Löpning Kläder, Skor & Prylar 7 inlägg 6886 visningar

Ont i vristerna... Pga nya skor?

Elisabeth Ankarcrona
1978 • bankeryd
#1
26 april 2009 - 21:56
Gilla
Är helt ny här, men har joggat rätt länge till och från. Behöver dock lite råd... jag köpte ett par nya nike skor i början av veckan. ett par med rätt ktraftig dämpning eftersom jag springer mycket på asfalt. Nu har jag sprungit två gånger med dem och i går fick jag ganska ont i vristerna men idag fick jag JÄTTE ont! Kan det bero på skorna?!?! De sitter som ett smäck och är utprovade för att passa min springstil. Men jag hade inte alls lika bra dämpning på mina gamla skor, är mina fötter bara ovana vid denna typ av skor? Jag pressade mig själv lite hårdare i kväll, eftersom jag ville sätta rekord på mina runda, så det kan ju vara därför som jag fick ondare nu än i går. Ideer någon?!
erika poromaa
1979 • Gråbo
#2
8 maj 2009 kl 21:03
Gilla
Hej! Jag vill inte skrämmas med min historia, men det började precis så som för dig! Hade joggat ca. ett år, på motionsnivå. Köpte nya, utprovade, passande,dyra skor och skulle satsa på löningen. Efter ett par turer kände jag smärta i fotknölarna, på insidan. Detta kom och gick, jag vilade, smörjde med t.ex. voltaren, mjuk startade träningen osv. i flera omgångar...Det har bara blivit värre..Har nu gått ett år, har antagligen benhinneinflammation, smärtan är inte bara i knölarna utan upp längs med insidan smalbenet. kan träna annat och promenera, men ej löpa då känns det direkt... Men om du tar tag i det direkt nu så hoppas jag att du kan förhindra att det går så långt! Mkt bra tips på detta forum! Har förstått att det ofta kan bero på ökad träningsbelastning, och det i kombination med nya skor (även om skorna är jätte bra så måste kanske fötterna vänja sig i lagom takt) Hoppas verkligen att du blir bättre, men som sagt ta det på allvar på en gång och gör allt du kan för att bli kvitt det!
Mikael
1967 • Huddinge
#3
9 maj 2009 kl 08:07
Gilla
Svårt att säga något. Men det har hänt att jag fått ont i fötterna när jag köpt nya skor. De kan trycka på ett ovant ställe och då är det bara att fortsätta. Det kan också vara så att löpsteget ändras något men bara så lite att du känner det ibörjan. Då gäller det att ta det lite lugnt under de första veckorna. Men det kan också vara så att skorna inte passa dig alls. Då kan smärtan vara en signal om att detta kommer inte fungera. Byt skor. Vilket det är för dig vet jag inte.
1966 • Karlstad
#4
9 maj 2009 kl 08:45 Redigerad 9 maj 2009 kl 08:47
Gilla
När jag köper nya skor så varvar jag de gamla och nya för att inte få en total förändring direkt. Även samma modell kan skilja lite på foten.
Du har provat ut rätt skor också. Är det butiken som gjort det? Dina fötter kanske trivdes bättre i "fel" skor..
Att det ska bli rätt nu (om ni bytt sort alltså) kräver ju att det var fel förut. Inte alla, men allt för många säljare är just - säljare.
Ta en titt på dina gamla skor, om de är för pronation, supination eller neutrala, och jämför med dina nya. Sen kan du funder vidare på ökad träningsmängd, underlag osv.
Tala om för oss hur det går :-)

edit: det kan t.o.m. vara så att den nya bra dämpningen består av en halvmeter hög häl som hindrar din naturliga löpstil som du hade i dina gamla skor, alltså analysera dina gamla skor som fungerade..
1959 • Saltsjö-Boo
#5
9 maj 2009 kl 09:10 Redigerad 9 maj 2009 kl 09:42
Gilla
Väldämpade skor betyder höga hälar. För att få stabilitet med höga hälar måste hälarna göras breda. Om vinkeln på din naturliga fotisättning inte stämmer med skons, så kommer de breda hälarna att vrida dina fötter vid fotisättningen, vilket kan orsaka smärta i vristerna...

Lösningen kan förstås vara att hitta rätt sko..
En annan lösning är att ändra löpteknik och belasta hälarna mindre. Försök att höja stegfrekvensen (180 steg/min ska vara optimalt) och försök få till en lätt och snabb hälrullning. Du behöver inte bli framfotslöpare, men med höjd stegfrevens kommer fotisättningen automatiskt att bli mer mittfotsbetonad med hältouch/snabb hälrullning.
Det här är en patentlösning som kan lösa alla typer av "problem" , tex knäsmärtor, fotsmärtor, springa med gamla skor, "fel" skor, och lätta tränings/tävlingsskor...

edit: om du ändrar löpteknik är det mer optimalt med en lättare lågprofilsko. Det är svårare att hålla hög stegfrevens med tunga höghälade skor, men det går...
Cecilia Sandström
1980 • Malmö
#6
12 maj 2009 kl 11:33
Gilla
Jag har samma problem.

Hade sprungit några gånger i vecka i 3 månader, utan problem, men när jag köpte nya skor (Adidas supernova glide, tjej, utprovade på Löplabbet) så fick jag grymt ont i närheten av vristen/fotleden, men först andra gången jag sprang med dem. Efter byte tillbaka till de gamla skorna blev det bra igen, sedan samma visa när jag återigen testade de nya (nu efter att ha gått en del i dem). Efter ett besök på Löplabbet och dubbelkollat att det verkligen var rätt utprovade skor var de oerhört generösa och gav mig ett par nya skor av samma modell som mina gamla (Nike air pegasus). Samma sak igen, fick ont efter andra löprundan. Det onda kommer redan efter ca 1 km, och hänger kvar 5 min när jag går. Återigen byte till de gamla skorna och löpning utan problem under någon månad. Sedan ett försök att byta till de nya nu för några dagar sedan, och då gick det att springa 3 gånger med de nya, sedan tvärstopp och samma onda.

Mina egna funderingar går ut på att jag ändrar mitt löpsteg med nya skor, jag vet inte hur, men något i den stilen måste det ju vara när två par nya fina, bekväma skor, utprovade på Lplabbet, ger mig så ont...

De gamla skorna är slitna, har badat i saltvatten, ger mig skavsår, känns som slalompjäxor i förhållande till de nya, är lite mer än 3 år gamla och borde bytas ut. Men jag kan ju inte...
Victor Emilson
1984 • Stockholm
#7
12 maj 2009 kl 19:14
Gilla
Kan vara så att du gått ut för hårt i ett par nya skor.

Tycker du ska succesivt fasa in de nya skorna och ta det lugnt med att pressa dig själv med de nya skorna i början. Gå gärna tillbaka och använd de gamla skorna parallellt med de nya så dina fötter hinner vänja sig lite vid de nya skorna i sin egen takt.

Även om skorna du har är perfekta för ditt steg och dina fötter så kan det vara direkt skadligt om du inte är försiktig i början med dina nya skor, man kan ju inte rivstarta med en ny bil, då kan man ju skada motorn. Lite samma sak för dina fötter och leder.

Så ge det lite tid och lyssna på din kropp. Är du osäker så gå tillbaka och förklara problemet. Men ge skorna en chans först.

Hoppas det löser sig!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.