Löpning Skador & Rehab / Swissalpine 11 inlägg 3106 visningar

Hjälp ,kramp

Carlos Lopez
1962 • Göteborg
#1
24 juni 2014 - 09:50
Gilla
Vad är den bästa hjälpen mot kramp? får det oftast sista 5-6klm, på en mara.
tänkte försöka mig på K78 i Davos i år. tanken att frå kramp efter de första 40 skrämmer mig.
Johan Pihl
1975 • Olofstorp
#2
24 juni 2014 kl 10:28
1 Gilla
Det finns nog tyvärr inga enkla svar på den frågan. Oftast beror kramp på att man helt enkelt är väldigt trött i dom arbetande musklerna och i nerverna som kontrollerar dom (har själv haft lite krampproblem två gånger, på AXA Fjällmarathon och på senaste Stockholm marathon). I stort sett det enda som hjälper mot trötthetsinducerad kramp är att träna mer och längre i förebyggande syfte, välja rätt tempo under loppet, samt att stretcha om och när det väl händer. Det anses sällan numer att kramp har speciellt mycket med mineral- eller saltbrist att göra.
En ypperlig (och lång) artikelserie om kramp finns här: http://www.sportsscientists.com/2007/11/muscle-cramps-part-i/

Kinsei
1974 • Malmö
#3
24 juni 2014 kl 10:45
Gilla
Det positiva med Swissalpine är att det är så långt att man både hinner få en massa problem och komma över dem! Om du inte siktar på en topplacering spelar det ju ingen större roll om du stannar och stretchar ett par minuter. Banan är dessutom så varierad att man får ont på olika ställen över tiden. Det blir inte alls samma monotona nötande som i en vanlig mara. Vissa delar är så branta att man inte alls kan springa, men även att gå uppför i den lutningen frestar ju på. Sedan bär det lika tvärt utför! Det är nog svårt att helt undvika trötta ben och muskelvärk under de förutsättninarna. Själv sprang jag sista milen kissnödig för "hukar jag mig nu kommer jag aldrig upp igen...".
Ken - IF Linnéa
1973 • Stockholm
#4
24 juni 2014 kl 11:31
Gilla
Tips är att inte göra som jag när jag sprang loppet för några år sedan dvs att vara helt slut när man kommer till Banans lägsta punkt vid Filisur. Mycket nerförslöpning precis innan som benen tar stryk av. Jag hade därefter kramp och gick in in Bergün som är nästa station/kontroll för massage och när jag försökte mig på att springa igen så fick jag kramp på andra ställen. Därmed blev det mycket gång tills jag kom till lättlöpta partier där det gick att spring/stappla sig fram.
Jag ska springa i år igen och då planerar jag att inte gå hela uppförsbacken till Käschhütte. Men vi får se...Det är långt upp dit.
Gäller som vanligt att gå ut i rätt tempo och i detta fall är det superlugnt som gäller.
1970 • Nordingrå
#5
24 juni 2014 kl 11:44
Gilla
Vädret kan spela roll också.
Loppet 2013 då jag sprang var ju extremt varmt. Detta tror jag bidrog till de krampkänningar jag hade upp mot Keschhütte. Jag svettas mycket och var nog både undervätskad och låg på mineraler och energi då.
Jag har svårt att ha någon riktig åsikt angående salt- och mineralbrist men jag inbillar mig (kanske placebo?) att saltsticks kapslar har hjälpt mig på senare tid.

Blir det varmt i år igen så ta det lugnt från start. Värmen kommer i så fall lagom tills backarna börjar efter Filisur...
Carlos Lopez
1962 • Göteborg
#6
24 juni 2014 kl 15:57
Gilla
Tack för alla svar. Jhoans artikel var mycket intressant. Men så är det, försöka träna mer den korta tiden som är kvar. Egenligen sprang jag K78 för första gången 2007, och då blev det problem med kramp och vertigo vid panorama trail...blev helt paraliserad. Avslutade med en tid på 12 timmar.
sedan dess har gjort K42 ett par gånger. Hoppas K78 går bättre i år. Det stämmer att vädret spelar speciellt roll på en sådan distans vi var där 2013...i år ska ta lite mer magnesium tycker några..och ta det lungt hela vägen..

1954 • Jonstorp
#7
27 juli 2014 kl 18:38
Gilla
Magnesium hjälper mot kramper finns på alla hälsokost. Varje idrottsprestation man gör så försvinner en hel del magnesium.

Större mängd magnesium finn bl.a. i sojabönor, övriga bönor, vetegroddar, vetekli, bovete, nötter och frön, Chiafrön, paranötter, sötmandel, sesamfrö, solrosfrö, pumpafrö, brännässlor.Även i kakao, i mörk choklad, och övriga baljväxter, fisk, kött, gröna grönsaker, spenat, grönkål, spannmål, havssalt och mineralsalt.

Lennart
1954 • Jonstorp
#8
27 juli 2014 kl 20:07
Gilla
Så enkelt är det inte när det gäller kramp.
Hallo igen.

1. Givitvis måste träningen vara rätt balanserad.
2. Ser man till tekniken kan även denna påverka.
3. Löparskor kan vara en del
4. Syra bas balansen O.s,v.

Men om den nu allt detta är rätt och krampen ändå kvarstår påstår jag att magnesium kan vara nyckeln. Finns relativt ny forskning på området.


Lennart
1977 • Eskilstuna
#9
27 juli 2014 kl 20:33
Gilla
Lennart, länk till den forskningen?
Och du menar att den forskningen behandlar löparrelaterad kramp som går över eller kan förebyggas genom att äta magnesium under loppet?
1954 • Jonstorp
#10
27 juli 2014 kl 21:48
Gilla
Här är en länk.

Givitvis är en korrekt kost nyckel. Men min erfarenhet är dock att man ibland får kompletterar med kosttillskott.

I vad muskeln "Strukturen" kan ligga gamla skador. Dessa kan en duktig massör fixa så du har bättre genomblödning. En del av det du beskriver kan sitta i ditt löpar steg vilket gör att vaden belastas mer.

Jag tar Magnesium ibland speciellt efter mina långpass. Kompletterar även med Basica för att ha syra bas balansen rätt. I flera sportdrycker finns magnesium med.
http://www.expressen.se/halsoliv/mineralen-magnesium-gor-dig-lugn-och-glad/

Lycka till.
1977 • Eskilstuna
#11
28 juli 2014 kl 07:07
Gilla
Nu var det väl inte en länk till kvällspressen som jag efterfrågade iofs. Utan till forskningen.
Men om vi nu koncentrerar oss på den länken du gav så säger den ju egentligen raka motsatsen, dvs att magnesiumtillskott inte behövs. Inte ens vid träning.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.