Löpning Träning 28 inlägg 2148 visningar

Situps/crunches är värdelöst, eller?

1991 • Norrköping
#1
22 september 2023 - 14:58
Gilla
Tjena. Detta är en sak som jag har tänkt på ganska länge: icke-statiska magövningar borde vara tämligen värdelöst ur löpstyrkesynpunkt? Kan någon motbevisa mig? Att statisk magträning i form av t.ex. plankan har en överföring till löpning är inte svårt att se framför sig, under löpning ska du trots allt hålla dig upprätt med bra form.

Men vad, utöver att få snygga magmuskler, hoppas man uppnå med t.ex. situps eller crunches? Jag säger inte att övningarna är värdelösa för alla sporter, t.ex. så är det lätt att se framför sig hur skidåkare har nytta utav dom. De utför ju den rörelsen när de skidar.

Jag ser ganska profilerade löpare som nöter på med sina situps och jag frågar mig som sagt varför. Det jag kan tänka mig är att man vill träna höftböjarna men jag är tveksam till att det är det primära skälet till att löpare kör dessa övningar.

Missar jag något här? Kör ni själva situps/crunches och i sådant fall varför?
< < < 1 2 > > >
2006 • Alingsås
#2
22 september 2023 kl 16:05 Redigerad 22 september 2023 kl 16:05
Gilla
När jag styrketränade i 14 år körde jag mycket bål och ben för att inte skada mig av styrketräningen. Nu när jag springer kör jag inget alls utom obligatoriska excentriska tåhävningar och flyttar mattan med tårna.

Men situps/crunches är ju aldrig fel. Fast bålövning får man rätt mycket medan man springer om man inte löper statiskt rak som en pinne. Finns väl ingen längre roationsövning för hela bålen än att springa ett marathon😁 Ultradistanserna är längre men där avbryter man ju för gång så tror att man springer längre i följd på ett Marathon än 30 timmar på Barkleys.

Tycker ni jag har fel så kan jag ju alltid ändra mig. men min fd onda rygg håller med mig till 100%
1991 • Norrköping
#3
22 september 2023 kl 21:07
Gilla
Om du har fel gällande vadå? Hänger inte riktigt med. Att man får mycket bålträning av att springa långt?
1982 • Mariannelund
#4
22 september 2023 kl 21:17
Gilla
Jag började träna magen med kroppsvikt för nåt år sedan. Har fått bättre resultat på magen än alla mina år i gymet.

Så jag ger crunches tummen upp.
1991 • Norrköping
#5
22 september 2023 kl 21:31
Gilla
Frågeställningen är inte om crunches/situps är en värdelös övning, frågeställningen är om det är en värdelös övning ur löpstyrkesynpunkt. Att man får snygga magrutor av övningarna i fråga är jag såklart medveten om.
Stefan Ödman
1970 • Skövde
#6
22 september 2023 kl 21:47
Gilla
Alla övningar som stärker magmusklerna är bra. Att variera övningar ger bäst resultat.
1991 • Norrköping
#7
22 september 2023 kl 22:19
Gilla
Du menar att alla magövningar är bra övningar för en löpare? Det är det jag motsätter mig. Bålen har en funktion när vi löper, hålla oss upprätta. Plankan tränar det, situps gör oss starka i en rörelse som vi löpare inte nyttjar. Du får gärna motbevisa mig. Jag kan inte se varför jag som löpare skulle träna både situps och plankan.

YT-videos är inga fullvärdiga källor, jag vet det. Men den här snubben förklarar åtminstone, förhoppningsvis bättre än mig, vad jag menar:
https://youtu.be/OI0RlnsMHxo?si=VtegPq7i7pQPzxSZ
1971 • Nykvarn
#8
22 september 2023 kl 22:43
1 Gilla
Hellre sit-ups än plankan för mig. Vid sit-ups har du i alla fall rörelse även om sneda sit-ups är bättre än raka. En av de största missuppfattningarna i löpning är att bålen vid löpning ska vara ”stabil”/stilla, som den är i plankan.

Bålen behöver röra på sig för att förmedla kraft diagonalt mellan axel och höft. Därifrån kommer kraften ifrån i steget. Den axeln via rygg och coremuskulatur ner till höften som behöver röra sig både upp-ner och bak-fram i steget och det går inte att åstadkomma med en ”stabil” core som är stilla.


