Löpning Tävlingar & Motionslopp / Ramboll Stockholm Halvmarathon 14 inlägg 811 visningar

Nybörjare + förlossning, klarar jag halvmaran?

Täby
#1
4 januari 2024 - 22:37 (Redigerad 4 januari 2024 - 22:39)
Gilla
Som rubriken lyder… lite bakgrund: sprang korta distanser för 7-10 år sedan. Som längst 11 km men det hände bara ett fåtal ggr. Har därefter haft en del problem med ryggont samt fött två barn - tränat väldigt mycket styrka för att kroppen ska må bra. Födde mitt andra barn i juni -23 och vill så gärna komma igång med löpningen igen. Anmälde mig till halvmaran i sep för att ha en morot, och har inte berättat det för någon än. Min man kör Vasaloppet, Vätternrundan och lite löpning och jag skulle så gärna överraska honom med att för en gångs skull vara den som genomför ett lopp - ytterligare en morot. Jag tränar ett par ggr i veckan och är helt ok stark, men klarar jag som numera nybörjare av att träna upp inför en halvmara i sep? Målet är att komma runt utan att gå, helst. Några tips? Har givetvis googlat men vore kul med input eller egna erfarenheter.
Hasse A S
1953 • Munkedal
#2
4 januari 2024 kl 23:06 Redigerad 4 januari 2024 kl 23:06
Gilla
För att lättare kunna svara på frågan vore det bra att veta hur mycket du tränar just nu och hur mycket tid du har för träning?
Svealand
#3
5 januari 2024 kl 07:39
1 Gilla
Här är ett exempel på en 12-veckors nybörjarplan mot halvmara. Första veckan är på totalt ca. 15 km med längsta passet på drygt 6 km. Tre dagar löpning per vecka initialt, fyra mot slutet. Det ger en hint om hur snabbt man kan utvecklas från en viss nivå. https://www.runnersworld.com/uk/training/half-marathon/a25887045/beginner-half-marathon-training-schedule/

Sen är det inte säkert att alla klarar progressionen (ökningen) i programmet, men då får man ta det lite lugnare och kanske lägga in några fler veckor för att kroppen ska få tid att vänja sig med mängden.

Om man inte klarar nivån som programmet börjar på behöver man även lägga ett antal veckor på att komma upp till den nivån. Hur lång tid det tar är naturligtvis också individuellt, beroende på var man befinner sig i utvecklingen, ens personliga förutsättningar etc. Då blir ens första mål kanske att kunna springa ca 15 km/vecka varav längsta passet på 6km.

Som man har jag naturligtvis ingen erfarenhet av förlossningar, men jag tycker inte det låter orimligt att kunna genomföra en halvmara i september efter en förlossning i juni förra året. Jag tycker jag har sett exempel på många idrottande kvinnor som är tillbaka relativt snabbt i karriären efter förlossningar.
1989 • Alingsås
#4
5 januari 2024 kl 07:43
2 Gilla
Halloj,
jag kan inte ge tips från egna erfarenheter . Däremot kan jag berätta om mina nära och kära vänner som alla har varit väldigt vältränade innan förlossning och som sedan tagit sig mer eller mindre tillbaka.
De flesta har varit i tävlingsform innan barnafödande.
För det första behöver man ju låta kroppen återhämta sig efter traumat - som en barnafödsel är.
För det andra så är det väääldigt olika hur fort det går, eller om det varit komplikationer under födseln.
För det tredje skall man fundera på hur vältränad man var innan och hur länge man kunde träna in under graviditeten.

Är din rehab efter gjord ordentligt borde det ju inte vara några problem att springa, i sig. Men beroende på vad du har för mål med halvmarat så är vägen dit olika.
Vill du springa "lätt" med inte så fort behöver du kanske "si" mycket träning innan, vill du maxa så kanske du behöver "så" mycket innan, eller vill du bara ta dig igenom, med promenad och jogg.. ja, då behöver du "en annan" mängd träning.

Min närmsta vän, som var rejält vältränad innan och kunde träna länge under graviditeten. skulle idag klara av ett halvmara - men hon skulle inte kunna prestera. Hon hinner inte springa och träna styrka som hon skulle behöva. (hon födde aug. 2022)

