Löpning Kläder, Skor & Prylar 13 inlägg 2469 visningar

Val av skor inför vintern.

1971 • Skattkärr
#1
6 november 2022 - 12:46
Gilla
Hej allihopa! Som nybörjare saknar jag förmågan och kunskap för att välja rätt skor för mina behov.

Jag är i behov av skor inför senare höst och vinter. Springer enbart stigar i skogen med lugna 6-6.45min/km (Lera, snö, vattenpölar, sten och rötter), vill gärna ha vattentäta skor men är lite rädd att som en ytterst varmblodig gubbe svettas i skorna om de är tätta? Går det förena skor som är svala och samtidigt vattentäta? Eller måste man lära sig leva med blöta skor efter varje pass?
Som referens så kör jag nu med Merrell Rubato och gillar allt förutom att minsta fukt i gräset så tas vatten in omedelbart och strumpor blir blöta.
Som 51åring så börjar jag känna av knäna så bra dämpning är väl att föredra?
Pris max 1500kr. Har inga synpunkter kring märke, plus om de kan köpas i svenska butiker.
Bomba gärna med förslag! Tack!
Hasse A S
1953 • Munkedal
#2
6 november 2022 kl 15:51
4 Gilla
Ett tips, men inte på skor.
Pröva att springa med yllestrumpor eller våtsockor. Du blir visserligen blöt, men inte kall om fötterna.
#3
6 november 2022 kl 19:03
4 Gilla
Vad du än gör - köp inte vattentäta löparskor. Förr eller senare rinner vatten in ovanifrån och då blir det kvar i skorna.
Absolut ingen har dött av att bli blöt om fötterna. Det svider lite de första minutena om det är minusgrader ute, men sedan tänker du inte på det.
Irene
1968 • Åstorp
#4
7 november 2022 kl 07:43
3 Gilla
Ullstrumpor och gaiters över skorna hjälper till under vintern.
Hobbylöparn
Östermalms IP
#5
7 november 2022 kl 08:35
3 Gilla
Nike Pegasus Shield. Sköna torra allroundskor.
Corben Dallas
1978 • Göteborg
#6
7 november 2022 kl 08:39
2 Gilla
Allt beror på..
En lugn runda i mestadels snö osv, skönt att ha torra skor, dvs någon typ av membran och en ok "gaiter"
Tuff trail och lera och slask osv, Ja skippa membran, det blir bara kvar massa vatten.

Allt är inte svart eller vitt.
Något som är gött med är dubbar, köp skor med dubbar, eller sätt i egna dubbar i favorit dojjorna.Funkar fint på blöta skogsstigar och hala träspångar, inte bara is.
Jenny Nilsson
1968 • VALLENTUNA
#7
7 november 2022 kl 10:54
2 Gilla
Vad har du idag?
Kanske du kan skruva i BestGrip metalldubbar i dem för bättre vinterfäste?
på vissa underlag funkar det utmärkt med trail/orienteringsskor med gummidubbar, men metall är bra på isiga underlag.
Du kanske kan använda ullstrumpor för värme? Goretex-skor blir kalla pga att det blir fuktigt i dem, är min erfarenhet. Jag skippar goretex helt numera.

Kram,
Jenny
1979 • Karlstad
#8
7 november 2022 kl 15:47
Gilla
Jag är också nyfiken vad folk tycker. Förra året köpte jag broddar för löpning som man trädde på vanliga skorna. De var lite obekväma då de klämde ihop skon ganska mycket. Men de fyllde syftet otroligt bra då jag hade grymt bra grepp. Riktigt häftig känsla att springa rakt över is och känna sig säker på fästet.

