Löpning Kom igång 14 inlägg 4426 visningar

Några snabba frågor

Anna
1986 • Karlskrona
#1
11 augusti 2014 - 09:56
Gilla
Hej.

Jag har tränat större delen av mitt liv, men senaste åren har det varit dåligt med det. Nu tänkte jag komma igång och har ett par frågor om löpning.
Jag är en person som tror att jag kan gå ut och pressa mig att löpa 5 km idag, sen blir jag sur när det inte funkar. Så nu har jag kollat på olika träningsprogram för att succesivt komma upp i 10 km löpning. De flesta börjar med rask gång osv.

1. Är det bättre att varva jogg med gång och vara igång ca 40 min istället för att springa 10-15 min och sen sluta?
2. Kan jag jogga istället för rask gång om jag orkar?
3. Hur viktigt är det med intervallträning?

Tacksam för svar.

//Anna
Irene
1968 • Åstorp
#2
11 augusti 2014 kl 10:05
Gilla
1. Ja, det är bättre.
2.Ja
3.Inte alls viktigt i början.
Anna
1986 • Karlskrona
#3
11 augusti 2014 kl 10:26
Gilla
Tack för svar. En sista fråga. Är det nån skillnad på att jogga i 20 min och sen gå i 10 mot att jogga 10, gå 2, jogga 10, gå 2?

//Anna
Ronny Lövstrand
1967 • Borås
#4
11 augusti 2014 kl 17:14
Gilla
Om du joggar 10 minuter varvar med 2 minuters vila blir det mer springa och mindre gå, alltså en högre intensitet. Men å andra sidan kanske du tröttnar fortare och inte orkar hålla på lika länge så du kanske inte orkar lika lång sträcka.

Så vill du träna på att kunna springa långt så är det bättre att vara ute och röra på sig längre tid även om du måste gå mera eller springa saktare. Vill du däremot få upp flåset för att kunna springa snabbt så kan ju varianten med kortare vila ge mer effekt. Det bästa är väl att variera sig och ibland träna på att hålla på länge men långsammare och ibland träna på att springa fort men kortare sträcka. Men som nybörjare så flåsar man ju rätt mycket hur man än gör så då behöver man inte hålla på med högintensiv träning för man får ändå upp flåset. Dessutom är det bra att bygga upp kroppen att tåla löpning innan man börjar ta i för hårt för risken är annars att man skadar sig.

Sedan är det ju väldigt olika hur man är vad som funkar. Själv gick jag mycket promenader i början efter ett långt uppehåll (hade massa övervikt som behövde minskas) men när jag sedan väl började jogga tyckte jag det var roligare att jogga lägre sträckor även om det gick väldigt långsamt än att hålla på varva jogg med gång.

Det viktigaste är att man tycker det är roligt och själv tycker jag inte om att följa färdiga program, kör mer spontant efter känn. Men andra kan ju få god hjälp och inspiration av att försöka följa ett program.
1984 • Stockholm
#5
11 augusti 2014 kl 23:11
Gilla
Många nybörjare har en helt fel bild av hur hårt man behöver köra för att "få effekt". En fart där du fortfarande kan föra ett samtal utan problem är lagom. Då får du en bra utveckling utan att det sliter för mkt. Den farten är jogg för vissa, snabb gång för andra och gång varvat med jogg för andra.

Att jogga in lugn fart eller gå snabbt i 30 minuter ger dig mycket mer än att kuta allt du kan i 10 minuter. Första året är egentligen det enda du behöver bry dig om hur många minuter i veckan du rör på dig.

