är inte ström eller ljudvågor och ska inte liknas vid dessa metoder. Det är en kompressionsvåg. Iden bakom denna metod är liknande den metod som används vis gall och njursten, fast den är omvänd. På så sätt kommer du inte i närheten utav de krafter som används här, således behövs ej ultraljud för att guida behandlingen. Denna metod är i dagsläget det bästa vi har mot själva orsaken till kroniska senbesvär.
Ärrbildningen i Mortons är ofta tal om sned- överbelastning över lång tid. Denna grundorsak är vad behandlingen går ut på att reducera. Tyvärr är orsaken så långt gången att lindring endast är möjligt men med stötvåg och inlägg samt bra skor uppnås ett mycket gott resultat som håller i sig i majoriteten utav de fall jag ser. Du måste hjälpa till med avlastningen efter behandlingen är klar. Detta kan innebära inlägg, bättre skor eller undvika högklackat eller löpsteget för att nämna några få. På så sätt undviker du att få tillbaka besväret, förebyggning är alltid bättre än vård. Även de studier som finns inom området bekräftar detta.
Med Mortons är väl, handen på hjärtat, studieunderlaget glesare än tex på hälseneinflammation där den är mycket god. Den är en låginvasiv samt effektiv metod som hjälper många, inte alla som allt annat.
Malin T
1974 • Duved
#11
15 juni 2009 kl 19:29
Gilla
men hallåååå... tejpning... varför har ingen nämnt detta tidigare?

igår sprang jag och kände inte av någonting förrän lite litegrann på slutet av rundan... sen gick jag med skor inomhus i går kväll och idag på förmiddagen för att avlasta området (kände då ingenting.)

Eftersom jag inte kände någonting alls när jag gick omkring med skorna så liksom glömde jag bort att jag hade haft lite känningar igår efter springningen (ja, jag vet att det är klantigt, men det gjorde ju aldrig så där TOK-ont som det gör ibland). därför hade jag inte en tanke på att INTE haka på förslaget från sonen att vi skulle ta en liten vandring idag... av sån natur att det är en kuperad vandringsled med mycket rötter och stenar, plus att vi gick uppför en (liten) slalombacke. uppför går ju bra, nedför är mycket värre...

det gick i vilket fall som helst bra, men kände av foten litegrann på slutet, men tillräckligt lite för att kunna gå ordentligt på den.

däremot när jag kom hem och tog av mig skorna... då gjorde det ju ont ju (fast fortfarande inte värre än att jag kan gå på den)...

sen läste jag Ingrids inlägg här om tejpning. jag har aldrig nånsin tejpat nån kroppsdel, så har ingen erfarenhet av det. inte heller nån tejp liggandes då förstås... men jag hittade sån där tunn vit "sårtejp" , virade ihop tårna och VIPS så känns det INGENTING i foten när jag går, BARFOTA!!!

