Löpning Stockholm Marathon 15 inlägg 9266 visningar

tips mot kramp i vaderna

1972 • bromma
#1
31 maj 2009 - 20:12
Gilla
sprang för första gången Marathon igår. Fick kramp i vaderna redan vid ca 23 km, led fram till 30, haltade resten. Försökte dricka så mycket det gick, stretchade även efter vägen.

Ni andra som råkar ut för detta - vad är era bästa tips och trix att dels förebygga och när det slår till, hur man kan fortsätta?
1967 • Umeå
#2
31 maj 2009 kl 20:49
Gilla
Jag vill oxå ha nåt generalknep för detta... sprang visserligen min tredje plus att jag har ett 6H lopp (51,5km) från ifjol att falla tillbaka på. Nu gick det kanon fram till ca 35 då krampen kom krypande trots idogt drickande, ifjol kom krampen tidigare vid dryga 30. Vid 6H loppet fck jag ingen kramp trots att det var +30, men och andra sidan höll man inte samma fart. En liten tankeställare är att i år så hade jag förberett mig bättre med flera långpass, varav 3 st på 34km. Är det en tillfällighet att krampen kommer efter 35 eller är det ungefär vad jag vant kroppen ?
2006 • Alingsås
#3
31 maj 2009 kl 22:22
Gilla
Jag såg att det fanns en del på maran igår som hade kompressionsstrumpor.
Jag har aldrig provat några men de bör väl göra så att kramperna kommer senare och kanske även blir mildare. http://www.jogg.se/shop/prod.asp?id=118&MainID=
Tom-Ingar Bjørndal
1974 • Saltsjö-Boo
#4
31 maj 2009 kl 23:53
Gilla
Jag är en av dem som löper med "tantstrumpor".
Inte vackert, men efter att jag började använda dessa strumpor, har jag fått mindre ont i vaderna, samt att mina benhinnor mår mycket bättre. Jag kan rekommender att iallafall prova dessa strumpor, trots det hutlösa priset.

En faktor som jag upptäckt kan bidraga till problemet, kan vara skor och dämpning (denna eviga fråga...)
Jag provlöpte ett varv rundt SM banan två veckor innan maran i mina snabba med tunnare Saucony Tangent. Efter en halvmara, dock i snabbare tempo i än maran, hade jag rejäla krampkänningar i vaderna. Under maran i går använde jag mina Asics 2140, tyngre men med bättre dämpning, och hade inga som helst krampkänningar i vaderna.

Endast mina personliga erfarenheter, men det har funkat för mig. Vet inte hur mycket som är psykologiskt, men placeboeffekten bör inte underskattas ;-)

Löparhälsningar från Tom
Oldboy
1952 • Danderyd
#5
1 juni 2009 kl 00:25
Gilla
Även eliten har en del dämpning i skorna på marathon - även om det finns de som vunnit barfota! Innan skofabrikanterna lockade med feta kontrakt....har man nyss bytt till framfotalöpningklarar man inte en mara med det steget.

"dricka så mycket det gick" kan vara orsaken! Kramp kan orsakas av brist på vissa salter. Har själv fått det av ren saltbrist (natrium), men magnesiumbrist lär också kunna vara en orsak. Många sportdrycker innehåller numera magnesium, men oftast för lite av de flesta salter. Att Maxim skulle ha 9g/l tror jag någon har missupfattat.

Grundtips 1: drick lagom, dvs bara tills du blir otörstig.
Grundtips 2: drick bara sportdryck under loppet om du inte särskilt längar efter vatten.
Grundtips 3: känns tanken på kaviar, sillmacka e.d lockande, ta en gurka i gurkståndet (även om du inte gillar just gurka)!

1967 • Umeå
#6
1 juni 2009 kl 06:22
Gilla
Jag sprang faktisk för första gången med ett par DS Trainer istf 2130 som jag kört med förr. Hade endast ett pass på 21km på dem..... måste kanske köra ett par längre pass i dessa till nästa gång. Intresant med drickat oxå... jag drack säkert 70/30 sportdryck, men ett tag så kluckade det riktigt i magen och jag borde nog kanske ha hållit igen. Då har jag ett par saker att tänka på till nästa gång.....