Funderar också lite på hur jag ska göra i vinter om jag ska investera i ett par icebug eller ta några gamla löparskor och köra BestGrip. Någon som har erfarenhet vad som är bäst?
https://www.xxl.se/nordic-grip-nordic-grip-running-broddar-svart/p/1096180_1_style
1972 • Borlänge
#9
7 november 2022 kl 16:20
4 Gilla
Min egen jmf mellan Icebug och Bestgrip är att IB har trots allt 20 dubb i sulan = omöjligt att halka på halt underlag. Dock är det inte så mycket sämre med BG.
Jag känner mig alltid trygg med BG. Har faktiskt minskat ner till 3 dubb fram och 2 bak på senaste paret som fått BG (men det gäller att man inte springer på "sidan" av skon då).

Personligen kommer mina fötter inte överens något vidare med IB, så de används sparsamt, typ endast vid riktigt dåligt underlag/väder på vintern.

Nackdelen med BG är att de kan kännas igenom sulan vid löpning på bar asfalt. Inte så skönt, men ändå uthärdligt. Värt att tänka på i samband med löpning på vårkanten då det kan bli bart "helt plötsligt" på långpasset när solen legat på.
IB dobbar är utformade så att de sjunker in i sulan utan att det stör.
#10
8 november 2022 kl 00:01 Redigerad 8 november 2022 kl 00:04
Gilla
Tack för att du delar med dig av dessa värdefulla tips. En mycket bra tråd hittills och även aktuell. Som älskare av kasinospel går jag regelbundet på morgonen. Efter det går jag tillbaka till mitt hem och börjar spela spel igen.
Jenny Nilsson
1968 • VALLENTUNA
#11
9 november 2022 kl 10:41
3 Gilla
Hej Gustav!

Jag har använt dubbskor från Icebug, VJ och Inov-8 och skruvat BestGrip i vanliga skor.

I ärlighetens namn måste jag säga att Icebug och VJ hade vassare och "bättre" dubb än Inov-8 och BestGrip, men jag vill inte längre ha stela och tunga skor och väljer därför BestGrip!

BestGrip är för det mesta fullt tillräckligt. Jag har några superhala, branta backar i närheten där VJ skulle behövas för att ens komma upp, men jag undviker sådana värstingställen och håller mig till vägar och gångvägar numera. Som Johan skriver så kan man känna Best-Grip-dubbarna genom sulan. Jag har placerat mina dubbar långt ut åt sidan och har valt deras kortaste dubb. Jag har även skruvat in dubb i gummidubb i trailsko och då finns det gott om sula och känner inte dubben alls. Eftersom jag undviker värsta traillöpningen på vintern så behöver jag inte heller stockdubben mitt under hålfoten, som annars är suverän på hala stockar...

Det värsta jag vet är annars sopsaltade vägar där det bildats en supertunn och osynlig hinna is på eftermiddag/kväll. Dubb är inte superskoj på det underlaget, men utan dubb är livsfarligt. Tack och lov har de blivit duktigare på att sköta sopsaltade vägar nu så det problemet är inte lika vanligt längre där jag springer...

Kram,
Jenny
1977 • Örebro
#12
9 november 2022 kl 12:40
4 Gilla
Jag är team Gore-Tex, gillar inte blöta och kalla fötter. Min erfarenhet är att det det fungerar bra. Även på vid stiglöpning i skogen där det är mycket blött. Jag har inte haft problem att vattnet som kommit in inte kommer ut.

Jag är lycklig ägare av ett par Nike Pegasus Turbo Shield som är helt fantastiska. Men foten blir varm om det inte är speciellt kallt ute.

När det gäller vinter-vinter, snö och is, då springer jag i
Icebug Pytho
Salming Ispike
VJ Sarva Devil 5

Greppet med dynamiska metalldubbar är oslagbart. Och när underlaget skiftar till barmark och dubbarna sjunker in så går det fortfarande jogga.
Petter Sundin
1988 • Solna
#13
10 november 2022 kl 12:21
1 Gilla
Köpte Saucony speed 3 Runshield. De är ju ganska så rappa och härliga, och ska tåla lite slask iaf. Men de är nog inget att ha om det är is och snö. Men för ruggiga höstdagar så är de grymma
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.