Löpning Tävlingar & Motionslopp / TOKYO MARATHON 2015 12 inlägg 8836 visningar

Registrering till Tokyo Marathon 2015 öppnade idag

1967 • Torslanda
#1
1 augusti 2014 - 03:26
1 Gilla 
För Er som funderar på ett trevligt lopp i en mycket trevlig stad, Tokyo, så öppnar registreringen idag. Det blir alltid fullbokat så det blir lotteri om platserna. Registrering kan ske här: http://www.tokyo42195.org/2015en/entry/guideline/

Det går i regel att få flygbiljetter till Tokyo billigt denna tid om man bokar runt december-januari. I år flög jag över för 4400 SEK. Hotellet kostade 700 SEK per natt med frukost på bra hotell. För den mer äventyrliga har vi ju kapsel hotell för 150-250 SEK per natt:-)
1967 • Torslanda
#2
4 september 2014 - 12:51
Gilla 
Wow, i år blev Tokyo marathon övertecknat 10,6 gånger! Det kan jämföras med New York marathon t.ex. som "bara" övertecknas 8,6 gånger. Marathon är stort i Japan. Resultatet av lotteriet kommer 25:e september. Charity platser(100.000 YEN) brukar dock finnas kvar ett bra tag och det man får troligen ta till.
1961 • Göteborg
#3
25 september 2014 - 10:10
Gilla 
Tjoho, jag kom med i lotteriet! Klart och betalt. :-)

Någon som varit i Tokyo och har tips på saker att göra? Gärna sånt som inte står i guideböckerna. Jag kommer att vara där en dryg vecka innan loppet för att turista och komma in i dygnsrytmen.
1967 • Kristianstad
#4
25 september 2014 - 18:36
Gilla 
Jag har också kommit med. Har hittat en sida du kan läsa mycket om Tokyo. http://www.japan-guide.com/e/e2164.html

Lycka till med träningen Erik.
Michael Lindborg
1964 • Saltsjö-Duvnäs
#5
25 september 2014 - 21:02
Gilla 
Grattis! Själv drog jag nitlott i år igen.
1967 • Torslanda
#6
26 september 2014 - 02:08
1 Gilla 
Drog nitlott jag med igen men har köpt en charity plats. Jobbar mycket i Tokyo så är där ca 10 gånger per år, Dock inte nästa år. Japan-guide är riktigt bra på att ge en bra bild på saker man kan göra men låt mig lista några av mina favoriter.

- Köp ett en veckas railpass innan du kommer dit. Mycket billigare och du kan åka hur mycket tåg du vill, inklusive Shinkansen. Då kan du åka till den mycket roligare Kyoto t.ex. Min definition på roligt är då historia, trädgårdar och interesanta saker att se.

- Mnt Fuji är stängt för topp klättring denna tid men du kan ta tåget eller bussen dit och åka upp till 6:e stationen och få en bra utsikt från Japans högsta berg. Det är en ful vulkan men utsikten är rätt häftig. I området har du massor av onsens, heta källor. Detta måste upplevas. Det finns sådana över hela Japan. Ofta är de väldigt traditionella så man bor i en Ryokan komplett med shoji dörrar, tatami mattor på golvet etc. De flesta är små privata ställen med fina trädgårdar och annat. troligen mina starkaste minnen från Japan, Detta är Japan.

- På första tågstationen du kommer till efter flygplatsen, troligen blir det ueno, köp ett suica kort. Det är ett IC kort för JR east som driver de flesta tåglinjer i Tokyo. Med det kortet påfyllt är det bara att åka runt i hela Tokyo, även på konkurerande linjer då de stödjer varandras kort. Rätt bökigt annars att köpa biljett för bara den sträcka du skall åka då linjerna i många fall bara är namnsatta på japanska. Med suica behöver du inte bry dig om vad var enskild resa kostar då det dras från kortet vid utgången. Tror det är en pant på typ 50 SEK för kortet men det tror jag man får tillbaka om man lämnar tillbaka kortet när man åker hem. Maskiner för att köpa och fylla på finns i alla stationer och har engelska menyer.

-Använd siten www.hyperdia.com för att hitta tåg till alla platser du vill åka till. Ger tider och linjebyten etc. Finns även för telefon som app.

- Lördsgabrunch på park Hyatt. Det var där filmen Lost in translation utspelade sig. Man har en otroligt bra vy över Tokyo från deras restaurang och maten är god. Går att åka dit för att titta bara med.

