Löpning Träning 21 inlägg 8095 visningar

Elitsatsning på Färöarna- Dokumentär

1991 • Åkersberga
#1
30 december 2015 - 21:47
Gilla
http://urplay.se/Produkter/190040-Ironman-fran-Faroarna#amnesord-fysisk-kondition

"Gudmundur Joensen har bestämt sig för att delta i triathlon på en professionell nivå. Med en stor dos envishet och proteinpulver satsar han allt. Han tar ledigt ett helt år från jobbet och tränar intensivt för att nå sitt mål. Vi får också följa Gudmundur i sin vardag tillsammans med fru och tre barn."

En väldigt intressant dokumentär som gjorde mig också lite irriterad speciellt angående hur hans fru anpassade sig så mycket till honom och som dom också pratade om..
Vad tycker ni?
< < < 1 2 > > >
1981 • Vegan Runners
#2
30 december 2015 kl 23:45
Gilla
dåligt pojkvänsmaterial
Thomas Jonsson
1981 • Bollnäs
#3
30 december 2015 kl 23:48
Gilla
Hon kan väll hitta en bättre karl då om det inte passar.
JB
1977 • Vendelsö
#4
31 december 2015 kl 07:35
Gilla
@2 Håller med!

Någon som vet hur har hans tävlingar gått?

1991 • Åkersberga
#5
31 december 2015 kl 08:25
Gilla
Sedan är det såklart väldigt imponerande utav honom att göra en sådan satsning, särskilt på Färöarna som kanske inte direkt är kända för sina idrottare..
Men som sagt, det som slog mig mest är hur mycket man är beredd att offra för sin idrott och hur mycket andra måste offra för att man kan ska kunna bedriva den. För frågan är om en man skulle göra samma uppoffringar för sin idrottande fru? Om det fortfarande finns underliggande könsroller där kvinnan ska passa upp på sin man?

Angående hans resultat så står det på wikipedia att han kom på 4e plats i Lissabon halv-ironman med tiden 4:01.15
1982 • Avesta
#6
31 december 2015 kl 09:35
Gilla
Tror den här killen har mer tid för familjen än många på detta forum. Har man däremot ett heltidsjobb och bedriver seriös träning bredvid, ja då blir återstående tid minimal. Verkligen inspirerande reportage :)
1991 • Åkersberga
#7
1 januari 2016 kl 15:11
Gilla
Jo det är sant.
Ja jag tycker själv att det var en grymt bra dokumentär som verkligen visar hur svårt det kan vara att bedriva en elitsatsning utan stöd från sponsorer eller förbund..
Åsa
1983 • Fagersta
#8
1 januari 2016 kl 17:42
2 Gilla
Tycker de såg rätt mys ut. Finns de män som jobbar hela dagen och skiten blanka fan i ungarna när de kommer hem (som inte tränar...)

Hade jag haft en karl som velat köra 100% på en idrott, så hade de varit 100% från min sida med. Coolt att våga satsa och leva sin dröm.

Var det något som hade koll på hans resultat?
1991 • Åkersberga
#9
2 januari 2016 kl 18:51
1 Gilla
Som jag skrev tidigare "Angående hans resultat så står det på wikipedia att han kom på 4e plats i Lissabon halv-ironman med tiden 4:01.15"..
1978 • Jönköping
#10
2 januari 2016 kl 19:42
Gilla
Jag vet inte...det var uppenbart att frun fick dra det tunga lasset hemma. Förstår inte hur hon kan acceptera det?

Varför gör han en elitsatsning när han har två småbarn hemma...det är väl bättre att vänta några år
1971 • Nykvarn
#11
3 januari 2016 kl 16:16
Gilla
Häftigt visst men nja säger jag också, det var rätt uppenbart att hans fru inte vara speciellt nöjd med sin situation där bakom de fina orden om att satsa på sin dröm. Hoppas bara det blir hennes tur att satsa på någon dröm så småningom... Nu får vi ju inte se hela bilden och på slutet var han lite med familjen, annars verkade träningen vara prio 1, 2 och 3.
1991 • Åkersberga
#12
4 januari 2016 kl 16:49
Gilla
Ja det var lite så jag kände också, att frun gav intrycket att hon var missnöjd över tillvaron men samtidigt glad för hans skull. Det vore intressant att se hur länge det förhållandet håller..
Bobby Ljung
1970 • Sävedalen
#13
4 januari 2016 kl 20:52
1 Gilla
Men, han borde ju ha tid till familjen.
Han sa att han tränade 25-30 timmar i veckan, vilket borde ge 10-15 timmar mer i veckan att lägga på fru och barn. Eller jobbar man inte 40 timmar på Färöarna?
Sen är frågan hur han använder sin extratid. Jag fick också känslan att hon var lite sur/bitter.
1984 • Stockholm
#14
4 januari 2016 kl 22:52
2 Gilla
Även om jag bara tränar kanske 4-5 timmar i veckan så tar det nog dubbla tiden i praktiken med ombyten, planerande, kanske lite extra mat på kvällen. Då har jag ändå skurit bort en del tid på loggning/statistik, jag meckar inte med nån cykel och jag använder inte mer än minuter på transport till och från pass. Ska man dessutom vila mer än vanlig nattsömn vilket jag misstänker att man behöver om man elitsatsar så hamnar man nog lätt en bra bit över 40h.