Här är riktigt bra lösning om just detta:
https://www.balancedrunner.com/the-balanced-runner-keys-series-core-stability-and-running/?fbclid=IwAR1q_gemuwpAQp7K2Rp10lXZ4R2DYcJiVuvHH_eTMTL_2qK2HRWdZViT9v4_aem_AfbuEWkWhnq4mxQzxd6gwUeHI1TXYpaZwww8UWXo_5_M1-5rulQtuRYIvItjqr8AXeA


1991 • Norrköping
#9
22 september 2023 kl 23:06
Gilla
Tack! Det var ett svar likt detta jag var ute efter. Jag ska läsa din länk under helgen, just nu närmar det sig midnatt och folkölen lockar mer ;)
1991 • Norrköping
#10
23 september 2023 kl 02:00
Gilla
Blev visst att vara lite nattuggla så jag läste igenom din bifogade länk samt gick igenom någon sorts free trial i att "mobilize your core". Jag är helt med dig på att bålen är i rörelse när man springer, inga konstigheter. Och jag kan förstå hur du då gör kopplingen att en övning innefattande en rörelse då är mer specifik än en statisk övning. Rörelsen som utförs är ju dock ospecifik och efterhärmar på intet sätt vad som sker med bålen när man löper. Åtminstone gällande en vanlig situp. Möjligtvis att det du föredrar, sneda situps, i viss mån faktiskt efterhärmar rotationen i bålen som uppstår vid löpning. Själva sidorörelsen kan jag härleda till löpning men inte ihopfällningen av kroppen.

Nästa grej då, en sidoplanka tränar de sneda magmusklerna primärt och den raka magmuskeln sekundärt. En sned situp likaså. I bägge fall bygger du en starkare magmuskel. En stark muskel är väl en stark muskel?

Jag är med på ditt tänk men ännu inte övertygad om situps förträfflighet. Länken du bifogade behandlade ju mer om hur man aktiverar sin core än hur man via styrkeövningar stärker den. Vikten av att kunna aktivera den motsätter jag mig på intet sätt.

Det var sent när jag läste så jag vill ha höjd för att jag kanske missade något.

Vad säger du förresten om klippet jag bifogade som behandlade just situps och dess skadlighet? Inget du köper? Utan att vara en anatomisk guru så tyckte jag att det mesta lät logiskt av det som han(Göran, naprapat/sjukgymnast) tog upp.




1971 • Nykvarn
#11
23 september 2023 kl 10:01
1 Gilla
Ska kolla länken senare. Håller med katt varken sit-ups eller planka är specifikt för löpning men att sit-ups i alla fall är lite bättre och självklart är det positivt med starka muskler också när de ska arbeta och inte bara vara statiska.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#12
24 september 2023 kl 08:41
1 Gilla
Jag kör aldrig specifik magträning. Tränar en del helkroppsövningar och skivstång på gymmet. Vad gäller plankan så har jag testat vid några tillfällen, bland annat när jag vann utmaningen hemma på friskis för några år sedan. Jag ställde upp i alla tre omgångarna och vann samtliga, behövde dock bara stå 10 minuter som längst.
Åsa
1983 • Fagersta
#13
24 september 2023 kl 10:07
1 Gilla
Försöker smyga in lite situps med vridningar (gärna en viktskiva), men bara ibland. Märkte i år att jag inte hade samma bålstabilitet på ett långlopp i Schweiz, då sista biten var flera kilometer utför fick jag slita för att uppehålla bra löpteknik. Dagarna efter hade jag enbart träningsvärk i just bålen. Då började jag återuppta just situps med vridningar. Tydligen något som hjälper mig i utförslöpor.

