Löpning Träning 42 inlägg 7121 visningar

Provade kadensträning

Pär
1972 • Höör
#1
1 oktober 2016 - 14:10
Gilla
Jag har i över ett år sprungit 5-7 km tre gånger i veckan. Mestadels 5 km. Mitt mål har varit att ligga på en hastighet på 7 min / km och det har gått bra!

För att utveckla mig själv testade jag idag kadensträning. Målet var en kadens på 160. Förra träningen var min snittkadens 140 vid en sträcka på 5 km.

Jag körde fem intervaller på 2x30. Ben och armar gick som trumpinnar. Trött blev jag och fort gick det. Steglängden blev kortare. När jag hade kört intervallerna hade jag sprungit 2 km och orkade inte mycket mer. Tror inte jag landar optimalt med fötterna men jag får träna på det.

Tror ni jag är rätt ute i min kadensträning? Kan jag bli en bättre löpare? Annan feedback?
< < < 1 2 3 > > >
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#2
1 oktober 2016 kl 15:09
Gilla
Jag har laddat ner en app till telefonen som har en metronomfunktion, ställer in önskad kadens och siktar på att fötterna landar vid varje signal. Det funkar faktiskt ganska bra. Jag har kört det några pass och har sedan testat att springa utan metronom och sett en klart förändrad stegfrekvens. Appen heter BPM MODEL 2.0 och kommer från Thumb labs.
1965 • Täby
#3
1 oktober 2016 kl 16:20
Gilla
Jag var grymt långsam när jag "växlade över" till 180. Sen anses det kanske att löpskolning och liknande är ett bättre sätt att få rätt löpsteg, men ville mest ge feedback på att det kan vara utmattande i början...
Oldboy
1952 • Danderyd
#4
1 oktober 2016 kl 16:29
Gilla
Jag bytte löpsteg för tio år sen från hällandning till att landa mer mitt på foten (trodde länge att jag landade framtill men det gör jag inte). För att gå iland med det behövde jag höja kadensen så jag gjorde ungefär som du. Det kändes som om jag trippade fram men den känslan försvann så småningom, det tog kanske tre månader innan jag växlat över ordentligt.
Prova att springa med högre kadens än vanligt utan att öka farten så mycket, då blir du nog inte så trött.
Ett annat knep är att sluta fokusera på nedsättningen av foten utan i stället på att få upp den så fort som möjligt, tänk "lyft - lyft - lyft" i takt med att du lyfter upp fötterna.
Staffan Nilsson
1971 • Helsingborg
#5
2 oktober 2016 kl 08:29 Redigerad 2 oktober 2016 kl 08:30
Gilla
Korta snabba steg är receptet. Försök landa under kroppen istället för framför, strunt samma var på foten. Håll ungefär samma fart som du brukar trots att frekvensen har ökat. Din tidigare stegfrekvens var väldigt låg så det kan nog kännas ovant i början.
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#6
2 oktober 2016 kl 10:04
Gilla
Jamen om steglängden är oförändrat lång och man endast höjer stegfrekvensen går det ju fortare. Det lär följa av någon fysikalisk lag av produkttyp.
(Sant) skämt åsido.

I mitt eget fall numera är problemet det omvända att stegfrekvensen är enormt hög även i absolut sett lustempo som dock upplevs som raskt numera, dvs t ex 5.45-6 min/km och det beror på den åldersmässigt och genetisk betingade ständiga muskelstyrke-avtagandet men framför allt spänst-försämringen (i avsaknad av motverkande specialträning).
Jag kan inte förmå mig springa med lägre frekvens än ca 190-200 dubbelsteg per minut, knappt nästan tror jag när jag "medfrujoggar" i 7-7.15 min/km.
Men det beror på att jag inte längre trivs med fartlöpningsträning mer än någon kilometer och därför tappar spänst och steglängd naturligt och i mitt fall väldigt snabbt med åldern och kompenserar sedan sisådär 15 år tillbaka med hög stegfrekvens för att hålla någorlunda psykologiskt tolerabelt löptempo.
Även en långdragen hamstringsskada förkortade löpsteget och följaktligen höjde stegfrekvensen.


