Löpning Träning 13 inlägg 4324 visningar

Tävling och förkylning.

JH
Stockholm
#1
25 mars 2015 - 22:52
Gilla
I lördags åkte jag på en förkylning vilket gör att jag med största sannolikhet missar Premiärmilen på söndag.

Detta är så fruktansvärt irriterande då exakt samma sak hände på Hässelbyloppet förra året.

Jag har två frågor:

1. Hur ofta händer detta er andra? Dvs att ni måste ställa in pga förkylning? Har ni några bra tips för att undvika detta? Jag tycker att det händer för ofta och jag blir lika irriterad varje gång. Elitidrottsmän (tänk typ Zlatan) verkar ju väldigt sällan vara borta pga av förkylningar. Är jag extra drabbad som är med om detta två gånger på 6 månader?

2. Eventuellt kommer jag vara tillräckligt frisk för att springa på söndag. Men hur mycket tror ni kondisen har tagit skada? Loppet är den 29 mars och sista träningspasset var torsdag den 19:e. Den 21 mars kom förkylningen. Dvs missad träning i 10 dagar och dessutom förkylning.

Jag är en sån som helst inte ställer upp alls om jag inte tror att jag kan åstadkomma ett någorlunda bra resultat. Med den form jag hade den 19 mars så tror jag att jag skulle kunna springa loppet på mellan 40-41 minuter. Nu är jag rädd att jag tappat för mycket.

Är egentligen mest intresserad av att höra lite vad andra har för erfarenheter.
1984 • Stockholm
#2
25 mars 2015 kl 23:35
Gilla
Jag har inte så mkt egna erfarenheter men tar mig friheten att spekulera lite på 2an ändå.

Om du blir helt frisk, så att förkylningen inte ligger kvar o sabbar, så tror jag inte du tappat så mkt. Jag brukar tänka hur lite ett genomsnittligt löppass förbättrar ens milkapacitet och blir lugnare av det. Om du förbättrar dig i snitt en sekund per pass över ett år så gör du riktigt bra framsteg. hur många pass har du missat? senare pass påverkat såklart mer än de för ett år sen men hoppas du fattar min poäng. Fysiskt sett tror jag absolut inte det är minuter det handlar om iallafall, snarare ett gäng sekunder. Mentalt tappar nog en del lite mer, pga att man tror sig vara i sämre slag än vad man är. Många, de flesta förmodligen, på startlinjen på just premiärmilen är dessutom mer eller mindre nertränade. Nu vet jag inte hur mkt du hade tänkt formtoppa om du hade varit frisk men du riskerar ju iallafall inte att vara nertränad vilket inte ska underskattas.

Om du hinner bli helt frisk så skulle jag vara lika orolig för vindprognosen och dagsformen som förkylningen vad gäller din sluttid. Många saker påverkar, det blir aldrig optimalt.
HF Löfgren
1968 • Malmö
#3
26 mars 2015 kl 08:58
Gilla
1. Har aldrig hänt faktiskt, även om det var nära sist när jag blev sjuk några timmar efter loppet. Däremot har jag ställt in 2 ggr pga skada. Men å andra sidan har jag bara varit löpare knappt 2 år så det kommer väl.

2. Beror på hur sjuk du har varit, hur länge du varit sjuk och hur länge du varit symtomfri innan loppet. Jag hade influensan precis nyss och vilade 11 dagar. Under mina 2 första pass hade jag 10-15 pulsslag mer än normalt, trots att jag kände mig frisk. Har förstått sedan att det beror på att man tappar lite blodvolym när man är sjuk och vilar. Först på 3:e passet blev pulsen mer normal. Jag hade alltså inte kunnat prestera särskilt bra om mitt första pass hade varit en tävling. Men jag var ganska ordentligt sjuk och en mindre/kortare förkylning påverkar säkert mindre.

Känner du dig hyfsad så känn lite på benen på lördag, 5 km lätt jogg. Kolla puls och känsla och se om du påverkats och ta ett beslut utifrån det.