mycket konstig, men mycket positiv, känsla.
Ingrid Bergh
1956 • Pixbo
#12
16 juni 2009 kl 07:01
Gilla
Angående ihoptejpning av tårna - KOM IHÅG att du måste kunna få in en tändsticka mellan de ihoptejpade tårna - detta för att säkra blodtillförseln.
Tejpa gärna ihop tårna även på natten (d.v.s. när du sover) så blir avlastningen på nerven ännu mer effektiv.
Malin T
1974 • Duved
#13
16 juni 2009 kl 08:46
Gilla
jodå Ingrid, jag läste ditt inlägg noga så jag tejpade med mellanrum... har haft tejpat i natt oxå och tänker ha det under dagen och se hur det känns när jag använder foten mer vanligt, igår kväll gjorde jag inte så mycket mer än gick omkring inne i huset och litegrann på tomten. ska försöka få tag i riktig tejp oxå.
Ingrid Bergh
1956 • Pixbo
#14
16 juni 2009 kl 19:39
Gilla
Hej igen Malin T
Hoppas tejpen hjälper dig lika bra som den hjälpte mig.
Rapportera gärna utvecklingen vidare på forumet.
Ofta ser man att folk har ont på olika ställen och får olika goda råd - men man får aldrig reda på om vilka råd som faktiskt hjälpte.
Karin Sandgren
1974 • Mölltorp
#15
17 juni 2009 kl 11:47 Redigerad 17 juni 2009 kl 11:48
Gilla
Hej! Opererade Mortons för 10 år sen och det har funkat jättebra!! Nu har dock problemen återkommit så nu tänkte jag prova stötvågsbehandling. Finns det någon som testat det för Mortons?? Funkar inte det så får det bli operation igen...
Ann-Sofie
1968 • Gräddö
#16
22 juni 2009 kl 22:18
Gilla
Hej! Nu har jag varit hos ortoped och fått bekräftat att det är Mortons. Hon sa att det är bara att lära sig leva med det. Oftast går det över på två år men om det inte gör det kan man operera. Dock sa hon att det finns många risker med en operation och att man gör det inte förrän livet är outhärdligt och det är helt omöjligt att fungera i vardagen. Tyvärr kommer problemet ofta tillbaka efter en tid.

Rådet jag fick var att fortsätta leva vidare och träna på. Det är inte farligt, det blir inte värre men det kan göra riktigt ont.

Tack för alla tips och goda råd som delats här ovan. Nu ska jag träna vidare och härda ut!
Malin T
1974 • Duved
#17
30 juni 2009 kl 17:26
Gilla
sen jag skrev mitt förra inlägg om att jag tejpat tårna, har jag haft dem tejpade dag som natt, dvs i 2 veckor. jag har hunnit provspringa 3 gånger oxå och det känns nu nästan helt bra. ska fortsätta ha tejpade tår ett par dagar till tänkte jag och sen ta bort tejpen och se hur det funkar utan....
Ingrid Bergh
1956 • Pixbo
#18
1 juli 2009 kl 08:11
Gilla
Kul att höra att tejpen fungerat :-)
Bli inte nedslagen om symptomen gör sig påminda igen - har själv tejp på tårna just nu pga lite ont i högerfoten (har dock inte ont med tejp) - får detta till ochfrån när det är varmt. Tror själv att det beror på värmen och fötterna svullnar lite grand och det blir lite mindre plats för nerven.
Malin T
1974 • Duved
#19
1 juli 2009 kl 08:15
Gilla
Ingrid. Nä, jag har nog faktiskt inte riktigt räknat med att slippa det onda totalt. jag har lärt mig leva med min fot, har ju haft det här problemet (fast inte hela tiden då) i måååånga år... men det är ju underbart att det funkar med tejp för att kunna fungera normalt liksom.

är övertygad om att det är bättre med tejp i läkningsprocessen än vad jag brukar syssla med, dvs försöka stödja på foten ändå, fast inte på det onda området, vilket leder till att jag totalt snedbelastar kroppen och får ont på en massa andra ställen.
Sonja Huldén
1969 • Sävedalen
#20
3 juli 2009 kl 10:37
Gilla
Jag har opererat för Mortons, i min högerfot. Jag gjorde det år 2000. Dessförinnan gjorde det alltid ont när jag gick eller när jag var på Friskis & Svettis (jag löptränade inte på den tiden, men det hade definitivt inte gått!). Cykling funkade däremot. Innan operatinen hade jag fått individuellt gjutna inlägg, som hjälpte lite, men som inte gjorde det helt bra. Men förutom några veckors läketid, när foten var i bandage, har operationen varit perfekt för mig! När foten väl var läkt hade jag inga som helst problem längre - hur skönt som helst!

Jag gjorde min operation "ovanifrån", läkaren berättade att man tydligen kan göra den både ovanifrån och underifrån, dvs. att man lägger snittet i fotsulan, men enligt honom var det mer problem med läkningen på det sättet.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.