Allt talar för att optimal stegfrekvens inte är särskilt statisk sett isolerat på individ-nivå eller ens mellan olika löpare. T ex bör potentiellt längden på benen och inbördes lårben och underben kunna påverka vad som är optimalt, utan att försöka med någon biomekanisk modell visa detta.
K-E Ståhl som var lång hade ett långt flackt löpsteg dvs rätt måttlig stegfrekvens, men nästan jämbördige och likaledes långe Tommy Persson (med enligt uppgift "korta" dvs stela hamstrings) hade en HÖG stegfrekvens, så inte ens enbart längden på benen är någon pålitlig variabel s a s för båda hade sannolikt lämplig stegfrekvens för sin fysik. Möjligen att Tommy Persson hämmades i onödan av stela hamstrings ?
(Han gjorde väl ca 2.12 h några gånger).

För en allsidigt tillräckligt bra tränad långlöpare gissar jag att optimal stegfrekvens inte borde hamna utanför 170-190 i de allra flesta fall (eftersom jag antar att 180 som anses bra är rimligt i snitt).
När man ser Mo Farah under de flesta kilometrar i 10 000 m-lopp med sitt sävliga men ENORMT spänstiga lååånga löpsteg och lite gungande märkligt nog kan man trots att han är bäst ana att han springer kanske inte "100 % ekonomiskt" men ändå med en reserv att sedan öka farten ca 15 % de sista två varven i ett flackare mer löpekonomiskt löpsteg med något högre frekvens.

För en enskild löpare borde dock man i tävlingsfart naturligt komma rätt nära ens egen för tillfället optimala frekvens kan man tycka, men givetvis kommer individuella svagheter m m kunna påverka så att man med specifik träning kan bli bättre och det delvis med en något förändrad stegfrekvens.


Men ligger man på t ex 160 eller lägre i tävlingsfart på 5-10 km så bör det vara speciella individuella förutsättningar, kanske m a p benlängd t ex, om det ska vara någorlunda nära optimalt för tillfället.
Men är man absolut sett både lite tränad och stor (på flera sätt inkl BMI) kanske det medför att optimal stegfrekvens just då blir rätt låg absolut sett i vissa fall, så länge man med högre stegfrekvens inte vinner tillräckligt mycket i minskad vertikalrörelse.


Det bör gå att konstruera en modell som stämmer så bra med verkligheten att man genom att mata in alla aktuella parametrar kan räkna fram sin optimala stegfrekvens i olika hastigheter i aktuell träningsstatus, och även se hur den skulle kunna ändras med delvis nya träningsorsakade parametrar.
Pär
1972 • Höör
#7
2 oktober 2016 kl 18:33
Gilla
Blev många intressanta svar! ??
Ska försöka öka stegfrekvensen men inte springa snabbare. I alla fall inte till en början.

Jag landar mina steg på bakre delen av foten. Bör man landa i sina steg längre fram på foten?
Staffan Nilsson
1971 • Helsingborg
#8
2 oktober 2016 kl 20:55
2 Gilla
Det viktigaste är att försöka landa under kroppen, vilket också blir naturligt med en högre stegfrekvens. Då undviker du den bromsande effekt som du får om du sätter ner foten framför dig, samtidigt som du undviker hårda stötar som frestar på knän, höft mm. Sedan om du landar något på hälen, på mittfoten eller längre fram tror jag inte är så viktigt. Strunta i det så länge är mitt råd.
Pär
1972 • Höör
#9
4 oktober 2016 kl 09:32
Gilla
Tack för svaret!