Enda fördelen med att måste "bromsa" sig genom sista milen är att man var hyffsat fräsh..... är ju anmäld till nästa år förstås och har då ingen ångest för det ; )
Håkan Melinder
1971 • Upplands Väsby
#7
1 juni 2009 kl 18:53
Gilla
Jag upplevde, för andra året i rad, samma problem som ovanstående. Ringde min napratpat i morse. Han talade dels som salt- och mineralbrist, dels om en möjlig "snedhet" i kroppen (Jag hade bara kramp i vänster vad). och dels om för dålig styrketräning innan maran.
Han rekommenderade spänst- och styrketräning innan nästa mara. Så jag får väl släpa mig till gymet under höstmånaderna. Är det någon som fått andra tips?
Ingrid Bergh
1956 • Pixbo
#8
1 juni 2009 kl 20:59
Gilla
Saltbrist är en vanlig orsakt till kramp.
Varje liter svett innehåller 1-1,5 gram salt, vid kraftig svettningen kan man svettas ett par liter i timmen. Hur mycket man svettas är ju individuellt samt bl.a. beorende av den fysiska aktivitetens intensitet samt omgivande temperatur.

Hur som helst - jag brukar ha tre (3) kryddmått salt i mitt vatten som jag dricker på mina längra löprundor. Skll jag springa riktigt långt brukar jag "ladda" kvällen innan med en påse micropopp - salt och gott.
Tilläggas kan att jag aldrig haft kramkänningar om det beror på saltet eller att jag helt enkelt inte är benägen att få kramp vet jag ej.
1980 • Stockholm
#9
1 juni 2009 kl 22:19
Gilla
Kramp i vaderna är ju rena lyxen!

Sista kilometerna hade jag kramp i hela benen + magmusklerna och underarmarna.

Men jag var också ganska pigg när jag kom i mål. Jag kunde liksom inte ta ut mig max när alla muskler bara krampade.

1976 • Linköping
#10
1 juni 2009 kl 23:26
Gilla
För tredje året i rad fick jag kramp i hela benen. Denna gång skedde det dock efter 39 km så jag kunde, efter mycket om och men, ta mig i mål på en bra tid ändå.

Har testat det mesta, extra magnesium, salt, mycket vätska osv. Men ändå - kramp! Det lustiga (eller inte) är att jag endast fått kramp under Sthlm marathon och under mitt enda Vasalopp. Vore en dröm att få veta vad det beror på...
Trallala
1964 • fd
#11
1 juni 2009 kl 23:33
Gilla
Jag har skrivit en hel del om kramp här Peter, http://traningslara.se/blogg/varfor-far-man-kramp-del-i/

Håkan M kom med bra tips tidigare här i tråden angående styrketräning och spänstträning. Det tillsammans med att man faktiskt tränar på de längre sträckorna som man tänker springa och att man förberett sig ordentligt med vila och bra kost är nog det bästa man kan göra för att undvika kramp, förutom att sänka farten då dvs ;)
1976 • Linköping
#12
2 juni 2009 kl 16:31
Gilla
Tack Jacob! Det var intressant läsning. Något jag gjorde i år, med tanke på vad du skrev om vätska, var att dricka efter behov och inte ösa i mig vatten/sportdryck. Det kändes helt rätt och jag tror faktist att det förbättrade min prestation.

Till nästa år blir det alltså mer styrke- och spänstträning och förhoppningsvis ingen kramp :)
1961 • Kävlinge
#13
3 juni 2009 kl 11:36
Gilla
Fr o m förra hösten har jag minskat radikalt på mitt drickande;-) innan lopp och träning. Sedan dess har jag gjort PB både på Hel & halvmara, 10 km.
Jag sprang min 4:e mara i Köpenhamn förra veckan helt utan kramp.

Om det har samband vet jag inte.
1961 • Göteborg
Administratör
#14
3 juni 2009 kl 11:59
Gilla
Jacob: Intressant läsning på din blogg. Gillar speciellt första meningen, "Kram i samband med träning och tävling är ett väldigt vanligt fenomen." Ja visst är det härligt med allt kramar som delas ut, speciellt efter tävlingar! :-p
Trallala
1964 • fd
#15
3 juni 2009 kl 20:30
Gilla
Haha, jag va säker på att jag hade fixat det lilla stavfelet :) tack för påpekandet Tricky!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.