Löpning Kläder, Skor & Prylar 15 inlägg 4149 visningar

RS200sd vs Garmin Forerunner 305

pontus ullbors
1991 • uppsala
#1
21 augusti 2008 - 08:04 (Redigerad 21 augusti 2008 - 08:13)
Gilla
hallå!
det är nu dags för mig att köpa min första puls klocka, så jag har kollat runt här på forumet på flera trådar om garmin 305 och RS200sd så jag kan bestämma mig om vilken klocka jag ska köpa.
Och den ända skillnaden jag har hittat är att Garmin 305 använder sig av GPS medans Polar RS200sd använder sig av en foot pod och att de båda klockorna har två olika "tränings program"
Så efter att det börja luta mot en polar RS200sd, hittade jag en tråd där det stod att flera stycken hade fått något fel med klockan när de var ute och sprang och var tvungen att reseta den för att få den att funka igen och det låter ju ganska irriterande då all tränings data försvinner

Så nu undrar jag vad ni tycker om de två klockorna?
1957 • GÄVLE
#2
25 augusti 2008 kl 23:28
Gilla
Hålla jag är i samma situation som dig har kollat runt på forum i månader känns det som. Men jag vet fortfarande inte vad jag ska köpa, känns som jag vet det mesta om klockorna men det jag vill ha är
En hjälp att hålla farten alltså visa min/km
Och hur långt jag sprungit
Jag tror inte jag behöver gps med kartfunktionen , men som sagt jag vet inte./ Bosse R
2006 • Alingsås
#3
26 augusti 2008 kl 00:18
Gilla
Jag har haft min RS200sd i två år och trivs väldigt bra med den. Det enda negativa jag har kunnat hitta är att fotpodden formligen äter batteri. Batteriet i klockan räckte nästan två trots flitigt användande av alla funtioner inkl lampan.

Jag rekommenderar också ett flitigt studium av manualen. Jag hittar nya funktioner hela tiden eller det är kanske så att jag förstår nyttan meddem just nu.
2006 • Alingsås
#4
26 augusti 2008 kl 03:32 Redigerad 26 augusti 2008 kl 03:38
Gilla
Garmin 305 är jag nöjd med om man bortser från programmet som följer med, det så kallade Traning Center eller TC. Det är mest ett backup program och knappast ett analysverktyg. Mer om detta finns att läsa i tråden "Köp inte Garmin" där jag kanske lite väääl tydligt visade mitt missnöje (till de flestas förtret). Det finns dock alternativa program som Sporttracks mfl som är betydligt bättre och även fungerar till Polarklockorna om jag förstår det rätt. Men det är nästan oförskämt att sälja en så avancerad klocka som Garmin med så dåligt program tycker jag (de har visserligen någon näthistoria som skulle kanske ersätta TC men som jag inte fått förtroende för än, och knappt testat sen de tidiga varianterna).

Fördelen med Polar är väl att den går att använda som en vanlig klocka med lång batteritid och att den kanske är än mer vattentät. Garmin 305 måste man i princip ladda efter varje eller ett par rundor för att vara säker på att batteriet räcker. Har dock aldrig råkat ut för att klockan hängt sig under en löpning så det är inget problem för mig. Jag håller alltid mina makapärer uppdaterade med de senaste "firmwaren" vilket kanske hållt den typen av buggar borta. Det är enkelt också med Garmin att uppdatera "firmwaren", och det har faktiskt varit ganska få uppdateringar (åtminstone om jag jämför min gamla Polar 610, som hade flera uppdateringar per år).

Trots det dåliga pc-programmet föredrar jag dock Garmin 305, eftersom den inte bara mäter sträckor också kan visa vart man sprungit på en karta, vilket är väldigt trevligt. Speciellt på löpturer under resor. Rätt kul att se sina löpturer i Google-Earth i olika länder/städer runt jorden. Eller bara nu i min nya stad Göteborg där jag inte är så bevandrad är det rätt kul att springa spontant och senare se vart man egentligen varit.
1971 • Göteborg
#5
26 augusti 2008 kl 06:39
Gilla
Jag har en RS200 och den har aldrig hängt sej. Dock är PC programmet lite väl basic. Funderar därför på att köpa en RS400sd med fotpod. Jag har min GPS i mobilen, så denna funktion behöver inte jag i klockan. Dock finns även Polar med GPS, men då "missar man" stegfrekvensen i indatan.

Garmin har inga knappar utan tochscreen, vilket kan vara båte bra/ dåligt.

