Löpning Skador & Rehab 5 inlägg 2794 visningar

Ont framsida smalben samt hälsena

1982 • Bjärnum
#1
11 februari 2016 - 21:18
Gilla  
Hej.

Först vill jag be om ursäkt för ett långt inlägg.

Jag var ute och testade på en distans som var 21.1 km i söndags och på kvällen och dagarna efter var jag stel i smalbenet ca 10 cm ovanför foten och lite ovanför den delen av hälsenan som man "klämma" om. Jag har kört en del stretch och rullat med foam roller igår och idag har allt känts precis som vanligt så jag stack ut på en kort runda, men efter ca 3 km så stelnade det till på samma ställe igen och löppasset var över. Jag gissar på någon form av överansträngning.

Har ni kunniga något annat förslag och gärna förslag på stretch eller annat som kanske kan hjälpa? Jag vill ju inte få ett uppehåll nu när den är dags att ladda för GBG varvet.
Jag kan nämna att jag är relativt ny när det gäller löpning och har det senaste 8 månaderna tappat 29 kg övervikt delvis med hjälp av löpningen.
1952 • Varberg
#2
12 februari 2016 - 11:21 Redigerad 12 februari 2016 - 11:40
Gilla  
Det var absolut inte långt, men för att tydliggöra. Viktigt att veta exakt var du menar. Smalbenet tolkar jag som framsida normalt. 10 cm ovanför fotleden/insida? Du menar vidare stelhet på baksidan i området där hälsenan övergår i muskel - eller hur? Hur högt upp från fotsulan? Hur lång är du? Om du följer hälsenan uppåt - upplever du att det ömma området är på djupet framför hälsenan?
1982 • Bjärnum
#3
12 februari 2016 - 12:26
Gilla  
Den smärtande delen vid smalbenet sitter 10 rakt ovanför foten, vickar jag foten uppåt och neråt så känner jag en muskel som rör sig precis där. Och som du säger är det där senan övergår till muskel och ca 15 cm från fotsulan och det känns som det ömmande området sitter på djupet. Jag är 182 cm lång
1952 • Varberg
#4
12 februari 2016 - 14:08
1 Gilla  
Det du har på djupet baksidan är ganska säkert en överbelastning av soleus som är det djupa huvudet av den stora triceps. Du ska absolut inte springa så länge du har besvär därifrån - annars har du en bristning som ett brev på posten. Du kan massera området och stretcha försiktigt i början. För att komma åt soleus ska det vara med böjt knä. När det börjar släppa kan bu börja med excentriska tåhävningar med både böjt och rakt knä som inte får vara smärtsamma. Sedan översyn och stretch av hela baksidan så att det inte finns någon stelhet som utlöser problemet......och ingen löpning med smärtor där.
Om det är muskeln på framsidan så verkar det vara tibialis anterior. Du kan ju känna på muskeln om du får fram någon ömhet och belasta muskeln med att böja foten uppåt mot kraftigt motstånd.
1982 • Bjärnum
#5
12 februari 2016 - 23:42
Gilla  
Tackar för svar. Idag efter att gått mycket på jobbet är allt ömmande i soleus borta precis som det var häromdagen även vid belastning. Men musklen på framsidan ömmar lite grand så fort jag böjer foten uppåt. Jag kommer som du säger avstå löpning kanske en vecka till iallafall och köra på med massage, stretch och excentriska tåhävningar. Jag får hoppas på att detta är något som går över fort, vill ju ut och springa nu när man fått upp lite fart och veckomängd.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.