Löpning Träning 5 inlägg 5062 visningar

Löpning på asfalt/ löpband

Jeanette Frid
1972 • Lidingö
#1
23 januari 2011 - 13:22
Gilla
Är det någon som vet om löpsteget förändras beroende på om man springer på löpband eller på asfalt/ grus?

Jag har, fram tills snön kom på allvar, enbart sprungit utomhus. Främst i Stockholms innerstad (trottoarer) och på Djurgården (mestadels grus). När sen vintern kom valde jag att fortsätta på löpbandet.

I torsdags sprang jag utomhus för första gången på cirka 2 månader och fick nästan genast VÄLDIGT ont i vänster knä. Fick rådet av min PT att ta det lugnt, testa alternativ konditionsträning ett tag. Men på gymmet idag kunde jag inte hejda mig, hoppade upp på löpbandet och fick inte det minsta ont i knäet.

Har mitt löpsteg förändrats? Sätter jag ner foten annorlunda? Hur vänjer jag mig vid utomhuslöpning igen på bästa sätt? Jag vill ju springa utomhus!
Linda Eriksson
1978 • Skara
#2
23 januari 2011 kl 14:55
Gilla
Väldigt stor skillnad att springa på löpband gentemot asfalt. Inte på så sätt att du kanske får annorlunda steg (det är svårt att säga utan att ha tittat på när du springer). Men löpband är mkt mer skonsamt än att springa asfalt. Löpbandet sviktar vid varje steg du tar, vilket asfalt inte gör. Kanske därför du får smärta i knät. Likaså kan det hänga på skorna. Nya/gamla, passform, funktion? Har du bara sprungit löpband hela vintern kan det ta ett tag att vänja kroppen vid asfalt. Det bästa är att växla mellan löpning inne/ute så gott det går hela vintern. Lycka till!
Jeanette Frid
1972 • Lidingö
#3
23 januari 2011 kl 15:07
Gilla
Tack för svar! Skorna är bra, utprovade på Löplabbet och bara ett par månader gamla. Verkar klokt att varva inomhus och utomhus, jag får helt enkelt ge mig ut på kortare rundor och hoppas på att kunna öka distansen allt eftersom, och tills vidare köra de hårdare passen på löpbandet.
#4
23 januari 2011 kl 15:17 Redigerad 23 januari 2011 kl 15:16
Detta inlägg har raderats
Jeanette Frid
1972 • Lidingö
#5
23 januari 2011 kl 15:58
Gilla
Anders - Tack för ditt svar! Vad rekommenderar du som bästa sätt att komma undan alltför mycket värk den närmaste tiden? Känns inte smart att springa när det gör ont.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.