Löpning Skador & Rehab 10 inlägg 8733 visningar

Ni som genomfört stötvågsbehandling. Röntgades det innan?

Martin
1976 • Östersund
#1
23 juni 2014 - 10:43 (Redigerad 23 juni 2014 - 10:43)
Gilla
Hej,

Jag har en vän som hade problem med en hälsena och var på en idrottsskadeklinik. Där röntgades (eller om det var ultraljud) hans hälsena och de kunde se att en överansträngning i hälsenan gjort att det skapats nervver och gjort honom överkänslig. Detta ska tydligen behandlas med stötvågor alt. laser.

När jag var hos min napprapat senast såg att de hade skaffat en apparat för stötvågsbehandling. däremot så är jag osäker på om de har någon form av röntgen/ultraljuds utrustning.

Som lekman så tycker jag att det borde vara svårt att "hitta rätt" utan någon form av röntgen/ultraljud innan man startar behandlingen. Hur var det för er som genomgått en stötvågsbehandling, skedde det någon form av undersökning innan?
1985 • Göteborg
#2
23 juni 2014 kl 10:48
1 Gilla
Jag blev hjälpt av stötvåg på en ljumske/lår-skada förra året. Då hade jag gjort ultraljud innan och tog med mig bilderan till sjukgymnasten så han kunde se vart det skulle bankas någonstans.

(Innan ultraljudsröntgen gjorde jag några andra stötvågsbehandlingnar, men de hjälpte inte eftersom vi behandlade fel område... Ganska diffus skada som var svår att lokalisera)
1981 • Linköping
#3
23 juni 2014 kl 11:27
1 Gilla
Jag har fått behandling med stötvåg flera gånger och aldrig med röntgen. Det är ju rätt få skador som ens syns på röngen så jag fattar inte varför det ska vara bra? En naprapat gör ju som alltid en bedömning om vad det är och hur det ska behandlas, lita på den!
Tomas
1972 • Torslanda
#4
23 juni 2014 kl 14:34
1 Gilla
Jag har gjort lite olika behandlingar och undersökningar för problem med mina hälsenor.

Stötvågsbehandling hos sjukgymnast utan mer avancerad undersökning än att jag har haft ont i hälsenorna. När man får stötvågsbehandling på en hälsena så flyttas apparaten längs med hälsenan på alla sidor. Det är inte mer avancerat än så.

Har även gjort ultraljud på en röntgenavdelning för att kontrollera eventuell kärlinväxt i hälsenorna. Ultraljudet är till för att se samt lokaliera kärlinväxt och bedöma om sklerosering skall göras. Vid sklerosering så sprutar man in ett medel som tar bort kärlinväxten. När jag gjorde ultraljud så hittade man ingen kärlinväxt så det blev inga sprutor för min del.

Slutligen har jag även gjort magnetröntgen för att se om man kan hitta något som gör att jag får ont via detta. Sjukgymnasten hade inte tillgång till några magnetröntgenbilder.

Förutom ovan flera tusen tåhävningar, både excentriska och vanliga...
Magnus
Stockholm
#5
23 juni 2014 kl 17:42
1 Gilla
Nej, aldrig röntgas innan stötvåg. Det var nog ultraljud de gjorde på din vän, om de nu inte har en MR på kliniken, vilket jag är ganska säker på inte är fallet. Vanlig slätröntgen lär de inte göra på en hälsena.
Jim
1975 • Göteborg
#6
23 juni 2014 kl 18:19
1 Gilla
Jag har gjort istort sett allt med mina hälsenor förutom operation.

Excentriska tåhävningar i massor är medicinen..12 veckor.när det inte funkar så är det dags för sklerosering och ta bort kärlinväxten.

Rekomenderar Carlanderska Röntgen för sklerosering. 5200kr om man gör det den privata vägen och inte vill vänta.
Åsa
1978 • Tyresö
#7
23 juni 2014 kl 20:45
1 Gilla
Fått stötvåg på knäna, men ingen röntgen innan. Naprapaten kämde sig fram och riktade in sig där det gjorde mest ont (vilket var ett ganska specifikt område).
Tyckte iofs inte att det hjälpte så mycket, så kanske stötvågades det helt fel?
Nu är jag hur som haver bättre i knäna, men det kom först efter en längre period av sjukgymnastik.
Jag gjorde bara en behandling och man bör väl göra fler (?) så det kan ha berott på det också.

Jag var dock hos en idrottsläkare inledningsvis som ställde diagnos. Han behövde inte röntga för att göra det, men att uppsöka läkare är väl generellt en bra grej att göra vid skador, oavsett. Läkaren ordinerade visserligen sjukgymnastik och inga andra speciella underverk (när jag väl kom till sjukgymnasten visste de ju mer än läkaren vad som skulle göras så där modifierade vi läkarens ordination något), poängen är väl snarare att läkarbesöket kan utesluta andra mer komplicerade saker. Han väl man gjort det kan man ju gå helt på naprapaten/sjukgymnasten utan att oroa sig för något annat.
1975 • Billdal
#8
23 juni 2014 kl 21:48
1 Gilla
Nä, ingen röntgen för mig. Jag beskrev mina besvär (PF) och så körde han igång ´på det onda området och även hälsena plus vad. Släppte mycket spänning efter första behandlingen, men sedan inte så stort skillnad. Gjorde fyra behandlngar.
Lycka till!
Martin
1976 • Östersund
#9
24 juni 2014 kl 08:02
Gilla
Tack för svaren. Jag kanske var lite otydlig men jag är idagsläget inte aktuell för någon behandling men med tanke på min hälsena historik så är det inte helt otänkbart att det kommer att hända någon gång i framtiden.
1963 • Bromma
#10
24 juni 2014 kl 11:52
1 Gilla
Jag har iofs blivit röntgad en gång men jag tror inte det är så viktigt, det gör man nog mest för att utesluta andra orsaker. Vid en stötvågsbehandling går man ju på patientens smärta; gör det fruktansvärt ont så är man på rätt ställe.

Jag kan docka säga, kanske OT, att jag inte är så nöjd med mina 3-4 stötvågsbehandlingar. Det gjorde ont, hjälpte tillfälligt men problemen kom snabbt tillbaka. Har dock blivit helt kurerad med akupunktur vilket ju dessutom är helt smärtfritt.


Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.