Löpning Kläder, Skor & Prylar 8 inlägg 2593 visningar

Vilka kläder ska man ha?

1992 • Västerfärnebo
#1
20 augusti 2021 - 11:17
1 Gilla
Är ny med löpning, eller jogging i mitt fall…har hållt på i knappt 2 månader och gått från 0 km till milen på 6 veckor så är nöjd över min prestation ändå :)
Men till frågan; vad använder ni för kläder nu när det blir kallare väder? Har noll erfarenhet av att springa utomhus när det är höst/vinter så berätta gärna utförligt vilka plagg ni använder :D
1965 • Kungsholmen
#2
20 augusti 2021 kl 12:23
7 Gilla
I temperaturordning:

Benen:
* Shorts
* 3/4 tights
* Sommartights
* Vintertights

Överkropp
* Linne/T-shirt
* Långärmad tröja
* Långärmad tröja + t-shirt
* Långärmad tröja + vindjacka
* Underställströja + jacka
* Underställströja + lager 2 (flis) + jacka

Sen tillkommer buff, handskar, mössa då man närmar sin minusgrader.
1971 • ENSKEDEDALEN
#3
20 augusti 2021 kl 12:28
1 Gilla
Mr. B
1963 • Hemma
#4
20 augusti 2021 kl 12:58
8 Gilla
Rätt klädsel för själva löpningen brukar betyda att man fryser fem-tio minuter i början. Man kan minska den tiden genom att värma upp ordentligt inomhus.

Viktigaste plagget höst-vinter brukar vara reflexväst.
1981 • Linköping
#5
20 augusti 2021 kl 16:01
2 Gilla
vintertights är bra (älskar mina från Haglöfs, men kraft är också bra). Mamelucker behöver jag när det är riktigt kallt och ibland tom långkalsonger. En bra jacka behövs och är ofta lite dyr. Jag har en regnjacka och sedan en (som jag använder oftast) som är vindtät. sen laborerar jag med olika varma kläder därunder (ulltröjor är guld!). Är det extra kallt har jag även en fodrad jacka (kika på längdskidkläder!). Vantar mössa och buff behövs också. Ibland kan det behövas dubb i skorna, men jag har aldrig behövt varma skor (tex goretex) på nåt vis.

Jag hatar att frysa och det är en stor glädjedödare för mig. Att vara för varm är ok. Vissa är ju tvärtom. Jag klär mig hellre för varmt än för kallt. Men att hitta bar klädsel är svårt ffa vår och höst.
Jenny Nilsson
1968 • VALLENTUNA
#6
20 augusti 2021 kl 16:48
1 Gilla
Elin,

Du kommer att få massor med olika svar! Jag tänker att du möjligen bör utgå från principen lager på lager! Flera tunna lager brukar vara mer lämpligt än ett tjockt lager.

Jag är varmblodig och har kört med korta tights större delen av vintrarna här i Stockholm. I vintras hade jag 3/4-tights vid två tillfällen och långa tights vid ett tillfälle. Jag sprang varannan dag.
Jag fryser däremot om händer och fötter, där har jag helst merinoull. På händerna är det tumvantar som gäller, fingervantar/handskar blir för kallt. Jag använder skaltumvante i goretex att ta på utanpå mina merinoullstumvantar om det blir för kallt utan.
Jag skyddar öronen om det är +4°C eller lägre, gör jag inte det får jag ont i hörselgången.
Normalt sett använder jag en långärmad merinoullströja, en reflexväst och en löparryggsäck i västmodell. Jacka använde jag endast ett fåtal gånger förra vintern, då endast en tunn vindjacka.
Om jag ska springa långpass vill jag hålla mig något varmare, men det är en balansgång. Jag ogillar att vara varm!

Skor med metalldubb, eller vanliga skor dubbade med BestGrip, kan vara skönt om det är isigt underlag.

Lycka till!

Kram,
Jenny
2006 • Alingsås
#7
22 augusti 2021 kl 19:40
Gilla
Mr. B har helt rätt. Det är hemskt att springa med för mycket kläder. Jag tar på mig en jacka när jag värmer upp och varvar ner. Annars bara t-skirt och overallsjacka samt tajts.

Är det långt under -10 blir det en kort tur eller att jag avstår då just min Astma inte tål kallare väder.
hxman
1976 • Skåne
#8
22 augusti 2021 kl 21:02
2 Gilla
Jag brukar tänka att jag ska klä mig som om det vore för en promenad där det är drygt 10grader varmare. Då brukar jag hamna ganska rätt.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.