Jag för min del föredrar knappar och stora bokstäver/ siffror på displayen, då jag behöver läsglasögon annars.
1969 • Glommen
#6
26 augusti 2008 kl 07:26
Gilla
Garmin 305 har ingen touch screen. Jag har haft min i ett år och inte sett några.
Jag är väldigt nöjd med min Garmin, men som nämns så är programet training center lite väl simpelt.
1973 • Klagshamn
#7
26 augusti 2008 kl 08:05
Gilla
Har Nike+ och Garmin. Jag är mycket tveksam till Footpod-idéen. Om inte den ligger exakt rätt i skon kan jag få otroliga variationer i resultatet. Jag litar mer på GPS-systemet, helt enkelt.
jimmie Knutas
1964 • Nynäshamn
#8
26 augusti 2008 kl 09:08
Gilla
Jag har också en forerunner 305 som jag är väldigt nöjd med men jag förstår inte varför alla i stort sett gnäller på training center? Programmet visar alla data som klockan: total-tid, max/snitt-puls, max/snitt-fart, sträcka,etc och man kan jämföra olika träningspass allt ritas ut med olika kurvor i diagram. Vad mer kan man behöva?
1981 • Linköping
#9
26 augusti 2008 kl 09:18
Gilla
hej!
Jag har haft min RS200sd i en dryg månad och är nöjd med den. det är dock min första löparklocka, så jag har inte så mycket att jämföra med... Jag tycker att batteritiden i poden är helt ok, har man dessutom en batteriladdare så funkar det kanon.

Anledningen till att jag köpte denna och inte Garmin:

1) GPS sägs fungera dåligt vid höga hus och träd och moln(?). Jag springer bara i terräng så det kändes inte så kul.
2) Garmin klockan (fast jag kanske syftar på 405?) är stor som ett hus och jag har smala handleder.
3) Polar gör riktigt bra gerjor och jag har hört mkt bra om dem.
4) Jag läste på om klockan och många verkade nöjda med den (vissa har haft peoblem med att den "fryser" men det verkar hända (för de som det händer) typ 1ggr/år).
5) PRISET (såklart...) Jag köpte min från en amerikansksida för 230 $ (till skillnad mot 2400kr. (jag kan gärna tipsa om sidan om du önskar, men jag har den hemma och nu är jag på jobbet)

Den är snygg och lättanvänd, sitter skönt på och störs inte av mobil eller mp3.
1974 • Stockholm
#10
26 augusti 2008 kl 12:12
Gilla
Har haft en Polar RS200sd (Polar) i snart två år (de betyder iofs inte att jag sprungit så mycket :-) men ett antal pass har det blivit)
+ Snabb visning av hastighet (km/tid)
+ Liten och lätt klocka, går att använda som "vanlig klocka"
+ Behövs inga sladdar för att synka med dator (använder ljud)
- Måste kalibreras för att visa rätt distans/hastighet
- Kan börja visa fel distans/hastighet vid dåligt batteri i fotpod:en
- Måste kalibreras om vid byte av skor eller förändring av löpsteg

Har nu precis köpt en Garmin Forerunner 305 (FR 305). Skälet till köp för min del var främst att hastighet och distans ofta blev fel när jag sprang med min Polar. Detta förmodligen beroende på att jag springer med olika löpsteg beroende på träning och även bytt mellan skor utan att kalibrera om den.
+ Bara sätta på hitta satelliter och börja springa
+ Ok kontakt med satelliter även mellan höga hus
+ Har hittills visat väldigt korrekt distans (3 rundor, bland höga hus, träd och öppna fält
+ Kan springa hur jag vill, eller gå, med vilka skor jag vill, eller utan, och den visar rätt distans ändå.
- Måste vänta på satellitkontakt innan man kan börja springa (ca 1 min)
- Ganska stor, inget man använder som "vanlig klocka"
- Lite eftersläpning i uppdatering av aktuell hastighet (km/tid)
- Måste ha sladd för att synka med dator

Nu har jag bara hunnit med tre rundor med FR 305 men så långt verkar den uppfylla de önskemål jag hade innan köpet. Har tidigare ibland använt en Suunto X9 (GPS Klocka) för att mäta sträckor, den har dock betydligt sämre satellitsignal vid höga hus och träd. Jag var därför lite skeptisk till att köpa en ny GPS-klocka men har inte alls upplevt samma problem med FR 305.

Båda klockorna är bra löparklockor, och man bör välja klocka lite efter eget behov och hur man ska använda den. Personligen, efter hur jag springer och använder löparklockan, tycker jag FR 305 är ett bättre köp då det nu handlar om ungefär samma pengar för båda klockorna.






Mattias A
1967 • Lund
#11
26 augusti 2008 kl 12:19 Redigerad 26 augusti 2008 kl 12:20
Gilla
Hade en Polar (utan fotpod) i fem år innan jag nyss köpte en Garmin 305 efter mycken beslutsångest (dyrare Polar med fotpod eller Garmin 305 för 2 kkr?)

Är inte nöjd med medföljande program, men sen 2003 kör jag ändå en del analys i excel (t ex graf med kmtid mot puls för olika pass). En anledning, förutom priset, till att det inte blev Polar/fotpod är att Polar själva säger att man helst bör kalibrera för olika terräng. Vissa på jogg.se verkar ha bra noggrannhet utan detta, medan andra verkar ha mindre bra noggrannhet. GPS är såklart oberoende av vad du har för skor och om det är kuperat eller inte (men du ska inte tro på höjdangivelserna).