- Löpning Imperial park. Främst på helgen är det mycket folk som springer runt imperial pallace. Under körsbärsblommningen är det så vackert men det går bra att springa där när som helst. Härlig spridning på åldrar på de som är där. ett varv är drygt 5 km ungefär.

- Odaiba. Häftig arkitektur och Frihetsgudinnan i replika. Kul tågresa dit och man ser regnbågsbron etc. I närhten kan du även ta båtar som går i floderna i Tokyo. Ett trevligt perspektiv.

- Ta tåget ner till kamakura. Ligger på en av ändstationerna för yokosuka tågen och erbjudre mycket historia, ligger vid vattnet och har härliga parker att vandra i.

- Uobei sushi. Detta är kul och billigt. Det är sushi på dels ett stort tranportband som går henon hela restaturangen men du kan även beställa via en tryckskärm vid bordet och få maten levererad via ett litet tåg som kommer fram till dit bord med maten du just beställde. två suschi bitar kostar typ 7-8 SEK så det är billigt. Inte den bästa sushin men kul. För bra sushi har du en restaurang i Shinjuku med 2 stjärnor i guide michelin. Dock börjar menyn på typ 2000 SEK och upp. Testa även bento boxar. kostar runt 550 YEN och finns i hundratals variater. Du hittar små mini restauranger lite var som. Japansk curry är rätt god med och väldigt billigt. curry house Coco finns överallt och är helt ok.

- Japan robot restaurang. Här får du garanterat huvudvärk av alla lampor och smaklöshet men det är rätt japanskt på ett elektroniskt sätt.

- Robot war. Folk bygger egan robotar, ofta med hela familjen inblandad som man sedan krigar eller dansar med på events. Rätt kul faktiskt men så är jag ju en nerd.

- GPS löpning. Lägg en waypoint på ditt hotell, ta ut valfri riktning och spring så långt du orkar. Du komemr garanterat inte fram dit du tänkt dig men du kommer se så mycket roligt i områdena. Allt från risfält mellan husen, mycket lustig arkitektur, lokala tempel och mycket annat. Särskillt i förorterna är detta riktigt kul. Jags pringer ofta i Urawa och där är det riktigt intressant.

-Kappabashi. Restaurang distikt för utrustning för köket. Bland annat fantastiska krivar. handgjorda för hundratusentals yen och vanliga etc. Finns mycket kul att se.

-Ta en fotvandring från Ueno park till Ginza så kommer du se många roliga marknader och i Ginza en del häftiga saker på bakgatorna. te.x ett bageri som inte ville sälja sin mark utan sålde luften ovan istället. Det står en skyskrapa över dem med bageriet ombygt på alla sidaor utan fronten. En annan skyskrapa lyfte ett tempel och satte det på taket för att få tillgång till marken.

etc. etc. Finns hur mycket som helst igenligen och mycket som är mindre smickrande som maiden cafeer etc. men, jag älskar Japan och tokyo. Häftigt, kul, intressant och oändligt mycket att uppleva och testa. Lycka till. Detta skall bli riktigt roligt.

P.S japan har just höjt momsen från 5 till 8 procent. Om du vill köpa något tax free behöver du ta med dig passet till affären för processen. Tänk även på att mycket elektronik finns i Japan and export editions. Japan versionen har ofta support bara i Japan! Gäller även stora kameramärken etc. Växla inte i japan, riktigt dålig kurs så dyrt. Bättre att göra hemma eller ta ut med kort.


