Löpning Kläder, Skor & Prylar 8 inlägg 3083 visningar

Inlägg: varför, vilka och hur hjälper det?

1983 • Göteborg
#1
25 mars 2009 - 08:20
Gilla
Jag har gått en tid nu och funderat på inlägg till löpskorna.

Anledningen är att jag har lite småproblem i benen (mest höger ben).
Det kommer och går lite mindre smärtor kring knät; utsida, insida och baksida mot vaden. Därtill har jag för det mesta lite ömmande fotvalv, vågar inte svära på om det är plantar fascit eller något annat, men det är undertill på stortåsidan. (Också främst höger ben)

Jag har provat ut skor på Löp&Sko, mina fötter är enligt personalen där fullt normala, likaså mitt löpsteg. Mina (gamla och nya) skor passar mina fötter bra. Jag är något hjulbent.

Jag undrar om någon har en uppfattning om mina problem (några eller alla) kan bli avhjälpta med ortopediska inlägg, och vilka ni i så fall rekommenderar?
#2
25 mars 2009 kl 12:07
Detta inlägg har raderats
1983 • Göteborg
#3
25 mars 2009 kl 12:16
Gilla
Mina skor är redan neutrala så den extra kostnaden slipper jag.

Men du blev alltså av med problemen till synes av inläggen? Det är ju grymt i så fall.

Vill gärna höra fler upplevelser kring inlägg.
1971 • Nykvarn
#4
25 mars 2009 kl 13:09
Gilla
passar på att låna tråden för att fråga om inlägg (ursäkta Magnus).

De jag känner rekommenderar varmt inlägg, men hur är det med hållbarheten på dessa? Slits de ut ungefär som ett par skor, håller de längre, kortare? korkad fråga kanske men jag har ingen aning om detta!
Philip Sutherland
1980 • Kungsbacka
#5
25 mars 2009 kl 14:03
Gilla
Inlägg tillverkade i ett slitstarkt EVA material håller länge, vad man kan göra är att gå tillbaka där man fick gjort dem och be den bygga på/förstärka dem om de är slitna.
1983 • Göteborg
#6
25 mars 2009 kl 15:45
Gilla
Staffan: Ingen fara.

Jag har hört att dom kan hålla flera år om man inte tar i och ur dom för ofta och använder dom i olika skor.
Per Lantz
1970 • TABERG
#7
25 mars 2009 kl 20:28
Gilla
Jag skaffade inlägg för cirka en månad sedan. Det främre valvet på höger fot (ja det finns ett sådant) hade börjat falla ner, vilket jag kompenserade med att "knipa med tårna". Upplevde att jag nästan tappade kontrollen av fotisättning och smärta uppstod i utsidan av foten, i hälen, i tålederna och ankelknölen. Kort sagt, jag hade ont överallt. Jag hade så ont att jag fick hålla upp med löpning i cirka tre veckor. Prövade att springa vid några tillfällen, men det var helkört. Smärtan återkom direkt. Uppsökte specialist där jag fick inlägg utpassade. Dessutom köpte jag fotriktiga lågskor och inneskor. Och vad jag kan säga är........."It made all the difference". Satte igång att springa igen så fort jag fick mina inlägg. I början var de jobbiga att använda. Till och med smärtsamma vid något tillfälle. Efter en månad med inlägg och fotriktiga skor så har jag inga problem längre. Inte ens efter långpass eller (som i kväll) efter squash. Otänkbart för några månader sedan.

Pris? Själva undersökningen var faktiskt inte speciell dyr. Drygt 300 om jag kommer ihåg rätt. Skorna och inläggen var desto dyrare :-), men det var det värt.

Anders Pettersson
1965 • Göteborg
#8
31 mars 2009 kl 09:32
Gilla
Jobbar som sjukgymnast på egen praktik. Med risk för att göra reklam ger jag mig in med ett inlägg (!).
Förutom mottagning för idrotts- och belastningsskador tillverkar vi även skoinlägg ock sk fotortoser. Det senare suveränt och ibland det enda som hjälper vid hälsmärta som plantar fasciit och hälkuddeatrofi.
Förutsätter att du valt en sko som fungerar bra för dig. Vilka inlägg som hjälper just dig är svårt att säga. Det finns många olika tekniker och material. Vi anser att material som är styvare i sin karaktär ger ofta erfordlig avlastning för fot och ben och fördelar belastningen jämnare över foten. För korrigering av steget verkar det också fungera bättre än ett mjukare material. Fötter med markant låga eller höga valv bör i de flesta fall stabiliseras och avlastas med ett välgjort skoinlägg för att minimera onödig energi för foten att göra det den ska.
Själv går och springer jag naturligtvis alltid med inlägg. Utan känns skon tom och svår att styra. Den där brännande smärtan som kom efter 5 km är inte lika intensiv lägre.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.