Oavsett vilket man väljer finns det för och nackdelar. Av trådarna på jogg.se att döma verkar fotpod vara bättre på momentan hastighet och GPS vara bättre på total sträcka. För mig duger dock Garmins noggranhet (och eftersläpning) på momentan hastighet bra för mina behov. Fotpod är oberoende av om du springer ute eller inne, medan GPS inte fungerar inomhus eller så bra i närheten av höga byggnader (moln spelar däremot ingen roll). Noggrannheten hos GPS varierar över tid (se wikipedia). Det finns för övrigt fotpod till Garmin också.

Vad som fungerar bättre med min nya Garmin än med min gamla Polar är att min nya Garmin inte plötsligt får spel och visar märkliga pulsvärden. Men min Polar inköptes som sagt 2003 och det vore orättvist att jämföra en 5 år gammal klocka med en ny…
Per Arneng
1978 • Mölndal
#12
26 augusti 2008 kl 12:42
Gilla
Jag har en polar rs200sd och tycker att den funkar klockrent:
+ bra display (för en sån lite klocka)
+ tydliga och logiska menyer
+ ganska bra distans mätning efter kalibrering (nöjd)

Men har ändå beställt en FR 305 från e-bay för att se vad den kan erbjuda.. är lite sugen på den där virituella partnern ;-) som finns i 305:an. Vad jag har förstått det som så har 305:an sirfstar III chipet i sig som jag bra erfarenhet av i andra prylar.. Köpte även med en foot pod för säkerhets skull.

Men jag kan rekomendera RS200SD för det är bra grejer och batteritiden har jag inte haft några problem med. Stänger alltid av grejerna efter träning.
1967 • Umeå
#13
26 augusti 2008 kl 13:58
Gilla
Snart kört 1500km med min RS200SD och jag kan bara hålla med de flesta ovan. Fick min från en kompis i US så det var ett mycket bra pris. Har dock lite pyssel med footpoden när jag flyttar mellan skor, då kan det lätt misstämma upp till en par 3%. Nuförtiden så bryr jag mig inte så mycket om detta egentligen, var petigare förr. Sen noterade jag i vintras vid kyla att klockan lättare tappade kontakt med poden.

Intresant är det när man ställer sig på löpband.... vilket kanske inte skall överensstämma till 100% eftersom det blir ett lite annorlunda underlag, MEN det skiljer kopiöst mellan oliak band på samma gym (IKSU i Umeå) Springer jag på 5:40 enl klockan kan banden visa på 5:20 - 6:00.
Patrik Johnsson
1969 • Dalby
#14
26 augusti 2008 kl 16:00
Gilla
Jag har både en RS200 och en 305:a. Numera använder jag enbart 305:an då jag tycker att i princip allt är bättre på den. Jag hade problem med pulsbandet på RS200, det krånglade ofta, dvs la av helt eller visade konstig puls mm. Den hängde sig också ibland (vanligt fel) så reset var enda utvägen = tappad data = :-(

Funktionsmässigt är 305:an bättre tycker jag, men pulslarmet är mycket bättre på Polar och visningen av hastighet på Garmin fungerar dåligt (pga gps-tekniken). På Garmin kan du också välja vilka (och hur många) infofält som ska visas på displayen.

Sen är det alltid kul att kunna öppna upp rundan i Google Maps eller liknande.

Jag hade valt Garmin!
Tom-Ingar Bjørndal
1974 • Saltsjö-Boo
#15
26 augusti 2008 kl 16:28
Gilla
Jag har använt min FR305 i ett år, och tycker den är en helt fantastisk träningskompis. Jag har aldrig tappat kontakten med sateliter även om jag sprungit både i städer och i tjock skog. Batterierna håller i 6-8 timmar, något jag tycker är ok. Du kan enkelt bläddra mellan 3 olika "fönster" där du kan välja intill 4 olika element. Så med 2 knapptryckningar kan du se intill 12 element.

305:an börjar att bli billig nu (1999) som det har kommit en 405:a, som har bättre batteritid, är mindre och är enklare att överföra data till PC med. Denna kan vara värt att kolla in.

Medföljande program (TC) fungerar bra för alla funktioner förutom kartvisning, men detta har jag sällan haft riktigt behov för. Oavsett finns Google Earth tilgängligt för sådant. Önskar du et program med både bra kartor och statistik, funkar SportTracks utmärkt. Jag har dock vant mig vid TC, och det fyller mina behov.

Men 305:an är en träningsdator med GPS og HR, ingen klocka att använda varje dag. Den fungerar endast utomhus utan footpad. Men den funkar lika bra för löpning som til skidor och cykel, och det finns varvräknare att köpa en till. Jämfört med kompisars footpad utrustning är 305:an mycket mer nogrann, iallafall om det ska löpas i terräng.

Jag kan varmt rekommendera 305:an.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.