I övrigt håller jag med om att det inte behöver vara tidsbrist som är "problemet" utan det handlar nog mer om inställning och prioriteringar. Håller med Staffan och tycker uttryck som "...om hon behöver hjälp..." visar en ganska tydlig brist på jämställdhet. Som om hon hade ansvaret. Nu kan de ju ha bestämt att det ska vara så pga just elitsatsningen men det känns inte som en galen gissning att det sett ut så även tidigare... Inte för att det är ovanligt, men det är iallafall ett exempel på hur det kan se ut.

Hade varit kul med en uppföljningsdokumentär om hennes elitsatsning eller egenföretagande sen när han tar barnen, äggen, disken och toastern och hon lugnt äter sin viktiga frukost.

Med det sagt så kan det självklart vara klippt på ett inte alls rättvisande sätt. Med nuvarande klippning framstår han som rätt kass.
1973 • Åkersberga
#15
5 januari 2016 kl 14:52
1 Gilla
Jag tycker de har ett koncept som verkar funka i alla fall tillfälligt även om de nu är lite i otakt pga hans elitsatsning.
Om man tar en dag i taget är det väl roligt om han kan förverkliga sin dröm mha den stöd han får från släkt och familjen.
Det vore ju fel att förvänta sig att alla elitsatsande idrottare skall vara singlar utan barn :-)
Hans satsning skiljer inte heller mycket från egenföretagare som i många fall jobbar mycket övertid.
1982 • Avesta
#16
5 januari 2016 kl 22:54 Redigerad 5 januari 2016 kl 22:54
Gilla
Hade det varit snack om dåligt flickvänsmaterial om det var tjejen som elitsatsade?
1984 • Stockholm
#17
5 januari 2016 kl 23:55
1 Gilla
#16 Du menar om en 30-årig kvinnlig motionär med 3 barn varav en bebis valde att ta tjänstledigt för att satsa på idrotten? Jag tror inte det hade ansetts helt normalt iallafall, särskilt inte bland personer i hennes närhet - på internet kanske det hade delvis påhejats? Om det överhuvudtaget hade tagits på allvar med en sån här "elitsatsning" på damsidan vill säga. Det finns väl rätt många damidrottare som är långt mer elit än så här som har tid för barnen och inte tränar mitt på dagen 6 dagar i veckan för det. Blir intressant hur Björgen gör efter sitt barnafödande, om hon satsar på samma sätt som förut.

Oavsett vad så finns väl inget direkt strukturellt problem med könsroller som bidrar till att män får huvudansvaret för barn och hushållssysslor, oftare hamnar i depressioner osv?
1984 • Stockholm
#18
6 januari 2016 kl 00:24
Gilla
För att diskutera själva dokumentären så är jag lite fundersam över vad den handlade om egentligen? Man fick ju inte följa själva satsningen och intervjumässigt var det...lamt? Var grejen att han var från Färöarna? Eller var det familjesituationen den handlade om? Fick uppfattningen att det skulle komma mer om satsningen och hur den gick, men nu kändes det mest som ett alldeles för långt nyhetsrepotage.
1981 • Vegan Runners
#19
6 januari 2016 kl 01:10
2 Gilla
#16

Det jag reagerade på är att vi har två vuxna personer som har hand om tre barn i åldrarna 0-6 år.

Den ena vuxna verkar fokusera helt på sin hobby och ta mindre ansvar för barnen. Trots det dyker det också upp klipp där han vill bli uppassad ("Gunn, släng ner min mössa"). Han säger saker som "jag måste stänga av om Gunn behöver mig när jag är på väg ut för att träna" och sen "allt löser sig, på ett eller annat sätt". Lösningen verkar helt enkelt vara att nån annan (typ Gunn eller hans mamma) ska rycka in och städa upp efter honom?

Den andra vuxna skrattar lite ursäktande, berättar att hon ser fram emot att barnen ska börja på dagis och att hon ska börja arbeta igen. Hon pratar om hur dyrt det är med småbarn och säger "han har valt det själv, att vi inte ska ha semester eller resa med barnen. Det är en stor uppoffring för hela familjen".

Hon säger "jag har frågat Gudmundur om han vill ha mitt liv. Jag har väl inte riktigt fått nåt svar. Men jag hade inte haft nåt emot att ha hans liv. Jag tror att det måste vara helt fantastiskt att få möjlighet att realisera sin dröm. Att få göra det man helst vill i livet, på heltid".

Slut på dokumentären.

Det är väl skitsamma om de är ett homo/heteropar eller vem av de vuxna som tar vilken roll? Eftersmaken för mig är att den ena personen gör det han tycker är roligt och den andra får ge upp mycket av sitt liv och sina intressen för att familjen ska fungera.

Om han hade suttit och spelat dataspel 25-30 timmar i veckan, hade ni varit lika försvarande då till att det är klart att han ska satsa och leva sin dröm?

Sen vill jag inte sitta och döma helt utifrån vad vi får se hopklippt i trettio minuter, deras förhållande kanske ser helt annorlunda ut i praktiken. Men i det vi får se nu skäms jag ju lite å hans vägnar.
Johnny Forslund
1971 • Docksta
#20
6 januari 2016 kl 11:52
1 Gilla
Det borde finnas många situationer som liknar denna, där den ene är ute med landslaget året om i olika omgångar och borta jämt under stora delar av tävlingssäsongen, då den ene befinner sig hemma och tar hand om hushållet och i många fall även har minst ett barn. I skidåkarvärlden är detta inte helt ovanligt. Bara en fundering, men kanske inte riktigt samma sak.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.