Så, kanske världens sämsta/längsta svar - men jag tror du får lägga ribban ganska lågt - och jobba på så gott det går.
Lycka till!
Täby
#5
5 januari 2024 kl 09:08
1 Gilla
Tack för svar. Ja det är naturligtvis väldigt olika och det krävs mycket innan man sätter igång. Jag har inga prestationskrav förutom att komma i mål - kanske är jag naiv och förstår inte hur tufft en halvmara är efter en förlossning… uppskattar att höra hur det har varit för andra, så tack! Önskar dig en fin helg.
1971 • Nykvarn
#6
5 januari 2024 kl 09:31 Redigerad 5 januari 2024 kl 10:11
2 Gilla
Det är utan tvekan en realistisk målsättning att klara av att springa ett halvmaraton i september oavsett omständigheter skulle jag säga. Som man har jag inte så mycket att tillföra kring ämnet förlossning och tiden efteråt förutom att min fru fött fyra barn men då tränade hon inte lika mycket som hon gör nu, men du är van vid att träna, har tränat styrka regelbundet och även sprungit regelbundet tidigare. Men en regelbunden och försiktig uppträning av löpningen fr o m nu under våren och sommaren så tror jag inte det kommer vara något problem alls, givet att du inte fått några komplikationer efter barnafödandet.
Täby
#7
5 januari 2024 kl 20:28
Gilla
Tränar styrka ca 3 dagar i veckan, är föräldraledig så går även promenader med vagnen (varierande hastighet) 1-2 ggr per dag!
Täby
#8
5 januari 2024 kl 20:31
1 Gilla
Tusen tack för länk och bra svar/tankar - det ger mig hopp! Inga som helst komplikationer efter förlossning varför jag också är så taggad, men självklart ödmjuk inför att det inte är ett lopp som man kan ta sig igenom hur enkelt som helst. Jag tror jag kommer få dryga ut träningsprogrammet men antar att det viktigaste är att jag klarar av att springa ett par mil under sommaren. Ha en fin helg!
Täby
#9
5 januari 2024 kl 20:32
1 Gilla
Tack för svar, nu känns det som att det är görbart!👍🏼😊
Svealand
#10
5 januari 2024 kl 20:39
Gilla
Bild uppladdad av Kalle Kula
Jag kom att tänka på det där med joggingvagn. Jag har sett många föräldrar som har en sådan. Det skulle nog jag testa om jag var i den situationen. Det verkar finnas många olika modeller att välja på. Då kan man kombinera olika saker samtidigt ifall man har svårt att komma ifrån annars för löpträning. Något du har funderat på eller kanske redan har en?
Svealand
#11
6 januari 2024 kl 08:19 Redigerad 6 januari 2024 kl 08:22
Gilla
Tack, detsamma! Det finns många program för halvmara på nätet, särskilt om man söker på engelska språket. Båda kortare och längre program, upp mot 20 veckor t.ex. och för olika nivåer, så det borde gå att hitta något som passar din nivå. Jag sökte t.ex. på {beginner's half marathon program} och hittade en hel drös med program. Om du behöver något upplägg för att ta dig upp till en viss instegsnivå för ett program så finns det mycket att hämta på nätet och i olika böcker också.

Är man helt nybörjare på löpning, eller vill ha en riktigt lugn uppstart, så kanske man börjar med att bara lägga in kortare löpcykler under promenaderna, t.ex. jogga lugnt en minut, gå en minut, jogga en minut osv. Sedan öka på tiden med kontinuerlig löpning vartefter med en eller ett par minuter i taget. Till sist kan du springa 30 minuter i ett sträck. Så gjorde jag då jag tog upp löpningen igen för drygt ett år sedan och det funkade bra för mig. Lycka till med träningen!
#12
6 januari 2024 kl 16:44
3 Gilla
Hej Katarina,

Här kommer svar från en tvåbarnsmamma som sprang sin första halvmara (Stockholm) förra året. Jag ser inga problem med att nå målet. Själv använde jag appen 10 k Runner för att först komma upp i en mil. Därefter följde jag Anders Szalkais 20 veckors program. Jag rekommenderar varmt att låna/ köpa Anders bok ”Maraton och andra långlopp”. Den gav mig massvis av bra tips inför loppet.
Halvmaran gick strålade, det var en av de bästa dagarna i mitt liv :). Känslan när man står och dricker ölen som serveras efter målgång går inte att beskriva. Nu är jag fast i löpningen och har anmält mig till Göteborgsvarvet 2024.
Lycka till!
1984 • Göteborg
#13
7 januari 2024 kl 11:52
1 Gilla
Kul att du satt upp ett tydligt mål, det tror jag är en av de viktigaste faktorerna om du ska fixa det.
Jag skulle börja med att känna efter hur bäckenbotten mår efter förlossningen, löpning är tungt för den. Är du osäker så boka tid hos en fysioterapeut som är utbildad på mammakroppen.
Styrketräning kommer vara lika viktigt som löpträning för dig, för att se till att din core är stark nog, och den bör också vara anpassad för att du nyss fött barn. Finns massa appar, instagramkonton osv. som kan hjälpa dig där.
Sen håller jag med andra här i tråden, hitta ett träningsprogram som kan hjälpa dig med upplägg, man behöver inte följa det slaviskt men då får man en bra grund på ungefär hur man bör träna.

Själv sprang jag maraton när mitt första barn var 9 månader, i samma tempo som innan graviditeten, utan några större krämpor. Jag var en van löpare men det viktigaste tror jag var att jag tränade noggrant både löpning och styrka för att kroppen skulle klara påfrestningen. Och jag hade ett mål, just det loppet.
Nu efter andra graviditeten har jag inte alls kommit tillbaka på samma sätt (födde i mars -23), mycket tror jag är för att jag inte har något mål att sikta på. Var anmäld till Göteborgsvarvet marathon i september men insåg själv att det var lite för kort inpå förlossningen så försökte knappt.

Är tiden ett problem så kika på en löparvagn, jag tycker det är guld. Man får också bonusefeten att de pass man springer utan vagn känns väldigt lätta. =D

Lycka till!
Svealand
#14
8 januari 2024 kl 08:21
Gilla
Jag sökte på "återhämtad" och fick upp en Jogg-artikel om "Träning efter graviditet". Tänkte på den här tråden att den kanske kan vara intressant att läsa. Det verkar också finnas många fler artiklar och trådar här på Jogg om träning efter eller i samband med graviditet.

https://www.jogg.se/Artiklar/Artikel.aspx?id=512
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.