Löpning Kläder, Skor & Prylar 12 inlägg 2633 visningar

Trailskor sökes

Gustaf
1980 • Lerum
#1
6 september 2017 - 11:20
Gilla  
Hej!

Jag hoppas på lite bra tips från er som springer trail och stigar i större utsträckning än mig. :-)

Jag har sprungit asfalt i Asics DS trainer (strl US10) under ett par år och trivs mycket bra med dem. Nu har jag nyligen börjat springa en del stigar, ofta ganska små och lagom tekniska stigar med mycket rötter. Givetvis blir det lerigt ibland också. Distansen är oftast 10-20km.

Med DS Trainern så blir det givetvis inte optimalt grepp i sådan terräng och jag känner inte heller att foten ligger stabilt i skon. Den glider utanför sulan när jag trampar på sneda ting som stenar etc.

Var inne i en butik och provade en för liten Inov8 X-Talon 212 Standard fit och den kändes bra. Men den gick inte att få i rätt storlek och nu så tillverkas den bara i Precision fit så jag gissar att den då blir lite för tight på min hyfsat breda framfot.

X-Talon 212 kanske dessutom är lite i tuffaste laget, då jag inte springer obanad terräng ännu?

Provade samtidigt en Salomon Speedcross (som är lite för smal), samt en VJ Sport iRoc som satt ok. X-Talon 212 std var dock snäppet bättre passform på.

Så vad skulle ni rekommendera mig att titta närmare på? Hur "aggressiv" behöver skon vara för att klara av små leriga, tekniska, stigar med mycket rötter?
1980 • Åby
#2
6 september 2017 - 11:37
Gilla  
Om Speedcross var för smal skulle jag kika på Sense Ultra som är lite mer generös i bredd. X-Talon är en kanonsko för riktigt jävliga förhållanden, kanske lite overkill för det du tänkt dig. Finns en del andra bra skor från Inov-8 att kika på, nya parkclaw verkar intressant men har inte hört nån ge omdöme än.
Stefan
1969 • Norrtälje
#3
6 september 2017 - 21:04
Gilla  
Har testsprungit Parkclaw. Kändes väldigt hård och odämpad för att vara en sko som markndsförs som "door to trail".

Nu anser ju jag att behovet av trailskor är groteskt överdrivet. Det känns mest som ett skapat behov så att man ska få sälja mer skor. Så länge man inte springer obanat eller springer i tävlingsfart på riktigt jävliga stigar (typ Stockholm Trail), så klarar man sig utmärkt med vägskor.

Jag har sprungit allt från Springcross i Stockholm till terräng-SM och Swiss Alpine Marathon i vägskor.

Om du upplever att foten glider utanför sulan är det inte det ojämna underlaget som är problemet, utan skons passform.
1973 • Jönköping
#4
6 september 2017 - 21:55
Gilla  
För lite bredare fötter är Sauconys Peregrine jättebra. Funkar att springa transport till och från skogen oxå. En väldigt allsidig och lagom trailsko om man inte springer för teknisk terräng. Samma sko som Kinvaran fast med annan sula. Är inne på mitt andra par och väldigt nöjd.
Åsa Bergman
1983 • Fagersta
#5
7 september 2017 - 05:34
Gilla  
Smaksak. Vissa vill ha rejäla trailskor och andra (som jag själv) väljer mer neutrala skor. Kör själv med Salomon sense PRO. Enkel och följsam.
En annan har alltid nån km med transport sträcka ut till de roligare stigarna, så dubb och hårda mönster gör nästa ont...

Om du har kikat i tex Löplabbet eller Runnerstore så kan jag rekommendera dig kika in i nån affär som är inriktad på orientering. Finns mer kul skor där, för skogen.
Mikael Niklasson
1968 • Hortlax
#6
7 september 2017 - 07:12
Gilla  
Titta på Peregrine. Kan (främst tidigare modeller?) ha lite dåligt grepp på blöta släta stenhällar. Verkar som årets modell har förbättrat materialet på ovandelen för "ruffare" förhållanden. Som #4 skriver utmärkt om man vill till eller från skogen eller passager på asfalt.
1981 • Bollnäs
#7
7 september 2017 - 09:00
Gilla  
Jag använder mig av Salming T1 för lite snällare trail och Salming Elements för tuffare trail. Gillar när det finns lite större tåbox, lägre drop och att de är neutrala.
Hade jag varit på g att köpa skulle jag ha kikat på nya Salming T5. https://www.salming.com/se/lopning/herr/skor/trail/trail-5-shoe-men%2c-blackfluo-green/c-757/p-32562
Anna Sundqvist
1974 • Luleå
#8
7 september 2017 - 12:21
1 Gilla  
Älskar mina Peregrine. De är helt perfekta för mig, tillräckligt mjuka för att behålla löpkänslan men med lite bett i sulan ändå. Springer både i skogen och på löparspår med dem. Har valt bort terrängskor förut för att jag tyckt att de känts så pjäxiga. När sulan blir för vridstyv känner jag mig tvärtom mot andra mer osäker och det känns mer som vrickningsläge.
1972 • Falsterbo
#9
7 september 2017 - 14:04
Gilla  
Håller med #4, #6 och #8.
Peregrine passar bred fot och är bra på stigar, men sämre på sten (framförallt om man kommer från stig).
Vill man åt bra grepp så är Icebug Oribi jäkligt bra tycker jag och ryktet säger att den skall bli bredare i framfoten nästa år.
Fredrik Sandqvist
1975 • Oskarshamn
#10
8 september 2017 - 11:51
Gilla  
Jag kan tipsa om Salomon sense mantra 3. Det är en typ "door to trail", som funkar alldeles utmärkt att springa både asfalt och stig med. Om det blir alldeles för lerigt så kanske greppet inte är det bästa. Jag har sprungit på stigar med rötter och stenar, utan problem. Skon har en sorts rockplate (ProFeel film) i framfoten som skyddar helt ok. Den är bred i framfoten jämfört med mina andra Salomon (speedcross 4). Den har 6 mm drop och väger cirka 275 gr.
Gustaf
1980 • Lerum
#11
11 september 2017 - 15:26
1 Gilla  
Tack för era tankar!

Jag har nu provat Peregrine och Sense Ultra. Valet föll dock till slut på Trailtalon som inte heller är allt för aggressiv. Det skall bli intressant att testa den ute i spåren imorgon!

Mvh
1972 • Ljurhalla
#12
12 september 2017 - 07:45
Gilla  
+1 på #7
Jag har just skrivit ihop en test av Salming Trail5: http://joggingskor.nu/tester/test-salming-trail5
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.