Löpning Kläder, Skor & Prylar 11 inlägg 1662 visningar

Nedkyld efter lopp

1989 • Alingsås
#1
21 april 2017 - 12:40
Gilla  
Hej, sökte efter gamla trådar med samma fråga, men fann inget.

Jag tävlar i OCR och är väldigt klen när det kommer till kyla. Under loppen är inga problem, men efter kan jag inte återhämta mig. (från kylan) Oftast badar man på loppen, tidigt på säsongen är det såklart värst, men även på sommaren. Väl i mål fryser jag och är nedkyld, ibland resten av dagen. Jag har alltid med mig ombyte (tjocka kläder, underställ m.m) och byter om direkt efter målgång. Men det verkar vara svårt för min kropp att komma tillbaka. Är det någon som har heta tips på hur jag på plats direkt efter ett lopp kan rädda mig från denna nedkylning? Mycket tacksam för bra idéer!
tjohej
Greger Holmström
1977 • Nygård
#2
21 april 2017 - 13:08
1 Gilla  
Hej Clara,
Efter ett OCR lopp så brukar jag dricka varmchoklad eller kaffe, beroende vad man gillar. Sen fort av med de blöta kläderna och byta om till torra och goa kläder. Sen fick jag en dryrobe av min fru i julas och den är guldvärd :)

1989 • Alingsås
#3
21 april 2017 - 13:38
Gilla  
@Greger Jag skall prova med något varmt att dricka imorgon! Jag håller tummarna att det kanske kan göra lite skillnad! Ang. Dryroben.. Jag skall införskaffa en sådan, ville ha en hela förra säsongen, men var för snål (i vanlig ordning).. I år är det dock dags! Dryrobe är grymt!
1963 • Göteborg
#4
21 april 2017 - 15:14
Gilla  
En idé vore kanske att jogga ner direkt efter målgång. Att springa i lagom tempo, gör att du kan få kroppen att fortsätta förbränningen i musklerna, som hållit dig varm under loppet resten av dagen. Om du skall jogga ner fortfarande i fuktiga kläder eller om du gör det snabbombytt, det är väl något du väl får testa vad som funkar.
1988 • Stenungsund
#5
21 april 2017 - 17:37
Gilla  
Hade också valt något varmt, typ en termos med valfritt varmt innehåll. Blir också väldigt kall, särskilt efter OCR och har med mig runt 4 lager för överkroppen inkl dunjackan, handskar, mössa osv. Även på Toughest Göteborg som ändå va relativt varmt senast.
Oldboy
1952 • Danderyd
#6
21 april 2017 - 23:48
1 Gilla  
Snabbt byte till torrt och värmande, i med en mugg choklad (energi är jätteviktigt) och kör en nerjogg i de torra kläderna (absolut inte i våta, funkar inte - även om det är bättre att hålla förbränningen uppe än att stå och frysa).
Ett långt riktigt varmt bad om man har den möjligheten....
Byta om, ta ett par tallrikar fet, varm soppa till middag och sedan upp och dansa funkar också:-)
1981 • Tranemo
#7
22 april 2017 - 10:38
Gilla  
Jag brukar också frysa efter lopp, vare sig de innehåller badande eller ej, även i lopp där stigande kroppsvärme är det som hindrar mig fryser jag ofta efter målgång.

Det mesta jag tar till har nämnts ovan:
- Byta kläder snabbt, framförallt om du har långärmat/långbent eftersom du kyler väldigt stor andel av kroppen.
- Varm vätska, gärna soppa (gjord på fet buljong) + snabb energi i annan form.
- Om möjligheten finns, återhämtningssova/vila 1-2 timmar under filt/täcke så snart som möjligt.

Det finns ju också möjligheten att applicera värmande liniment (röd ormsalva). Den fungerar förvisso bäst i samband med rörelse. Vet inte om det är en bra idé, det kanske mest är "ytlig" värme. Har använt den på Vansbrosimmet när det var kallt (2014, nedkortad sträcka pga av låg vattentemp) och jag frös inte en enda meter.
Rasmus Wadsten
1985 • Kortedala, Göteborg
#8
23 april 2017 - 07:44
1 Gilla  
# 4
Stefans råd om att jogga ner efter ett lopp fick jag erfara vikten av vid Lidingöloppet 2016. Efter målgång uppmanade funktionärer en att fortsätta framåt, inte stanna. Strax efter den sista funktionären fick jag syn på en kurskamrat jag inte sett på många år. Stannade och pratade i fem minuter. Fem minuter senare hade för mycket blod stannat i benen. De 800 metrarna till bussarna var jag tvungen att lägga mig i diken och diverse andra ställen (se profilbild) med benen högt och få salta jordnötter av min fru som då var i åttonde månaden. Efter en halvtimme kunde jag gå som vanligt igen. Så, ja, att jogga ner är en god idé.
1984 • Stockholm
#9
23 april 2017 - 22:29
1 Gilla  
Säkert en självklarhet för många, men en sak som jag tror inte sagts är att det är viktigt att byta alla kläder till torrt. Har själv slarvat med det ett par tillfällen med nedkylning och någon eller ett par timmars frysande som följd. Ena gången struntade jag i att byta strumpor för att det verkade jobbigt och den andra gången hade jag glömt torra skor. Så se till att varje plagg är torrt och varmt. Har inte haft samma problem när jag gjort ombytet snabbt och ordentligt.
1989 • Alingsås
#10
24 april 2017 - 10:17
Gilla  
Tack så mycket allihopa! Jag skall testa på tävling redan på lördag! På med torra kläder direkt. (man stannar ju lätt upp efter målgång och tjötar med folk i målfållan) Sedan skall jag jogga ner en sväng direkt efter. Jag återkommer med resultat! Tack igen! (lider verkligen av nedkylningen så jag hoppas det kan funka)
Jonas R T
1977 • Saltsjö-Boo
#11
24 april 2017 - 10:55
1 Gilla  
Om jag är tom på energi så kan jag frysa något alldeles enormt. Jag sprang en ultra för några år sedan då jag inte fick i mig tillräckligt med energi och mot slutet hjälpte det inte hur mycket kläder jag än satte på mig. Det gick bara inte att få upp värmen. I höstas kunde jag istället vara ute och jogga i närmare 15 timmar då temperaturen låg på nollan - utan att frysa trots att jag var klädd i "underkant". Skillnaden var just att jag tvingade i mig mer energi (i det här fallet under själva loppet). Så, förutom att byta till torra kläder (som sagts ovan) så kan det kanske vara värt att småäta lite mer direkt efter målgång och ett par timmar framåt. Likaså att fylla på vätskan pö om pö några timmar framåt (snarare än att hälla i sig två liter direkt vid målgång:-) Hoppas det löser sig!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.