Sprang igen igår och höll lägre hastighet. Tog mig igenom 5 km. Att öka stegfrekvensen med tjugo steg per minut är i sig jobbigt nu i början. Samtidigt känner jag att det är lättare energimässsigt och det blir en bättre belastning av kroppen. Både och mao. En mycket intressant upptäckt.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#10
4 oktober 2016 kl 15:37
Gilla
Jag har förändrat min kadens med ca 5% på någon vecka, ligger nu på 162 steg i stället för 154. Jag tror att det är enklare att ta det stegvis, hoppas nå 168-170 innan jag är klar med mitt lilla "projekt".
Daniel Gustavsson
1971 • Ronneby
#11
4 oktober 2016 kl 18:42
Gilla
Jag var på en "minilöparkurs" i helgen och fick lära mig att man bör ha en kadens runt 180 som sagt, (170-190) i alla fall. Jag tror jag har mycket att vinna på att minska steglängden och inte landa långt framför min mittpunkt eller vad man nu kallar den... Men 180 känns helt omöjligt! Sprang med metronom i öronen idag och konstaterade att om jag ska springa i 180 så måste jag sprinta mer eller mindre eller ta helt onaturliga mussteg. Jag kan tillägga att jag är 198 cm lång och väger 100 kg. Som Bo beskrev ovan måste ju längden påverka, vilket inte kursledaren höll med mig om. Eller är jag helt ute och cyklar...nej springer menar jag ;-)
Johan Pihl
1975 • Olofstorp
#12
4 oktober 2016 kl 19:42
5 Gilla
Man kan inte generellt säga att alla ska ha 170-190 i frekvens i alla lägen. Det beror på tempo, kroppslängd, biomekanik etc. Om man exvis springer i 6 och 7 min/km och håller 180 i frekvens så blir steglängden 90 respektive 80 cm, vilket är väldigt kort och förmodligen onaturligt redan om man är normallång. Är man nästan två meter som du Daniel, blir det ju helt ohållbart. Situationen är givetvis en helt annan om man springer distans i 4:15-4:30-tempo. Jag tror att det finns ett värde i att medvetet jobba mot öka frekvensen för många, men då tycker jag det ska finnas tydliga problem i form av "overstriding", dvs att man landar med foten långt framför kroppen. Om inte, så tror jag mycket mer på att öka frekvensen genom riktad träning i form av kortintervaller, stegringslopp och löpskolning. Då tror jag risken är mindre att man forcerar fram ett knasigt rörelsemönster.
Jens Sandahl
1969 • Sävedalen
#13
4 oktober 2016 kl 21:50
Gilla
Jag röstar på din kursledares åsikt Daniel! Alltså att stegfrekvensen bör vara i princip samma för en lång som en kort löpare. Tror dessutom att det är än viktigare för en tyngre löpare med hög (180) stegfrekvens än för en lättare löpare eftersom det ger skonsammare löpning. Sedan blir steglängden kanske så kort som 80-90 cm i lågt tempo.
Daniel Gustavsson
1971 • Ronneby
#14
4 oktober 2016 kl 22:46
Gilla
Ja, jag får ju ge det en chans. Ser att många här i tråden har fått ge det lite tid innan det funkar, så det är väl bara att kämpa på. Känns det allt för plottrigt får jag väl helt enkelt börja springa lite snabbare...det skulle ju inte skada:-) Tack för bra tråd, tips och åsikter!
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#15
5 oktober 2016 kl 08:20
Gilla
Jag roade mig att "räkna" stegen på en video med vår svenske rekordhållare Jonny Danielsson, frekvensen ligger straxt över 160. I samma lopp deltog Mats Erixon, hans korta ben jobbar betydligt snabbare. Nu var ju inte Jonny snabbare än 27.55,74 på 10.000 meter förståss ...
Oldboy
1952 • Danderyd
#16
5 oktober 2016 kl 11:21
Gilla
Det finns en del missförstånd runt siffran 180. Det påstås att den kom fram av ett misstag. Det kan hända, men det finns en del biomekanik som stödjer tesen om hög kadens.

