Löpning Skador & Rehab 8 inlägg 6926 visningar

Stötvågsbehandling och antiinflammatorisk medicin

André
1979 • Lomma
#1
20 augusti 2014 - 10:17 (Redigerad 20 augusti 2014 - 10:18)
Gilla
Hej,

Pga känningar vid hälsenan vid löpning har jag besökt en sjukgymnast på iklinik i Lund. Vid undersökning konstaterades att det smärtar vid tryck på ett fäste vid hälsenan, vilket ska bero på en inflammation. Jag har fått tid för stötvågsbehandling, men kommer även få massage på detta fäste för att läkningen ska bli bra. Dessutom ombads jag ta en kur av antiinflammatorisk medicin på 10 dagar. När jag läser om stötvågsbehandling så står det på alla sidor jag hittar att man inte bör behandlas med antiinflammatoriska läkemedel samtidigt som denna behandling. Jag ska förstås fråga sjukgymnasten om detta när jag träffar henne nästa gång, men vad säger ni om denna ordination? Finns det bra skäl att ta antiinflammatorisk medicin samtidigt som man behandlas med stötvågor?
1963 • Bromma
#2
20 augusti 2014 kl 11:48
Gilla
Du ska inte ta antiinflammatorisk medicin, enligt min naprapat.
Skälet är att vad stötvågsbehandlingen akutiserar inflammationen så att kroppens självläkande funktioner tar fart. Medicinen skulle alltså motverka behandlingen.

Har nån annan motstridande info så tycker jag det bara vore intressant att diskutera.

För övrigt så har jag inte så bra erfarenheter av SV. Dyrt och smärtsamt, iofs snabbt resultat, men problemen kom snabbt tillbaka.

Jag har kört en kombo av akupunktur, stretch och massage, och problemen har försvunnit.

Men vi är alla olika - lycka till!
Magnus
Stockholm
#3
20 augusti 2014 kl 11:52
Gilla
Jag har också hört från flera naprapater att man inte ska ta antiinflammatoriska tabletter under den tid man behandlas. Jag är mycket förvånad att en utövare av stötvåg föreslår detta.
Martin Ulriksson
1977 • Vintrie
#4
20 augusti 2014 kl 12:02
Gilla
När jag fick stötvågsbehandling var det strictly forbidden att använda några som helst antiinflammatoriska preparat. Undvik!
Dana
1965 • Helsingborg
#5
21 augusti 2014 kl 04:48
Gilla
jag har inte hört det, men ingen jag skulle inte använda medicin medan behandlingen pågår. helt enkelt för att man inte vet om stötvågsbehandling skulle haft nån effekt eller inte, eftersom antiinflammatorisk medicin dämpar inflammation och smärta. alltså antingen/först det ena eller det andra, men inte samtidigt.
André
1979 • Lomma
#6
21 augusti 2014 kl 11:27 Redigerad 21 augusti 2014 kl 11:30
Gilla
Idag var jag på min första stötvågsbehandling och det var helt klart mer smärtsamt än jag hade räknat med (och jag anser mig inte överdrivet smärtkänslig). Förhoppningsvis innebär det att sjukgymnasten faktiskt hittat källan till problemet.

Jag nämnde att jag läst att man inte ska ta antiinflammatoriska läkemedel samtidigt som man genomgår stötvågsbehandling, men hon sa att det inte var något som de hört skulle vara något problem (det lät nästan som att hon trodde att jag menade att det var farligt, snarare än kontraproduktivt). Konflikträdd som man är så nöjde jag mig med detta. Jag kommer dock att undvika antiinflammatorisk ändå. Utöver stötvågsbehandling så får jag massage, stretchar samt utför excentriska tåhävningar, så jag hoppas dessa saker sammantaget ska lösa problemet (smärta vid löpning).

Här är några exempel på sidor som beskriver stötvågsbehandling, där det uttryckligen står att man ska undvika samtidig medicinering med antiinflammatorisk medicin:
https://www.skane.se/sv/Webbplatser/Primarvarden_Skane/Vardcentraler/Vara-vardcentraler/Orter-O-OE/Vardcentralen-Perstorp/Sjukgymnastik/Stotvagsbehandling/
http://ortomed.se/tjanster/stotvagsbehandling/
http://www.ryggledkliniken.se/stotvagsbehandling.htm
1977 • Eskilstuna
#7
21 augusti 2014 kl 11:38
Gilla
Om det nu är så att den samlade vetenskapliga kunskapen avråder från användande av antiinflammatoriska läkemedel vid stötvågsbehandling men att behandlaren "inte hört något om det"; Då skulle iaf jag byta behandlare.
Magnus
Stockholm
#8
21 augusti 2014 kl 16:53
Gilla
Mycket ska man höra...får hoppas att det inte är fler som "inte hört något om det". Sjukgymnaster får väl liksom läkare höra att antiinflammatoriska tabletter ska ordineras vid muskelskador, till skillnad från naprapater, jag tror en del av förklaringen ligger där. Men ändå..mycket intressant att hon lyckats missa detta.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.