Löpning Kläder, Skor & Prylar 21 inlägg 9455 visningar

Springa med mindre dämpning

1984 • A
#1
27 mars 2019 - 12:20
Gilla
Hej på er!

Jag misstänker att andra har frågat förut men är dålig på att söka här i forumet så frågan får återkomma:-)

Brukar springa i någon av Sauconys mer dämpade modeller men vill övergå till mindre dämpade skor (som väl också bör vara billigare, känns inte rätt att lägga 1500-2000 kr på löparskor).

Någon som har nåt tips tro?
Jag springer 1-2 mil i veckan.

Tack!
/Lars
< < < 1 2 > > >
1973 • Åkersberga
#3
27 mars 2019 kl 16:01
Gilla
Föregående års skomodeller kan man ibland fynda i butik eller på nätet för halva priset eller åtminstone under tusenlappen.
Mikael Lipschütz
1974 • Mölndal
#4
28 mars 2019 kl 11:41
Gilla
Sök modellerna på sidor som startfitness.co.uk eller sportsshoes.com
Funkar hur bra som helst att beställa därifrån
1971 • Nykvarn
#5
28 mars 2019 kl 13:15
Gilla
Det framgår ju inte hur lätta skor du vill gå över till men är du van vid Saucony så är deras populära modell Kinvara en väldigt fin sko och en bra introduktion till lite lättare skor med lägre drop, samtidigt som du fortfarande har kvar lite dämpning.

Då version 10 nyligen släppts borde det snart gå att hitta version 9 till nedsatt pris på någon av de siter som Mikael nämner i #4 eller på wiggle t ex.
Oldboy
1952 • Danderyd
#6
28 mars 2019 kl 18:55
2 Gilla
Med en löpmängd på 1-2 mil i veckan är jag inte säker på att din kropp tål lättare skor.
Kim Ahola
1970 • Västerås
#7
28 mars 2019 kl 19:18
Gilla
Nike Pegasus brukar reas ut för 600 då och då. 1500-2000 behöver man hursomhelst inte lägga ut om man inte absolut känner att man vill.
1984 • A
#8
30 mars 2019 kl 10:58
Gilla
Tack för svar,

#5 Staffan,
Jag har en tanke om att gå över till skor med mindre drop, för att utveckla ett så kallat "naturligare löpsteg", men fortfarande med hyfsad dämpning. Så ska kika på Kinvara.
1984 • A
#9
30 mars 2019 kl 11:07
Gilla
#6 Oldboy,
Varför tror du att min kropp kanske inte tål övergången?

Jag frågar för att få lite klarare för mig om det egentligen är värt att springa med mindre drop och dämpning?

Vad tycker ni, ska man utveckla sitt löpsteg åt det hållet eller bara köra på med 8-10 mm drop och massa dämpning?

Kan tilläggas att jag i stort sett bara springer i skogar, stigar och grusvägar..
Oldboy
1952 • Danderyd
#10
30 mars 2019 kl 12:14
1 Gilla
Med starka fötter och underben kan musklerna ta upp stötarna vid fotisättning men om man inte springer mycket sedan lång tid kan man behöva styrketräna för att klara det. Annars behöver fötterna hjälp av dämpande material för att t ex inte trampa ut hälkuddar.Särskilt på asfalt men också grusvägar. Stiglöpning ger bra fotträning så testa där först Dessutom ger ju stigar ofta dämpning Merrel trail glove gillar jag men den är nog dyr Har inte provat Inov8 men de har ju lätta skor för trail. Köp äldre modeller billigt på nätet men var beredd på att du kan behöva köpa fler olika innan du vet vad som känns bra. Det finns nån svensk site med fria returer. Men för 500 kr paret har man råd att chansa lite.Du kan prova vad som helst om du bara springer lite ibland i de nya lätta skorna, småningom vänjer sig fötter och ben vid de nya kraven. Och visst, det är ett skönare sätt att springa
#11
30 mars 2019 kl 12:16
Gilla
#9 varför vill du ändra ditt löpsteg? Är du ofta skadad? Nyfiken på nytt?
Finns ju många i världseliten som kör alla pass i typ Pegasus, Zoom Fly & Vaporfly. Alla de skorna har mycket drop.
Själv kör jag med skor med allt från 4 till 12 mm, verkar funka bäst för mig & jag har inte lika ofta löprelaterade skador/krämpor.
Sverker Olsson
1967 • Uppsala
#12
30 mars 2019 kl 23:47
Gilla
Jag köper inte alls resonemanget att löpare med mindre mängd inte skulle tåla att springa i tunnare skor. Undrar om det inte kan vara precis tvärtom?
1978 • Bohus
#13
31 mars 2019 kl 10:23
Gilla
Jag har gått i barfotaskor i flera år för att stärka fötter och vader men har aldrig sprungit i dom... När jag springer gör jag alltid det i lätt dämpade skor typ Altra Escalante för asfalt och Altra Superior för trail oavsett hur långt eller kort jag tänkt springa och det funkar hur bra som helst.
1984 • A
#14
31 mars 2019 kl 11:14
Gilla
Uppskattar att ni tar er tid, nu ska vi se om jag fattat något här! Budskapet verkar ändå vara att det borde vara bra att springa, om inte i barfotaskor, så åtminstone i lite lättare skor (om kroppen tål övergången). Det borde träna fler muskler som annars blir mer vilande?