Lycka till!
1981 • Sundsvall
#4
26 mars 2015 kl 10:32
Gilla
En sekund per pass över ett år, vart får du dom siffrorna ifrån? En person som springer 250 ggr skulle då alltså förbättra sin miltid med 4min på ett år. I mina öron låter det galet mycket.
1984 • Stockholm
#5
26 mars 2015 kl 10:48
Gilla
Det var bara ett exempel. Om det är 0,1 sek per pass eller 1 sek per pass för gemene löpare har jag ingen aning om, beror väl på hur mkt man tränar och hur länge man hållit på. Poängen var att ett pass inte påverkar milkapaciteten särskilt mkt.
Sverker Olsson
1967 • Uppsala
#6
26 mars 2015 kl 12:42
Gilla
Om du redan anmält dig till loppet, inte bor alltför långt ifrån och blir tillräckligt frisk, förstår jag inte varför du skulle avstå. Du tar ju ingen skada av att springa en mil bara för att du tappat kondition av 10 dagars missad träning?
Men det är klart, jag är väl en sådan som ställer upp trots att jag inte räknar med att göra ens någorlunda bra resultat.
HF Löfgren
1968 • Malmö
#7
26 mars 2015 kl 12:58
Gilla
och om man nu är en person som gärna vill prestera så kan man ju alltid starta i tänkt tävlingsfart. Håller det inte så är det väl bara att kliva av?
Niklas Bitén
1988 • Stockholm
#8
26 mars 2015 kl 13:10
Gilla
Jag tror inte du tappat så mycket. Av egen erfarenhet så är man onödigt orolig bara att man ska tappa mycket efter sjukdom. Känner du dig bara lite snorig och har inget halsont eller feber så ska du köra! Förvänta dig inte att du når 40-41 minuter, utan någon minut långsammare.

I vilket fall som helst om du löper lite långsammare så kommer du nog ändå ha fått till ett bra snabbdistanspass som du säkerligen skulle fått svårt att göra själv (på lopp är alla harar för varandra) med tanke på den höga belastningen som det typen av pass ger. Så i vilket fall som helst om du ens deltar så kommer du ha gjort ett bra men tufft träningspass.
1973 • Åkersberga
#9
26 mars 2015 kl 16:37
Gilla
Tror också det beror på hur "aktiv" man har varit under sin förkylning.

Kan själv tappa mycket om jag blir såpass sjuk att jag blir sängliggande flera dagar men en lättare förkylning som ändå tillåter långpromenader och att vara allmänt aktiv påverkar min prestanda mindre negativt.

Om du är frisk nu kanske kan vara bra att ta en långpromenad följt av lite lätt jogg för att väcka benmusklerna?
JH
Stockholm
#10
26 mars 2015 kl 21:34
Gilla
Jag var faktiskt och körde ett pass på löpbandet ikväll. Det blev 5 km på 20:40 utan att anstränga mig allt för mycket, så jag är nog tillräckligt frisk för att köra på söndag (trots att jag måste snyta mig varje halvtimme).

Som ni andra säger så får man väl se det som ett bra distanspass i annat fall. Jag kände i alla fall på kroppen idag att jag nog kommer kunna pressa mig rätt hårt.
1968 • Järfälla
#11
27 mars 2015 kl 20:38
Gilla
Sitter också här och nyser och snörvlar och funderar på hur det ska bli på söndag. Men halsontet har iaf gått över nu, så hoppas kunna komma till start ändå. Däremot så får jag nog sänka målsättningen något. PB känns långt borta just nu.
Helmer Tampongförtäraren
1985 • Türinge
#12
28 mars 2015 kl 10:21
Gilla
Sprang Hässleholmsloppet 5.5km förra hösten rätt snorig (ingen aktiv förkylning, den var borta sedan par dagar). Tog det lugnt, ökade därpå, 5km drygt på 20:00-20:30.
Hellre vila en dag mer än en för lite.
Hobbylöparn
Östermalms IP
#13
28 mars 2015 kl 10:26 Redigerad 28 mars 2015 kl 10:28
Gilla
Samma här, vaknade i morse tvärförkyld. Det känns trassligt generellt nu. Dåligt väder, mycket jobb. Det är svårt att hinna med löpningen helt enkelt. Och jag missar värdefulla träningsveckor inför Sthlm Marathon.

MEN den största utmaningen för de som verkligen sticker ut till Djurgården imorgon kommer inte vara lätt snurvlighet. Prognosen säger +3 grader, regn (hela dagen) och 9 m/s med toppar på 16 m/s...
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.