Intervallträning kan vara KUL som omväxling men som nybörjare ger det dig inget extra eftersom det gör så du måste vila mer resten av veckan för att undvika skador.
1984 • Stockholm
#6
11 augusti 2014 kl 23:21
Gilla
Programmen som finns brukar förresten vara ganska bra. Men det är viktigt att man springer lugnt när det står att man ska göra det. Springer man 5-10km så fort man kan flera gånger i veckan så går man sönder. Så hårt kör inte ens eliten, även om de springer sjukt mycket istället (men de kör också mestadels i prat-fart).
1977 • Eskilstuna
#7
12 augusti 2014 kl 10:14
Gilla
Om man joggar och går om vart annat så har man genomfört ett intervallpass.
Så intervallpass är en strålande idé för nybörjare.
Att maxa allt man orkar (oavsett om det är 1min eller 30min); Inte en lika bra idé.
Just sayin'

Anna
1986 • Karlskrona
#8
12 augusti 2014 kl 10:17
Gilla
Tack för alla svar.
Problemet med mig är att jag gärna pressar mig, vilket resulterar i att jag lägger av. Men det är psyket som behövs jobba på där.

Det blev iaf 3,3 km igår på 24,21 min. Började med 1 km jogg med tempot 6,19 minuter per km. Sen gick jag en halv minut och joggade en minut resten av biten, på ett ungefär, jag hade inte stenkoll på sekunderna. Var det en ok början?

En annan sak jag har funderat på innan är träningsvärk. Har träningen gett nånting om jag inte har träningsvärk eller har jag gjort fel? Eller för lite?
Anna
1986 • Karlskrona
#9
12 augusti 2014 kl 10:20
Gilla
Och angående träningsvärken menar jag inte bara i löpning, utan också styrketräning. Visserligen ett löpforum men tänkte att ni har säkert koll. =)
Gabriel Granåsen
1980 • Umeå
#10
12 augusti 2014 kl 10:31
Gilla
För mig är träningsvärk ett kvitto på att det var länge sedan jag gjorde en viss aktivitet. Nu har jag nästan aldrig träningsvärk efter löpning trots hårda intervallpass och backträning. Jag tror inte att du skall bry dig om du får träningsvärk eller inte.

1984 • Stockholm
#11
12 augusti 2014 kl 11:47
Gilla
Precis som Gabriel säger så är vad jag hört träningsvärk något man får av ovana rörelser. Tror inte man vet riktigt varför vi får träningsvärk men såvitt jag förstått det så finns ingen direkt koppling mellan träningseffekt och träningsvärk. Är du någorlunda van vid en rörelse får du alltså effekt trots att du inte får nån värk.

Ditt pass lät bra, det viktigaste är inte exakt hur du lägger upp det utan att du tar dig ut och hittar ett upplägg du gillar. Men försök att inte "springa så långt du orkar" innan du tar första gåpausen - det blir väldigt tufft för kroppen. Ta första gåpausen när det börjar bli jobbigt istället för att kämpa en massa. Gillar du att ta ut dig så kör lite hårdare mot slutet isåfall - avsluta med en spurt tex. Det är bättre att ta det riktigt lugnt för det mesta och köra hårt en liten,liten stund än att köra halvhårt hela tiden.
1984 • Stockholm
#12
12 augusti 2014 kl 11:56
Gilla
Ditt primära mål i början ska vara att öka antalet minuter du är ute varje pass - farten och distansen är sekundär. Det du får effekt av är antalet minuter hjärtat jobbar på full slagvolym - vilket du når vid ca 70% av maxpuls, innan det börjar bli svårt att prata. Kan du andas genom bara näsan så kör du lugnt. Du måste inte köra så lugnt hela tiden men det ger inte särskilt mkt mer att köra hårdare än så.
1984 • Stockholm
#13
12 augusti 2014 kl 12:02
Gilla
Och anledningen till att alla tjatar om att man ska ta det lugnt är att väldigt många skadar sig efter nån eller ett par månader. För att de ökar för snabbt eller springer för snabbt. Hög puls och mjölksyra sliter mångdubbelt mer än låg puls.
Anna
1986 • Karlskrona
#14
12 augusti 2014 kl 13:19
Gilla
Man tackar. =)
Jag ska försöka ta det lugnt. Min astma är riktigt dålig nu så det blir inte att jag kan köra så hårt.
Tack för all info och alla tips.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.