Så helt värdelöst är det såklart inte. Fast alla har ju olika förutsättningar och muskeluppbyggnad.
Stefan Ödman
1970 • Skövde
#14
24 september 2023 kl 15:18
1 Gilla
Youtube svämmar över av videos där någon självutnämnd expert säger ” träna inte den här övningen så här ( eller inte alls), träna så här istället”. Och de olika ”experterna” säger emot varandra.
Det finns säkert 100 olika övningar att träna magmusklerna på, precis som vid löpning är en kombination av olika övningar/pass det bästa för att få starka magmuskler/ bli en bättre löpare. Varför hänga upp sig på att diskutera om just vilken av två övningar som är bäst? Jag kör varken plankan eller sit-ups på gymmet.
Stefan Ödman
1970 • Skövde
#15
24 september 2023 kl 15:19
Gilla
Youtube svämmar över av videos där någon expert säger ” träna inte den här övningen så här ( eller inte alls), träna så här istället”. Och de olika ”experterna” säger emot varandra.
Det finns säkert 100 olika övningar att träna magmusklerna på, precis som vid löpning är en kombination av olika övningar/pass det bästa för att få starka magmuskler/ bli en bättre löpare. Varför hänga upp sig på att diskutera om just vilken av två övningar som är bäst? Jag kör varken plankan eller sit-ups på gymmet.
1991 • Norrköping
#16
25 september 2023 kl 08:36
Gilla
Jag har inte obegränsat med tid eller energi och för mig personligen så är det inte oviktigt vilken av dessa två övningar som är bäst för vad. Idag har jag ingen specifik magträning i mitt styrkeupplägg då jag har prioriterat annat före. Jag har väl länge närt tanken att alla mina år med tung styrketräning har byggt en stark bål och att just magträning inte är något som jag bör prioritera. Detta är en tanke baserad på ganska lösa boliner för t.ex. marklyft tränar enbart delar(ländrygg) av bålen. Så faktumet att jag är stark i marklyft bör väl egentligen inte innebära att jag slipper magträning.

Således funderar jag på att slänga in en magövning i slutet på vissa styrkepass. För mig är det en stor skillnad i åtagande om det är en eller två magövningar. Det är också bra att veta vilka två magövningar man som löpare bör prioritera om det är så att man bör ha både en statisk och en dynamisk övning. Samt om man man bara kan välja en, går man på det dynamiska eller statiska spåret?

Jag hittade Eliuds styrkerutin och han verkar ha två rena magövningar i sitt upplägg: oblique presses och plankan.
https://runningmagazine.ca/sections/training/eliud-kipchoges-quick-and-simple-but-tough-core-workout/
1991 • Norrköping
#17
25 september 2023 kl 08:38
Gilla
10 min är i min värld långt ifrån "bara". Imponerande!
1991 • Norrköping
#18
25 september 2023 kl 09:18
Gilla
Intressant. Med träningsvärk i bålen, syftar du på magen, ländryggen eller bägge delar?

Det finns video på mig löpandes efter ~17 mil och ~19 h. Formen är fortsatt "god" och väldigt upprätt. Hade bålstyrkan varit ett bekymmer tänker jag att jag hade haft en tendens att säcka ihop lite ju längre loppet lider. Det kanske dock är så att den typen av löpning(runt runt på en platt loop) inte ställer så stora krav på bålen trots det extremt långa tidsperspektivet.
Åsa
1983 • Fagersta
#19
25 september 2023 kl 19:56
Gilla
Träningsvärken satt i hela magpartiet, sjukt obehagligt.
Vad gäller platta lopp har jag aldrig fått träningsvärk eller problem med mage/bål ovs.
1991 • Norrköping
#20
26 september 2023 kl 15:36
Gilla
Jag har försökt forska lite i detta. Att få någon sorts svart på vit ranking på magövningarna går så klart inte. Men det går ju att kolla hur eliten gör och hoppas att de tillsammans med sina coacher har en bra anledning till att de gör övningarna som de gör.

Mo Farah https://www.youtube.com/watch?v=Zx2i6TKMi1A

Eliud Kipchoge(tar bara med de rena magövningarna)
- Oblique presses(kör Farah också)
- Plankan

Jag sökte även på några andra löpare, bl.a. Cheptegei och Bekele, utan resultat. Det ska även sägas att Eliud ev. gör betydligt mer rena magövningar än de i listan ovan, dessa är tagna från en artikel med en reporter som hängde med på ett corepass. Eliud är ju kenyan och det finns YT-klipp med 45 min corepass.

Skulle jag bli sugen på att börja träna mage och begränsa mig till två övningar så är i alla fall min kontenta att jag bör inkludera en statisk och en dynamisk övning. Just situps verkar inte vara populärt så den kan exkluderas från listan av val, däremot är det kanske inte så dumt med någon variant av crunch. Crunch är alltså en situp med mindre ROM där ländryggen aldrig lämnar marken.
https://www.styrkelabbet.se/crunches/
https://www.styrkelabbet.se/sit-up/
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.