Löpning Träning 7 inlägg 4772 visningar

Hur tränar ni som ska springa LL nu?

kristianstad
#1
1 juni 2016 - 09:21
1 Gilla
Hur mycket/ långt tränar ni som ska springa LL 30 km i sept nu? Hur långa långpass och hur mycket backträning kör ni per vecka? Jag vill förbättra min tid från 2.53 och gärna hamna på under 2.45 och mottar gärna tips. Tack!
Oldboy
1952 • Danderyd
#2
1 juni 2016 kl 17:18
Gilla
Kör på bara. Ju längre långpass du kan köra, desto bättre, det gör inget om några blir mer än tre mil. Gärna en tremilare i veckan. Men kör helst kuperade pass även om det kanske betyder att du får åka iväg en bit ibland.
Kör gärna långa backar en gång i veckan om nu Lidingöloppet är ditt huvudmål. Jag tränar mest för maraton men på landet blir det backig löpning ändå och jag kommer förmodligen att springa LL30, siktar då under 2:35.
1981 • Vegan Runners
#3
1 juni 2016 kl 21:14
1 Gilla
Har lite funderingar på att springa LL om jag känner mig i slag för sub 2 h.

Träningen består i att förbereda de olika momenten som krävs ute på ön. Kunna springa tre mil i anständig fart, hantera att det är så orytmiskt, och tåla snabb löpning utför utan att behöva hålla igen.

Rent konkret så är en standardvecka två kvalitetspass och ett långpass + utfyllnadsdistans och annan träning. Ibland sammanfaller kvalitet och långpass i form av t.ex fem eller tio km fartökning mitt i. Knappt tio mil per vecka sammanlagt kanske.

Ambitionen är att köra mycket i kuperat elljusspår, helst distanspassen och definitivt kvalitetspassen. Oavsett om det är tusingar eller tröskel eller korta intervaller så går de runt runt i spåret. Långpassen förläggs ibland ut på Lidingö för att lära in banan.

Körde även ett platt tremilspass lite under fyraminutersfart som kvalitet och kommer göra det nån gång igen, tror det är bra att ha gjort alla ingående moment var för sig innan det är dags att göra allt samtidigt.

Sen ingår det också att köra ett seedningslopp för att starta i en vettig startgrupp, annars är mycket av träningen bortkastad.
Fredrik Gustafsson
1968 • Storvreta
#4
2 juni 2016 kl 09:01
Gilla
Jag ska springa LL för första gången i år. Siktar inte på något toppresultat. Jag är nöjd om jag tar mig runt, glad om jag gör det på 3:30 och överlycklig på 3:15. Har som längst sprungit halvmaror tidigare.

Jag kör enligt ett 20-veckorsprogram för LL på 3:00-3:30. Mycket pulsbaserat, vilket är nytt för mig. Just nu så ligger träningen på ett lätt distanspass (8km pulszon2), ett intervallpass (4x6 min pulszon 4) och ett långpass (13 km pulszon 2) per vecka.

Jag har inte riktigt hittat mina pulszoner än, så jag ser det mer som riktmärken. Jag försöker också att köra distanspassen så kuperat som möjligt, och lägger ibland till lite backintervaller.

Om någon vecka blir det tillägg av ett distanspass/vecka och längre långpass.

Jag kommer nog att förlänga långpassen något också. Tycker de är i kortaste laget just nu.

Jag hoppas att det räcker och att kroppen håller!
1981 • Göteborg
#5
2 juni 2016 kl 12:44
Gilla
Kan bara backa upp det som skrivits tidigare, den lilla skärgårdsön som ju förvisso inte är mer än 47 meter över havet som högst men har ju en kupering som de flesta inte är vana vid.
Gör ditt bästa för att hitta kuperade spår, krävande både uppför och nerför så att du inte kommer från din pannkaksplatta landsända och får en chock. Jag har själv på tre försök inte fått till en (i mitt tycke) tillräcklig vana vid kuperad löpning och har ändå ett höjdspann mellan 150 och 250 möh att tillgå på mina löprundor.
1971 • Nykvarn
#6
2 juni 2016 kl 13:37
1 Gilla
Jag ska inte springa i år och har bara gjort ett Lidingölopp (2013, 2:11) så med min begränsade erfarenhet kommer jag med ett enkelt, lättillgängligt och bra råd; Spring mycket i kuperat motionsspår!

Kör gärna backrepetitioner i backar av olika längd men förlägg mycket av distanslöpningen och även snabbdistanspassen i kuperade motionsspår där ni tränar både uppför-och utförslöpning! Även långpassen om ni har pannben nog att snurra varv efter varv!

Jag har ett väldigt kuperat motionsspår där jag bor och hela sommaren innan LL30 nötte jag varv i det spåret som bara är 4 km långt men bjuder som sagt på rejäl kupering! I början av sommaren var ett varv i tänkt LL-fart (4:30 min/km) rejält jobbigt, på slutet av sommaren kunde jag köra fyra varv "snabbdistans" i lite högre fart och kände mig väldigt stark. Jag hade sedan ett positivt Lidingölopp där jag efter den inledande hysteriska trängseln de första 5 km kunde springa på bra och jag sprang faktiskt den mer kuperade andra halvan, tack vare en försiktig öppning, snabbare än den första trots att jag gick några meter i både Grönsta-Abborre-och Karins backe på sista milen och jag fixade mitt mål silvermedaljen med bred marginal!

Jag har sällan eller aldrig varit så bra tränad som den hösten, av bara farten sprang jag sedan en höstmara på 2:57 där Lidingöloppet var ett av bara två långpass på hela hösten :)

Nöt mycket motionsspår alltså! :)
Lars Bern
1973 • Göteborg (Hisings Backa)
#7
2 juni 2016 kl 21:18
Gilla
Dito. Innan jag höll undan från Staffan med en betryggande sekund 2013 ;) så hade jag bl.a. ett idiotpass på 18 varv runt det närmsta 1,3km-elljusspåret som är hyfsat kuperat. Underlag och kupering är bra att öva på.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.