Egentligen är det markkontakttiden som inte ska vara för lång - eller det är nog mer komplicerat ändå när jag tänker efter. I alla fall går teorin ut på att den elastiska energi som senor och muskler tar upp av den stora kraften vid landningen ska hinna omvandlas till ett frånskjut innan kraften s a s ebbar ut av att foten vilar på marken.

Det är inte löparens längd i sig utan något mer komplicerat som bestämmer optimal stegfrekvens men normalt är den lägre för långa än för korta löpare.

I praktiken torde man ha en lägre frekvens vid lägre fart men frekvensen skalar inte med farten.
Martin Andersson
1978 • Bergshamra
#17
5 oktober 2016 kl 13:14
Gilla
"I praktiken torde man ha en lägre frekvens vid lägre fart men frekvensen skalar inte med farten."

Menar du på fullt allvar att du springer med samma frekvens när du springer distans, 10km-fart respektive 5km-fart?

För mig så är skillnaden rätt stor: 170, 180-185 respektive 185-190.
1985 • Stockholm
#18
5 oktober 2016 kl 14:08
Gilla
Intressant att läsa allas input.

Känner mig ändå nyfiken på om det verkligen blir mer effektivt vad gäller energiförbrukning om man håller en högre kadens?

Jag har ingen aning om vad jag själv ligger på för stegfrekvens, men den lär nog vara låg. Gillar att vila på steget så att säga, vilar i luften och tenderar därför att sträcka ut ju snabbare det ska gå. Att hålla en högre kadens känns i dagsläget som ett väldigt ansträngande alternativ, där energiförbrukningen skulle maxa direkt.
1971 • Nykvarn
#19
5 oktober 2016 kl 14:18
Gilla
Bild uppladdad av Staffan Dahlgren
Maria, omställningen är i regel energikrävande med högre puls än vanligt, tills du vant dig.

Det är absolut så att stegfrekvensen ökar med ökande hastighet och det finns inget magiskt med siffran 180 som tidigare nämnts i tråden tidigare. En del motionärer, men långt ifrån alla, skulle nog tjäna på att höja sin stegfrekvens med några procent. Jag ligger typiskt runt 172-176 på vanlig distans men har inga som helst problem att komma upp en bra bit över 190 i högre farter, 5km-fart och uppåt. Bifogar en bild (Garmin Connect) från stegfrekvensen (Garmin 620) dagens distanspass, 12km i hyggligt jämn fart, 4:45-4:50 min/km som jag sedan avslutade med åtta stegringslopp i fart mellan 3:00-3:30 min/km med några långsamma joggsteg eller t o m gåsteg som vila mellan, se vad som händer med stegfrekvensen i slutet, de lila är fartökningarna, de röda vila mellan.
1984 • Stockholm
#20
5 oktober 2016 kl 14:26 Redigerad 5 oktober 2016 kl 14:31
Gilla
#18 Enligt den studie jag sett, hittar den tyvärr inte såhär på rak arm, så ligger de flesta s.k. ovana löpare under sin optimala frekvens. Då mätte man syreupptag på löpband, i konstant fart med olika stegfrekvenser (i steg om 10 steg/min) för att få fram en löpares "optimala" värde.

De som i studien kallas erfarna löpare låg däremot väldigt nära och spridda över/under sitt eget optimala värde.

Vad som definierades som ovan/erfaren kommer jag inte ihåg. Sen är det väl rimligt att tro att det optimala värdet i sig inte är konstant utan går att förändra med träning som Staffan är inne på i #19. Teoretiskt sett så kan man ju även ha för hög frekvens, även om det är i praktiken extremt sällsynt bland motionärer.

I övrigt sammanfattar Johan i #12 mina tankar precis.

EDIT: Tycker förresten att den här tråden med samma ämne var inspirerande: http://jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=46329
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.