1961 • Göteborg
#7
26 september 2014 - 09:26
Gilla 
Tack för suveräna tips Mathias! :-)
Isak Bengtsson
1980 • Göteborg
#8
26 november 2014 - 13:55
Gilla 
Ska begå marathondebut i Tokyo 2015. Nån som har sprungit det innan och vill berätta hur det var? Besökte Tokyo i år och då var det snöstorm en dag och t-shirtväder nästa..
1967 • Torslanda
#9
28 november 2014 - 07:02
Gilla 
Har sprungit en gång (företagsevent så inte genom lottningen) och varit åskådare 2 gånger, senast i år. 2015 springer jag på köpt charity biljett. Denna mara är annorlunda på många sätt. Dels är det många snabba lokala löpare, dels har du den andra skalan folk som klär ut sig till precis allt möjligt. I år var där tomater, morötter, gummiankor, transformers, sailor moon, strutsar, rommare etc, etc. Riktigt festligt men attans vad jobbigt det måste vara. Det är mycket publik om än inte lika mycket som new York. De är inte heller lika vilda men mycket vänliga och det bjuds på både det ena och det andra längs banan från välvilliga. Vet kanske inte om jag finner Sake särskillt genomtänkt att bjuda på dock:-) Organisationen är enligt mitt tycke fläckfri. Allt går smidigt och det är genomtänkt. Banan går förbi många av sevärheterna i Tokyo. När vi spang så var starten lite lätt sluttande så man fick en lätt start. Resten är väldigt platt så det går att göra bra tid. Löparnas engelska är i mångt och mycket inte bra men det går ändå. De kan i regel engelska men har inte använt den så livrädda att göra fel. Allt detta är ju givetvis rätt subjektivt, jag gillar Japan skarpt och jobbar där väldigt mycket. Tror att jag är lite mer förlåtande för det mesta där jämfört med T.ex hemma I Kina där jag är duktigt sur på i princip alla arrangemang. Jag tror att att du kommer du gilla denna som din första mara. Vädret denna tid på året är lite ostadigt så det kan vara nästan vad som helst. Hade ju gärna sett att den gick runt Sakura tiden då banan skulle varit mycket vackrare. Har som nöje att smuggla hem körsbärsträd (små) varje sakura till Sverige där jag nu börjar få en fin samling. Det finns över 1000 olika sorters träd i de stora parkerna. Tveklöst den bästa perioden på året i Japan.

Om man behöver shoppas löpar kläder/skor etc innan loppet så finns det gott om butiker med numer bra priser. Yenen har fallit mycket så man kan fynda en del.

Vi blir ju några stycken så kanske försöka få till en träff innan eller efter loppet? Jag kommer bo ute i Saitama av gammal vana och för att jag gillar nattlöpningen där. Mitt lilla löpareldorado. Kommer försöka kombinera detta med jobb så då blir jag nog där lite före och efter skulle jag tro.
1967 • Kristianstad
#10
26 januari 2015 - 22:32
Gilla 
Mathias: Undrar om man behöver köpa båda sorters tågkort som du nämner i inlägget #6? Tänke åka till Kyoto efter loppet och
ha två övernattningar där. Kanske också Osaka över dagen.
Vad anser du om Osaka? Bor annars i Centrala Tokyo nära
målet.
1967 • Torslanda
#11
27 januari 2015 - 04:39
Gilla 
Osaka kostar ca 9000 Yen ( enkel väg) och Kyoto ca 8000 (enkel väg). Om du istället köper ett railpass: http://www.japanrailpass.net/eng/en003.html så kostar det:

7-day Green card( första klass, green cars)
38,880 YEN
Vanlig
29,110 YEN
Då kan du åka med alla JR lines, även inom Tokyo och över hela landet. under 7 dagar. Finns för längre perioder med. Detta är mycket billigare än att köpa lokala biljetter. Denna vecka pendlar jag till Yokohama från Tokyo och det är med vanligt tåg. Det kostar 1100 yen enkel väg, bara för pendlingen. Lokala tågen är rätt dyra så åker man omkring mycket i Tokyo eller i landet under veckan så lönar det sig med ett rail pass. Du kan köpa den från japanspecialisten i Stockholm. Själv reser jag inte så mycket så jag håller mig till Suica kortet för lokala resor.

Kyoto är mycket trevligt och jag gillar Osaka med. Värt ett besök men jag hade nog helre spenderat tiden i Kyoto.

Notera att green cars på lokala tåg är väldigt skönt. Du får då en garanterad sitplats. Jag har ca 1,5 timme på tåget till Kyoto och på vissa stationer som Shinjuku använder de inknuffare så det blir trångt. Green cars har bara reserverade platser.

Jag kommer bo Ikebukuro vilket är rätt centralt med bra kommunikationer till allt. Jobbar veckan innan i Japan men flyger hem till Kina på kvällen efter loppet. Tänkte springa friendship loppet på lördagen med, någon annan som skall med? Efter loppet är det fritt inträde till en Onsen park vilket är rätt skönt för trötta ben. Om ni inte har anmält Er så kolla deras sida för detaljer. http://www.tokyo42195.org/2015en/
1967 • Kristianstad
#12
27 januari 2015 - 21:23
Gilla 
Tack för infon Mathias. Jag springer Friendship Run också och tänkte även gå in i parken och softa lite. :-)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.