Löpning Skador & Rehab 7 inlägg 2182 visningar

Löpning på löpband orsakar stela/spända benmuskler?

1986 • Stockholm
#1
31 juli 2017 - 14:33
Gilla  
Jag har själv sedan lång tid tillbaka haft problem med spända/stela vadmuskler, något jag själv misstänker till stor del beror på att jag tidigare sprungit mycket på löpband. Har skrivit lite mer utförligt om mina egna skadebekymmer i denna tråd: http://www.jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=48989

Jag har försökt läsa på om detta och detta med stela/spända vader verkar vara ett ganska vanligt bekymmer för personer som sprungit mycket på löpband. Anledningen till detta är, som jag förstått, att löpning på löpband innebär en väldigt monoton belastning på benen, till skillnad mot att t.ex. springa i terräng och liknande.

Är det troligt att löpning på löpband kan ge upphov till denna typ av problem? Är det någon mer här som har upplevt liknande problem efter att ha sprungit mycket på löpband?
2006 • VARBERG
#2
31 juli 2017 - 16:28
Gilla  
Springer rätt mkt på löpband pga problem med ett knä för att det ska vara jämn mark
Aldrig märkt att jag fått mer spända vader av det men försöker variera tempo och lutning lite.
Kan säkert var olika band också. Det jag oftast springer på kan man ställs in hur mjukt / hårt man vill ha bandet. Stretchar även vaderna efter passet
Hoppas det löser sig med dina vader
1981 • Örebro
#3
31 juli 2017 - 17:41
Gilla  
Finns någon studie som såg mer belastning på hälsenan vid löpning på band. Och eftersom det är en förlängning av musklerna i vaden så låter det rätt rimligt att det skulle kunna finnas ett samband.
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#4
31 juli 2017 - 19:55
Gilla  
Alla känningar och regelrätta löparskador där ensidigheten i den mekaniska belastningen är en faktor bör ju få något ökad sannolikhet att de pga faktorn ifråga inträffar på löpband jämfört med en lite mer varierande belastning där man t ex naturligt kanske korrigerar fart, teknik m m nästan omedvetet om man har något litet mekanik-problem eller känning, medan man på bandet är lite mer låst.
Dock kan ju naturligtvis isigt vinterväglag etc ute istället medföra en klar fördel för bandlöpning för många löpare från skaderisksynpunkt.
1986 • Stockholm
#5
31 juli 2017 - 23:02
Gilla  
#2: Där ser man. Jo, det kan nog vara bra att variera tempo och lutning när man springer på löpband för att förhindra detta problem. Vad är det för löpband du springer på förresten, där det går att ställa in hur mjukt/hårt bandet ska vara?

#3: Intressant. Du råkar inte ha länk till den studien?

#4: Jo, så är det nog. Jag spelade själv in en video från när jag sprang på löpband, som jag skickade till min naprapat. Tydligen fanns det en hel del i min teknik som kunde förbättras. Även om det kanske inte är löpbandslöpningen i sig som orsakat dessa problem, så bidrar det nog inte till att göra saken bättre iaf.
2006 • VARBERG
#6
31 juli 2017 - 23:44
Gilla  
Springer mest på kommungymmet. Återkommer om vilket band det är när jag varit där nästa gång.
2006 • VARBERG
#7
7 augusti 2017 - 01:32
Gilla  
#5
Äntligen kpm jag ihåg kolla vad bandet heter

STI PRESTIGE

Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.