#9 Stefan
Jag är mest nyfiken för att jag gillar "back to basics" när det gäller det mesta. De skor du nämner har alltså mycket drop men mindre dämpning?
1984 • A
#15
31 mars 2019 kl 11:19
Gilla
I de flesta trådar jag läser verkar rådet vara att ha minst två olika skor. Tror ni en bra lösning är att springa t ex längre pass i en variant, typ Saucony Ride med mer dämpning+drop och kortare i typ Saucony Zealot/Kinvara? Jag nämner Sauconys modeller bara för att det är de jag känner till bäst..
2001 • Bromma
#16
31 mars 2019 kl 11:38
Gilla
Ja, det tror jag. Kör själv mer dämpade skor på distans och längre pass och på tex intervaller har jag ett par lättare och tunnare skor. Behövs det? Vet inte men rolighetsfaktorn ska nog inte underskattas, det är kul att känna sig lite snabb ibland. Sen kan det vara bra att vänja sig lite med såna skor om du har tänkt använda dem på lopp sen
HCL
1966 • Landet
#17
31 mars 2019 kl 12:35
Gilla
Som #16 skriver så är det nog bra att ha lite variation och definitivt roligare med en lättare skor på vissa (kortare/snällare underlag) pass.

Själv springer jag ca 2-3 mil per vecka och provat runt lite med olika dämpning/vikt senaste 2-3 åren.

Saucony Kinvara 8 har jag sprungit en hel del med sista året, jätteskön sko som passar mig bra, ganska lätt och för mig bra dämpning dvs jag har aldrig känt av efter ett pass att dom varit stumma (asfalt 10-12km). Jag har ibland tyckt att när jag sprungit i mjuka spår (typ motionsspår med sågspån) att dom varit gränsfall till för mjuka (åtminstone på de få tävlingar jag gjort på sådant underlag).

När jag vill springa kort och lätt så använder jag ibland Adidas Adizero en sko som för mig, blir tuff på tex 10km asfalt, men funkar bra på 3-5km eller intervaller (speciellt på bana).

Hittade förra året ett par Nike Air Streak LT 4 för bra pris, köpte dom för att jag tänkte det kunde vara kul att prova en riktigt lätt sko på bana. Joggade ett par km på asfalt till en bana på asfalt, körde ett pass korta intervaller och så joggade jag hem ett par km på asfalt. min notering då av skona var "skorna var bra på bana men kändes platta, tunna, stumma på asfalt". Efteråt så fick jag känning i en vrist som jag fick dras med i 3-4 månader till och från, har inte använt dom skorna sedan dess, ska jag göra det igen så får jogga till banan i andra skor :)

Så för mig stämmer det Oldboy skrev i #10 mycket bra. Jag vill också prova att springa i så lätta skor som möjligt, och i skor med känsla (för mig inte alltid samma sak), men om man som jag inte är jättestark i fötter och underben så är det inte fel att ta det lite försiktigt och känna efter.
Oldboy
1952 • Danderyd
#18
31 mars 2019 kl 23:12
2 Gilla
@ Sverker Olsson: Jag ser att du kan ha en poäng i att den som springer lite, säg 5 km 2-3 gånger i veckan, kanske inte hinner få några löpskador av olämpliga skor, fötterna vilar upp sig mellan passen. Men med 2-3 mil i veckan blir det nog något milpass ibland och det vet väl de flesta hur det känns att springa en mil direkt efter ett längre uppehåll. Så helt klart kan man hinna få löpskador av det.
Passar på att nämna att jag för många år sedan hoppade på trenden med lättare skor, lite för snabbt, det kändes skönt - men kostade en hel sommar med rehab p g a tendinos i båda hälsenorna, Sen var jag alltså upptränad och sprang bara i lätta tävlingsskor. Tills en dag i november med slask, då blev det ett par tjockskor med grov sula som gav hyggligt fäste. 25 km in i passet fick jag gruvligt ont i ena fotbladet - metatarsalgi (så kallat kollapsat främre fotvalv)! Spände mig kanske i det dåliga föret. Med pelotter, stretch och styrketräning arbetade jag bort det men det tog ett halvår. Drog slutsatsen att jag nog sprungit onödigt mycket i lätta skor utan dämpning, sedan dess växlar jag. Men väljer helst lätta skor men med dämpning om det finns (Brooks Green Silence 200g var suveräna och finns förstås inte.
I somras fick jag plantar Fasciit. Varför det när jag har urstarka fötter och byter mellan olika skomodeller? Jo, jag misskötte mig, glömde stretcha vaderna efter långa pass, nästan jämt. Det arbetade jag bort (ihop med löpvila) under ett halvår.
Slutsatser: Man ska sköta sina fötter och ben och förresten resten av kroppen också. Akta sig för att nöta för ensidigt, byta skor och löpsteg gradvis om man gör det. Inte ge upp vid bakslag utan "rehabba" sig igenom det så kommer man ut starkare sen.
Förresten har jag haft tunna superlätta skor som jag tyckte var obekvämt hårda i sulan (Mizubo Universe) Roligare med t ex Saucony TypeA6. Hur mycket drop man ska ha är en fråga om vad man trivs med men skifta gradvis och tänk på att lägre drop kräver starkare vader.

Håller med om Rolighetsfaktorn - det är roligare att springa med lätta skor men det är inte bra att ha roligt jämt och dessutom håller de tråkiga skorna längre.
1984 • A
#19
1 april 2019 kl 11:48
1 Gilla
"Det är inte bra att ha roligt jämt" är ett fantastiskt bra råd, i många sammanhang??

Man bör nog eftersträva en balans då ja, boken Born to run förespråkar väl (har jag hört) barfotalöpning men våra förfäder sprang ju inte marathon på asfalt utan hade väldigt varierande underlag.

Kommer så småningom börja springa mer så jag ska nog köra på ett par väldämpade och ett par mindre dämpade, så man får lite spring i bena ibland!
1984 • A
#20
1 april 2019 kl 11:51
1 Gilla
De där dubbla frågetecknen skulle egentligen blivit en gla gubbe..
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.