Löpning Kläder, Skor & Prylar 12 inlägg 7433 visningar

Mindre dämpning, trots kraftig pronation?

Kryckan
1981 • Malmö
#1
25 juni 2012 - 19:03
Gilla
Jag är intresserad av att springa i lättare/mindre dämpade skor. Men löplabbet/runners store avråder eftersom jag har en en "kraftig pronation". Istället har de fått mig att springa i Nike Structure Triax, som är väldigt dämpade. Men nu även Karhu Strong, som jag iofs trivs bättre med och som jag blivit av med knäproblem som jag fick under första tiden med Structure Triax. Efter besök hos sjukgymnast har jag försökt lära mig springa med korta steg, vilket jag tror att jag lyckats med också.

Tänker jag fel om jag tror att jag kommer anpassa mitt löpsteg i mindre dämpade skor? Finns det något bra mellanting för trappa ner dämpningen till? Tar gärna emot skotips och era erfarenheter vad det gäller detta. Trött på dämpade skor.

Tack!
Micke Larsson
1971 • Norge
#2
25 juni 2012 kl 19:21
Gilla
Jag tycker inte att du tänker fel. Det är svårt att få ett mjukt och bra löpsteg på löpbandet hos en skotillverkare när det står en försäljare bredvid som uppmanar en att landa tydligare på hälarna.

Därmed inte sagt att du inte behöver bra dämpning, men det är ingen naturlag som säger att pronerande löpare måste må bäst i dämpade pronationsskor. Testa, det finns inget annat sätt. Det billigaste sättet är att testa att springa utan skor. Det gjorde underverk för min pronation.

Och så finns det ju en massa skor med ett mindre pronationsstöd om du inte vill gå direkt på ett par neutrala lättviktare med eller utan låg drop. Svårt för någon som inte har sett din pronation att bedöma vad som verkar bäst, men om du börjar med korta pass i andra skor lär du överleva i vilket fall.
Malin West
1987 • Stockholm
#3
25 juni 2012 kl 20:03
Gilla
Jag hade också Nike structure triax men kände att dem inverkade negativt på knäna, köpte ett par Saucony mirage i januari för att se om ett lägre drop hjälpte knäna. Nu får jag inga knäsmärtor under långpass o när jag provade ut ett par till skor för två veckor sen var jag helt neutral istället för kraftig pronation som jag har haft tidigare.

Tror att det beror på ett förändrat löpsteg när jag fick lägre drop samt att jag gärna kör styrketräning (tex cirkelfys) helt barfota för att bygga upp fotmusklerna o stärka balansen.

Jag tror att du kanske i samråd med din sjukgymnast kan prova Saucony hurricane eller asics gel 33 serie samt att försöka vara barfota nån gång när du styrketränar.
Ava
1958 • Lindome
#4
25 juni 2012 kl 20:09
Gilla
Jag sprang härom veckan i "riktiga" dämpade (om än inte så mycket) löparskor med lite pronationsstöd. Fick ont i stortårna (tror jag tryckte ifrån lite för mycket med insida fot) och steget kändes allmänt avigt.

Skoförsäljarna tycker jag ska ha fulldämpade skor med max pronationsstöd (syns tydligt på filmerna att jag pronerar något gräsligt och dessutom har jag riktigt rejäl hallux valgus) och därtill inlägg.

Jag slängde alltihop för ett par år sedan och gick över på lättare och lättare skor och numera springer jag med s.k. "barfotaskor", funkar mycket bättre för mig (men så är jag låååångsam också).

Därmed inte sagt att det funkar för dig men det kostar inte mycket att ta av skorna och pröva några hundra meter på asfalten.
1964 • Sandviken
#5
25 juni 2012 kl 20:40
Gilla
Jag tycker du tänker rätt i det mesta, utom i att trappa ner. Gör tvärtom.
Prova barfota, på bana eller gräsmatta 4-500 meter.
Köp ett par Badsockor (aquasocks), 50 :- på tyskaffär på torsdag.
Prova dom varannan dag, 0,5 1 1,5 2 km.
Sen har du nog en uppfattning om det kan vara något för dej.
Mats Persson
1977 • Sävedalen
#6
25 juni 2012 kl 20:59
Gilla
Ja, jag tycker du gör rätt i att prova med mindre dämpning och bättre teknik. Har själv gjort den resan. Ju mer dämpning destå mer förlåtande är skorna för en sämre teknik. Därför kan det finnas en fördel i att springa i tex barfota eller i VFF för att känna att du inte springer fel. Annars tycker jag New Balance har en mkt trevlig minimus serie med minimalistiska skor som kanske skulle kunna vara ett "mellanting".
Senad Suhonjic
1984 • Fagersta
#7
25 juni 2012 kl 21:02
Gilla
Vad/vem är det, förutom betalda tyckare, som säger att man ska ha "dämpade" skor?
Kryckan
1981 • Malmö
#8
25 juni 2012 kl 21:34
Gilla
Är det en dum idé att testa en så kallad "tävlingsko" eller liknande, istället för en minimal sko?
Gunnar
1973 • göteborg
#9
25 juni 2012 kl 21:48
Gilla
Köpte mig ett par adios 2 trots pronation, kör dem på tävling (GBG varvet) samt snabbare pass. Mina asics 1170 på långpass och vanlig distans. Fungerar hur bra som helst. Nyligen börjat saxa in mirage(4mm drop) istället för asicsen. Än så länge inga problem med detta heller.
1964 • Sandviken
#10
25 juni 2012 kl 22:29
Gilla
Tävlingssko är helt OK!
Risken är att det känns som en sko och att du därför slarvar med steg å steglängd, och att det känns lite som vanligt så att du springer för långt.
Jag TROR att du har större risk att få ont om du stegar ner till tävlingsskor än om du stegar upp till dom :-).
Du behöver inte bli minimalist utan bara prova på och känna känslan, för att sedan ta med den in i skorna
Så jag håller kvar vid mitt förra inlägg och sen köper du Mirage som Kristoffer
Pär M
1969 • Umeå
#11
25 juni 2012 kl 23:12
Gilla
TS i det här fallet har NOLL km iår svårt att ge råd när man inte vet träningsmängd:-)

jag tror på att jogg barfota (kommer gör det som avslut på många pass)((dock blir fötterna sjukt skitiga ))
Andreas
1984 • Kävlinge
#12
26 juni 2012 kl 08:26
Gilla
Jag överpronerar och får alltid ont i knäna när jag blivit påprackad ett par nya skor med mycket dämpning första månaden. Därför har jag börjat köra mer och mer med odämpat och mindre tådropp, inte helt och hållet än då de ger träninsverk i vaderna men planen är att inte vara så rädd för alla dessa skador som de på löplabbet och runnerstore säger att man drar på sig utan att exprimentera sig fram och se hur de går.

Nu kanske jag snackar i nattmössan men en skada kommer väl inte över en natt heller utan om de inte fungerar när man ökar mängden med odämpat så tänker jag att man borde känna det och kunna justera i tid?
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.